Honkarakenne on toimittanut Venäjälle jo 2500 taloa

honkarakenne-2500th-house-in-russia-HR

Venäjällä valmistuu pian 2500:s Honka-hirsitalo, tuhatneliöinen kakkoskoti pietarilaiselle perheelle. 60-vuotisjuhlavuoteen valmistautuva Honkarakenne on toiminut Venäjän markkinoilla jo yli 20 vuotta ja saavuttanut markkinoilla merkittävän aseman.

HonkaNova-asuinalueelle parhaillaan rakennettava 2500:s Hongan talo on asiakkaan tarpeisiin yksilöllisesti suunniteltu koti. Talon kokonaispinta-ala 1080 m2 ja sen asuinneliöt sijoittuvat kahteen kerrokseen. Yksikerroksiseen siipeen sijoittuvat uima-allas ja saunatilat. Talon on suunnitellut arkkitehti Alexey Skoldinov, joka vastaa koko HonkaNova-asuinalueen arkkitehtuurista.

HonkaNova on moderni asuinalue Pietarin lähellä Solnetšnojen kylässä, 300 metrin päässä Suomenlahdesta. Modernia eurooppalaistyylistä arkkitehtuuria edustava alue on palkittu useilla tunnustuksilla, mm. parhaana asuinalueena eliittiluokassa Pietarin alueella (Village of the Year 2017), vuosikymmenen parhaana aluerakentamishankkeena (ProEstate Awards 2016) sekä parhaana arkkitehtuurikonseptina (2013). Alueen rakentamisesta vastaa Rossa Rakenne -yhtiö, Honkarakenteen Venäjällä yksinoikeudella toimiva jälleenmyyjä.

Vuonna 1958 perustettu suomalainen Honkarakenne oli ensimmäinen länsimainen hirsitalovalmistaja, joka avasi myynnin Venäjällä vuonna 1995. Venäjä on tänä päivänä Honkarakenteen suurin vientimarkkina ja sen osuus liikevaihdosta oli 28 % vuonna 2016.

”Honkarakenne on jo pian kuusikymmentä vuotta työskennellyt paremman asumisen puolesta. Haluamme osoittaa, että suomalaisesta puusta modernilla teknologialla toteutettu laadukas hirsitalo toimii monenlaisissa tarkoituksissa ja ympäristöissä. Olemme iloisia siitä, että meillä on Rossa Rakenteen kanssa jatkunut hyvä yhteistyösuhde jo kahden vuosikymmenen ajan,” kertoo Venäjän alueen myyntijohtajan Maria Turenkova Honkarakenteelta.

Honkarakenteen jälleenmyyjä Rossa Rakenne Spb. tarjoaa asiakkailleen laajan palveluvalikoiman arkkitehtisuunnittelusta sisustussuunnitteluun, rakentamiseen ja piharakentamiseen. Yhtiö on erikoistunut suuren mittakaavan projekteihin kuten asuinalueiden kehittämishankkeisiin, ravintoloihin ja hotelleihin.

”Asiakkaamme arvostavat terveellistä ja luonnollista asumista luonnonkauniissa ympäristössä. Tavoitteenamme on olla edelläkävijä laadukkaassa ja ekologisessa, luontoarvot huomioivassa rakentamisessa. Haluamme tukea myös alueiden yhteisöllisyyttä esimerkiksi toteuttamalla asuinalueiden yhteyteen lasten leikkipaikkoja ja urheilutiloja”, kertoo Rossa Rakenne -yhtiön hallituksen puheenjohtaja Alexander Tsarev.

TIKKURILA: JOKA KOLMAS SUOMALAINEN ASUU HARMAASSA TALOSSA

gray-industrial-background-14472389949ql

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Tikkurila aktivoi suomalaisia rakentamaan yhdessä Suomen suurimman värikartan. Yli 4000 kansalaista ilmoitti oman talonsa värin kartalle huhti-elokuun aikana. Tietokantaa analysoimalla selvisi, että osallistuneista joka kolmas asuu ulkoväritykseltään harmaassa talossa.

Tikkurila on Suomi 100 -juhlavuoden yksi pääyhteistyökumppaneista. Pitkän historian ja teknologian ansiosta Tikkurilalla on kattavasti sävytystietoa suomalaisten suosimista väreistä useiden vuosikymmenien ajalta. Koska värien kokemiseen liittyy kuitenkin aina inhimillinen tekijä, Tikkurila rakensi suomalaisten kanssa oikeiden kohteiden avulla ainutlaatuisen referenssipankin. Osoitetietojen lisäksi värikarttaan osallistuessa ilmoitettiin talon pintamateriaali ja sävy joko itse syöttämällä tai Google Street View -kuvasta poimimalla.

Värikarttaan ilmoitetuista ulkoväreistä suosituimmat ovat harmaa (35 %), punainen (16 %) ja ruskea (14 %). Käytetyin talon pintamateriaali on puu (56 %).

”Sävytystilastojemme perusteella harmaa on jatkanut voittokulkuaan jo viimeiset viisi vuotta ja suosituimpia harmaan sävyjä ovatkin keskiharmaa 612X, tummanharmaa 613X ja vaaleanharmaa 618X. Harmaa koetaan luontevana valintana, sillä ulkoväreissä toistamme usein maiseman värejä: harmaata taivasta ja hempeän viileitä luonnon sävyjä. Asuntomessut ovat hyvä suunnannäyttäjä kodinrakentajille. 2000-luvun alussa väriskaalassa kokeiltiin rohkeita sinisiä ja sieltä on matkattu entistä kapeampaan harmaan, valkoisen ja mustan värimaailmaan. Väripaletin niukentuessa edelläkävijät, kuten arkkitehdit, ovat alkaneet suosia kirkkaita sävyjä rakennusten väripilkkuina. Rohkeilla sävyvalinnoilla voidaan korostaa tiettyä osaa rakennuksesta, esimerkiksi sisäänkäyntiä. Vastaammekin harmaiden ja kirkkaiden värien kysyntään uudistamalla ulkovärikokoelmaa kaudelle 2018”, toteaa Tikkurilan designpäällikkö Marika Raike.

Koska ulkovärin valinta voi tuntua haastavalta, nyt valmistuneesta Suomen suurimmasta värikartasta voi esimerkiksi tutkia oman asuinalueensa ulkovärivalintoja. Lisäksi sävyjä voi kokeilla kohdekuvaan Tikkurilan ColorUP-väriohjelmassa ja hahmotella, miltä oma talo näyttäisi missäkin sävyssä.

”Pienistä värimalleista voi olla vaikea ymmärtää suuria kokonaisuuksia ja lopullista julkisivuväriä. Siksi väriä valitessa suosittelen koemaalausta erilliselle puukapulalle. Peittävästä Pika-Tehosta ja kuultavasta Valtti Colorista on saatavilla koesivelyyn kätevä 0,225 litran pikkupurkki. Väriä kannattaa tarkastella oikeassa ympäristössä sekä valaistuksessa – näin ollaan lähempänä onnistunutta lopputulosta”, ohjeistaa Rami Kuparinen, Tikkurilan asiakaspalvelupäällikkö Maalilinjalta.

Tutustu Suomen suurimpaan värikarttaan osoitteessa suomi100.tikkurila.fi/suomen_varikartta.

Swecon asiantuntijat suunnittelemassa urbaania Kuopion Portti -kaupunkikeskusta

fl6pdhykcsdb1er8ickv

Kuva: Serum ARKKITEHDIT Oy

Kuopion Portti on tulevaisuuden urbaani kaupunkikeskus – modernia toimisto- ja liiketilaa, virkistys- ja terveyspalveluita sekä viihtyisiä asuntoja. Kuopion Portissa sijaitsee myös matkakeskus, joka kätkee sisäänsä mittavat pysäköintitilat. Sweco on mukana kehittämässä Kuopion asemanseutua ja vastaa Kuopion Portin alueen rakenne-, LVIA- ja sähkösuunnittelusta sekä tietomallikoordinoinnista.

Kuopion tuleva maamerkki lisää alueen vetovoimaisuutta merkittävästi

Kuopion Portti tulee lisäämään keskusta-alueen elinvoimaisuutta. Asuminen, palvelut ja liikkuminen on koottu trendikkäästi yhteen ja se tuo lisää vetovoimaa, ihmisiä ja työpaikkoja alueelle. Rakentaminen on tarkoitus aloittaa keväällä 2018 ja koko alue valmistuu vuoteen 2023 mennessä. Kuopion Portti on Rakennusliike Laptin, Kuopion kaupungin ja VR:n yhteistyöhanke.

Matkakeskusta tulee hallitsemaan kolme korkeaa tornitaloa, joissa on yhteensä noin 50 000 kerrosneliötä asunto-, toimisto- ja liiketilakäyttöön. 14-, 15- ja 16-kerroksisten tornitalojen lisäksi alueelle tulee massiivinen pysäköintitila sekä tilaa hotellille ja hoivayrityksille.

Rakenne- ja talotekniikka kulkevat käsi kädessä

Swecon rakenne- ja talotekniikan suunnittelijat toimivat tiiviissä yhteistyössä mittavan hankkeen suunnittelussa. “On hienoa päästä suunnittelemaan paikallisesti merkittävää ja keskeistä aluetta, jota myös kaupunkilaiset kovasti odottavat. Sweco pääsee soveltamaan laajaa osaamistaan kohteen monimuotoisuudessa muun muassa korkean rakentamisen ja jälkijännitettyjen rakenteiden osalta”, kertovat Swecon asiantuntijat Pauli Pehkonen ja Jouni Palmu.

Korkea rakentaminen vaatii erikoisosaamista ja innovatiivisia ratkaisuja talotekniikassa. “Talotekniikkaa suunnitellaan käsi kädessä rakennesuunnittelun kanssa. Näin päästään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen”, kuvailee Palmu.

Hankkeessa hyödynnetään myös Swecon vahvaa tietomalliosaamista. Tietomallikoordinaattori tarkastaa laadunvalvojana suunnitelmien yhteensopivuuden muun muassa LVI- ja rakennesuunnittelijoiden suunnitelmien välillä.”On ensiarvoisen tärkeää, että mallit ovat alusta saakka yhteensopivia tässä laajassa tietomallikohteessa. Se vähentää hankkeen riskejä huomattavasti”, tietomalliasiantuntija Antti Hämäläinen Swecolta kertoo.

Rakennusliike Lapti painottaa hankkeessa yhteistyökyvyn lisäksi ammattitaitoa ja resurssivalmiutta. “Uskomme, että projektia varten tehdyllä suunnittelijavalinnalla pääsemme parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen”, Lapti Oy:n Erno Ruotsalainen summaa.

SSAB: Helsingin keskustakirjaston 100-metriset teräspalkit ovat komea näky

8e96eb9017906a97_org

Helsingin kauan odotettu keskustakirjasto Oodi nousee keskeiselle paikalle aivan kaupungin ydinkeskustaan päärautatieaseman ja Musiikkitalon väliin. Rakenteilla olevan kirjaston rungon huomiota herättävin osa ovat noin 100-metriset teräspalkit, joissa on käytetty SSAB:n toimittamaa terästä.

Projektin pääurakoitsija on rakennusyhtiö YIT. Teräsrakenteiden aliurakasta vastaa Normek Oy. SSAB on toimittanut Normekille rungon rakenteissa käytetyt teräslevysuikaleet ja -leikkeet, joista teräskaaret on Normekilla hitsattu lukuisin toistoin – taiteellinen lopputulos muistuttaa suurta ristikkorakennelmaa. Loppuvaiheessa teräsrunko peittyy puuverhouksen alle. Julkisivut koostuvat puusta ja lasista.

Helsingin keskustakirjaston on määrä valmistua loppuvuodesta 2018. Suunnittelusta vastasi helsinkiläinen arkkitehtitoimisto ALA Oy. Valmistuttuaan 3-kerroksinen rakennus on julkinen ihmisten ajanvietto- ja kohtaamispaikka. Laajan kirjavalikoiman lisäksi kirjasto tarjoaa elokuvateatterin, laajat harrastus- työ- ja näyttelytilat sekä saunaosaston.

Metsä Woodin Pärnun koivuvaneritehtaan peruskivi muurattiin

parnu-foundation-stone-11__web

Metsä Woodin uuden koivuvaneritehtaan peruskivi muurattiin tänään Viron Pärnussa. Tilaisuuteen toivat tervehdyksensä Viron julkishallintoministeri Jaak Aab ja Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan.

“Tämä on tärkeä investointi Metsä Woodille ja koko Metsä Groupille. Se vastaa koivuvanerin maailmanlaajuisesti kasvavaan kysyntään, ja parantaa Metsä Woodin teollista tehokkuutta. Uusi tehdas on hyvä esimerkki Suomen ja Viron yhteistyöstä. Virossa on suotuisa liiketoimintaympäristö sekä hyvät logistiset yhteydet päämarkkinoillemme”, sanoi Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan puheessaan.

Pärnun tehtaan koivuvanerin vuotuinen tuotantokapasiteetti on 50 000 kuutiometriä, ja investoinnin arvo on noin 55 miljoonaa euroa. Koivuviilut valmistetaan Äänekoskella ja jalostetaan vaneriksi Pärnun tehtaalla. Uusi koivuvaneritehdas luo Pärnun alueelle noin 200 työpaikkaa.

“Olen erittäin iloinen siitä, että Viro on houkutteleva sijoituskohde etenkin uudelle ja edistykselliselle teollisuustuotannolle. Pärnun koivuvaneritehdas on hyvä esimerkki mittavasta investointien edistämisohjelmastamme. Uusi tehdas parantaa Viron teollisuuden kilpailukykyä, tukee Pärnun alueen työvoimamarkkinoiden kehitystä ja edistää vientiä”, sanoi ministeri Jaak Aab puheessaan.

Tuotanto uudella tehtaalla käynnistyy vuoden 2018 loppuun mennessä. Metsä Woodin ja Nordecon AS:n välinen rakennussopimus kattaa 29 000 neliömetrin kokoisen tuotantohallin sekä sosiaali-, ulko- ja toimistotilojen rakentamisen.

Pärnuun rakennettava koivuvaneritehdas on osa Metsä Woodin kesäkuussa 2016 julkistamaa 100 miljoonan euron investointiohjelmaa. Ohjelma toteutetaan vuosina 2017-2018.

Kannattavuustutkimus kertoo – sähköurakoitsijoiden tulostaso vakiintunut

pexels-photo-236089

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n varsinaisten jäsenten – eli sähköurakoitsijoiden –liikevaihdot olivat viimeksi päättyneellä tilikaudella hienoisessa kasvussa. Urakoitsijoiden taloudellinen asema on erinomainen.

STUL toteutti sähköasennusalan kannattavuustutkimuksen yhteistyössä Balance Consultingin kanssa.  Analyysissa oli mukana tilinpäätöstiedot 677 yritykseltä, mikä vastaa 40 prosenttia koko liiton varsinaisten jäsenyritysten määrästä. Kaikki jäsenkategoriat mukaan laskien STUL:n jäsenyyden piiriin kuuluu yli 3 000 yritystä.

– Saimme tämänkertaiseen selvitykseen mukaan aiempaa enemmän alle 500 tuhannen euron liikevaihtoa tekeviä yrityksiä. Raportti antaakin nyt jäsenkuntamme kokorakenteeseen nähden hieman aiempaa realistisemman yleiskuvan sähköurakointiyritysten tuloskunnosta, kertoo STUL:n talousjohtaja Sami Pilkkikangas.

Viimeisten neljän vuoden aikana STUL:n urakoitsijajäsenten liikevaihdon kasvu on ollut maltillista. Vuonna 2016 keskimääräinen kasvuprosentti oli 2,7. Yritysten parhaassa neljänneksessä liikevaihto kasvoi vähintään viidenneksen, kun se huonoiten menestyneissä kutistui yli 13 prosenttia. Tutkittujen jäsenyritysten liikevaihto oli keskimäärin 598 000 euroa vuodessa ja ne työllistivät keskimäärin 9 henkilöä.

Kannattavuuden kehityksessä hajontaa

Tutkimuksessa käsiteltyjen yritysten kannattavuus on kohentunut vuodesta 2015 alkaen. Kannattavuus oli hyvällä tasolla kaikissa kokoluokissa lukuun ottamatta pienintä alle 500 tuhannen euron liikevaihdon luokkaa, jolla taso oli vain tyydyttävä. Kannattavuuden kehitys on eriytynyt paremmin ja huonommin kannattavien yritysten välillä: Lähes neljännes analysoiduista yrityksistä tuotti tappiota vuonna 2016.

Käyttökatteissa tilanne fifty-fifty

Käyttökatteen mediaani oli tyydyttävä 6,6 prosenttia, joka on korkein arvo sitten vuoden 2012. Sähköasennusalalla käyttökatteen kriittisenä alarajana pidetään 6 prosenttia. Vuonna 2016 noin puolella tutkimukseen osallistuneista osakeyhtiöistä käyttökate ylitti tämän raja-arvon. Vuodesta 2012 lähtien ao. raja on jakanut yritykset suunnilleen kahteen yhtä suureen joukkoon, kun tätä ennen yli kuuden prosentin käyttökatteen saavuttaneita yrityksiä on ollut suhteessa selvä enemmistö.

Sijoitetun pääoman tuoton mediaani vuonna 2016 oli yleisesti arvioiden hyvä, vaikkakin selvästi laskusuunnassa. Osakeyhtiöissä sijoitetun pääoman tuoton mediaani oli 13,6 prosenttia.

Sijoitetun pääoman tuotto jatkoi kymmenen vuoden tarkastelujakson trendinomaista laskua myös

vuonna 2016 kaikilla tarkastelluilla kvartiilirajoilla.

– Kun vertaamme tätä kehitystä tulosperusteiseen kannattavuuteen, johtopäätös on, että tuloksen saavuttamiseen tarvitaan aiempaa enemmän pääomaa, toteaa Pilkkikangas.

Vakavaraisuus ja maksuvalmius hyvällä tasolla – velkaantuminen maltillista

Vuonna 2016 sähköasennusalan yritysten omavaraisuusasteen mediaani oli 51,6 prosenttia eli tutkimushistorian parhaimmistoa. Keskimääräinen vakavaraisuus oli kaikissa kokoluokissa hyvä tai erinomainen. Vakavaraisuus ja maksuvalmius ovatkin koko kymmenen vuoden tarkastelujakson ajan pysyneet tasaisesti hyvällä tasolla.

Tutkittujen yritysten velkojen määrä suhteessa liikevaihtoon oli vuonna 2016 keskimäärin 20 prosenttia.  Keskikokoiset yritykset ovat kevyimmin ja suurimmat raskaimmin velkaantuneita.  Maksuvalmius on säilynyt edellisen vuoden tasolla Quick ration mediaanin ollessa erinomainen 1,6.
– Ilahduttavaa on, että jäsenyrityksillämme on rahoitusomaisuutta 70 prosenttia enemmän kuin lyhytaikaisia velkoja. Urakoitsijoita viime vuosina puhuttanut kassavirtaongelma näkyy kuitenkin  tämänkin kyselyn tuloksissa. Asiakkaat vaativat pitkiä maksuaikoja ja sen myötä saamisten kiertoaika on hidastunut. STUL:n jäsenistöstä on valtaosa pienyrityksiä, joille ripeät kassavirtakierrot ovat elinehto, pohdiskelee Pilkkikangas.

2017-08-23 12_20_47-- Nitro Pro 9 (Expired Trial)

Kannattavuuden parantaminen haastavaa mutta mahdollista

Sähköurakoitsijat eivät odota työkannan kasvavan rakentamisen hyvästä suhdanteesta huolimatta. Tässä on nähtävissä merkittäviä alueellisia eroja. Tilanne on paras kasvukeskuksissa.

Rakentamisen kokonaisvolyymin kasvun nähdään asettuvan kuluvana vuotena 2,5 prosenttiin;  ensi vuonna kasvun ennakoidaan jo pysähtyvän. Rakennusteollisuus RT:n kesäkuussa julkaistun kyselyn perusteella hyvä vire asuntotuotannossa jatkuu ainakin tämän vuoden. Korjausrakentamiselle kysely povasi kuluvana vuonna kahden prosentin kasvutahtia.

Länsi kiri ohi pohjoisen

Talousjohtaja Pilkkikankaan mukaan sähköurakoitsijoita kannattelee kolme yritystalouden peruspilaria.
– Kannattavuus, vakavaraisuus ja maksuvalmius ovat useimmissa jäsenyrityksissä terveellä pohjalla. Kannattavuudeltaan ja vakavaraisuudeltaan ovat aikaisemmin kärkisijaa pitäneet Pohjois-Suomen jäsenyritykset. Viime vuonna ykköspaikalle nousivat kuitenkin länsisuomalaiset sähköurakoitsijat.

Bonavalta Helsingin Konalaan kaksi tyylikkään modernia kerrostaloa

8c7e2acff6a3f870_800x800ar

Bonava rakennuttaa Helsingin Konalaan kaksi kuusikerroksista modernia kerrostaloa, joihin tulee 1-3 huoneen asuntoja. Asunto Oy Helsingin Vuorikummun Hetan kaikki 58 Bonava-kotia on suunniteltu selkeyttä ja toimivuutta korostaen. Hetan asunnot ovat myynnissä ja kohteen rakentaminen on alkanut. Asunnot valmistuvat heinäkuussa 2018.

”Helsingin Konala on viihtyisä ja ihmisläheinen asuinpaikka, jossa on valmiina kaikki mukavan elämän eväät monipuolisine palveluineen ja ulkoilumahdollisuuksineen. Vuorikummun Heta on jo valmiin asuinalueen täydennysrakentamista, jossa naapurusto on valmiina. Kohteen ehdoton erikoisuus on yhteinen kaksisaunainen talosaunaosasto ja upeat yhteiskäyttöön tarkoitetut kattoterassit molemmissa taloissa” , sanoo Matti Kuronen , yksikön johtaja, Bonava Suomi Oy.

Kauppakeskus Ristikko sijaitse kävelymatkan päässä ja lisää monipuolisia palveluita löytyy naapurista Pitäjänmäeltä. Junalla on kätevä matkustaa nopeasti Leppävaaraan tai Helsingin keskustaan. Lähialueella sijaitsevat myös päiväkodit, koulut ja leikkipuistot sekä kirjastot.

”Liikkumiseen innostavassa ympäristössä on helppo tapa siirtyä pyöräillen paikasta toiseen. Hetassa onkin polkupyöräilijöiden iloksi pyöräpaikkoja runsaasti ja pyörille varataan myös oma korjauspiste ja pesupaikka ” kertoo Kuronen.

Lue lisää Vuorikummun Hetasta Bonavan asuntosivuilta.

Ammattikorkeakoulu Arcada rakentaa Arabianrantaan opiskelija-asuntoja ja huippuvarustellun urheiluhallin – tiedossa ainutlaatuisia ratkaisuja

a746ab4e6b8d12d4_800x800ar

Ammattikorkeakoulu Arcada aloittaa elokuussa uusien opiskelija-asuntojen sekä urheiluhallin rakentamisen Hermannin rantatien varteen Helsingin Arabianrantaan. Opiskelija-asuntojen ja urheilutilojen yhdistäminen samaan rakennukseen tekee hankkeesta ainutlaatuisen Helsingissä. Rakennuksen arvioidaan olevan muuttovalmis tammikuussa 2019.

Moderniin kahdeksankerroksiseen kerrostalokokonaisuuteen kuuluu 103 opiskelija-asuntoa kerroksissa 1–5 sekä huippuvarusteltu urheiluhalli kuntosaleineen ja testilaboratorioineen kerroksissa 6–8.

– Arcadan tavoitteena on profiloitua suomalaisen urheilukoulutuksen saralla. Urheiluhallissa on opiskelijoidemme tarpeisiin soveltuvat koulutustilat sekä moderni testilaboratorio, joka tukee urheilu-, liike- ja liikuntatutkimustamme, Stiftelsen Arcada -säätiön toimitusjohtaja ja Arcadan rehtori Henrik Wolff kertoo.

Kasvava kampus palvelee myös lähialueita

Kolmikerroksinen, koripallokentän kokoinen urheiluhalli varustetaan uusin, monipuolisin urheiluvälinein. Myös kuntosaliin ja testilaboratorioon tulee täysin uudet, huippuluokan varusteet. Hankinnat tehdään yhteistyössä urheilun ja fysioterapian koulutusohjelmien kanssa, ja lisäksi kuntosali ja urheiluhalli palvelevat opetuksen ulkopuolella myös lähialueiden asukkaita.

– Tiloja vuokrataan yhdistyksille ja järjestöille iltaisin ja viikonloppuisin. Myös yksityishenkilöillä on mahdollisuus ostaa salikortti talon kuntosalille, Wolff kertoo ja korostaa, miten tärkeää on, että Arcadan kasvava kampusalue säilyttää läheiset suhteet yhteiskuntaan myös jatkossa.

808ab40be9246dce_800x800ar

Asumisen trendejä ja opiskelijoiden toiveita seuraten

Urheiluhallin rakentaminen asuinrakennuksen päälle on ainutlaatuinen ja rakennusteknisesti vaativa ratkaisu.

– Oikeastaan rakennamme kaksi taloa päällekkäin: ensin asuinrakennuksen ja sen päälle urheiluhallin lukuisten jousien varaan, Stiftelsen Arcada -säätiön kiinteistöyhtiö Arcada Novan toimitusjohtaja Jörgen Wiik kuvailee.

Asunnoista 85 on yksiöitä, 14 kaksioita ja neljä kolmioita.

– Meille oli tärkeää kuunnella opiskelijoiden toiveita, ja jo varhaisessa vaiheessa kävi selväksi, että opiskelijat asuvat mieluiten omassa yksiössä tai vaihtoehtoisesti kaverin tai kumppanin kanssa. Siksi kaikki asunnot ovatkin kooltaan 21–56 m2, Wiik kertoo.

Fastighets Ab Majsportenin valmistumisen myötä Arcadalla on 610 modernia opiskelija-asuntoa Arabianrannan kampusalueella.

– Olemme hyvin ylpeitä voidessamme tarjota korkealaatuista ja modernia asumista aivan korkeakoulun läheisyydessä. Tavoitteenamme on ennen muuta ”vihreä kampus” keskeisellä paikalla, josta on lyhyt matka kaikkialle ja jossa on hyvät palvelut opiskelijoidemme tarpeisiin, Wiik toteaa.

Opiskelija-asuntojen (Fastighets Ab Majsporten) ja urheiluhallin (Fastighets Ab Arcadahallen) arkkitehti on Stefan Ahlman. Rakennuttajakonsulttina toimii Haahtela Oy. Hankkeen budjetti on 19 miljoonaa euroa.

Vuoden 2021 asuntomessukaupunki on Lohja

Lohja.vaakuna.svg

Asuntomessujen AsukasAreenalla julkistettiin tänään vuoden 2021 asuntomessupaikkakunta. Osuuskunta Suomen Asuntomessut on myöntänyt vuoden 2021 messut Lohjan kaupungille. Asuntomessualue tulee rakentumaan kaupungin pohjoisosaan Hiidensalmeen, Lohjanjärven rannalle. Länsi-Uudenmaan keskukseen nousee asuinalue, jonka kantavia periaatteita on asukkaidensa hyvinvoinnin edistäminen.

– Lohjan kaupunki osoitti messuhakemuksessa vahvaa halua sitoutua suomalaisen asumisen kehittämiseen. Asuntomessut 2021 Lohjalla hakee uusia näkökulmia asukkaan lähtökohdista lähtevään suomalaiseen asuntoaluesuunnitteluun. Asuntomessujen uudistettu strategia ohjaa tulevan messualueen suunnittelua aivan alusta lähtien, Suomen Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää kertoo.

Alueella on historia 1900-luvun tärkeänä teollisuusalueena, jonka tunnuksena toimi vuosikymmenten ajan Lindbergin suvun omistama tuulimylly. Mylly purettiin 1970-luvun alun taitteessa, mutta se aiotaan rakentaa uudelleen kuvastamaan uusien tuulien puhaltamista lohjalaisessa kaupunkisuunnittelussa.

Hyvinvointia vaivattomasta liikkumisesta

– Lohjan asuntomessuhankkeessa panostetaan hyvään saavutettavuuteen sekä monipuolisiin kulkutapoihin. Hiidensalmen asuntomessualue sijoittuu merkittävän joukkoliikennekäytävän, E18 -väylän Karnaisten liittymän ja siitä keskustaan johtavan väylän varteen, ydinkeskustan tuntumaan, Lohjan elinvoimajohtaja Pekka Puistosalo kertoo.

Hyötyliikunnan mahdollisuuksia lisää puolestaan käytöstä poistettu Tytyrin kaivosalueelle kulkeva rautatie, jonka Lohjan kaupunki uudistaa pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden väyläksi. Vesiliikenteelle varataan kaksi satamaa, Hiidensalmen alueen pohjois- ja länsipäissä. Veneilyn osalta kehitetään yhteiskäyttömuotoja esimerkiksi alueen asukkaille luodun varaus- ja maksujärjestelmän avulla. Samaa jakamistalouden ajattelutapaa pystytään hyödyntämään alueelle yhteiskäyttöön hankittavien henkilöautojen ja esimerkiksi sähköpolkupyörien osalta. Kaikki tämä vahvistaa Lohjan työtä hiilineutraalisuuden eteen Suomen Ympäristökeskuksen HINKU-kuntana. Helppo saavutettavuus on tärkeää huomioida myös Hiidensalmen asuinalueen sisällä.

– Tavoitteena on kortteleiden liittyminen rakennettuun ympäristöön siten, että jokaisesta korttelista kulkee suora yhteys lähivirkistysalueille, lisää Puistosalo.

Liikkumisen niveltymistä osaksi jokapäiväistä arkea tulee tukemaan myös aivan asuntomessualueen yhteyteen rakennettava Tennarin liikuntapuisto täysmittaisine tekonurmineen, ulkokuntoilulaitteineen sekä tekojääratoineen.

Honkarakenne laajentaa liiketoimintaansa toimittamalla hoivakodin Attendolle

honka_attendo_ulko_2017 honka_attendo_sisa_2017

Honkarakenne on solminut sopimuksen 30-paikkaisen ikäihmisten hoivakodin toimittamisesta Attendolle kokonaisvastuu-urakkana.

Hirsirakenteinen hoivakoti on kooltaan noin 1200 kerrosneliömetriä ja se rakennetaan Ruovedelle. Kohteen arkkitehtisuunnittelun on toteuttanut HIMLA arkkitehdit. Kohteen hoivapalveluista vastaa Attendo. Hoivakodin rakentaminen aloitetaan syksyllä 2017 ja sopimuksen arvonlisäverollinen arvo on 3,3 miljoonaan euroa. Honkarakenteen liikevaihtoon kohde kirjautuu tänä ja ensi vuonna.

Honkarakenteen toimitusjohtaja Marko Saarelainen kommentoi sopimusta seuraavasti: ”Tämä on merkittävä sopimus Honkarakenteelle ja vahvistaa meidän asemaa hoivarakentamisessa. Nyt toteutettava kohde on terveydenhuolto- ja hoivapalveluja tarjoavalle Attendolle ensimmäinen hirsirakenteinen toimitila. Tutkimusten mukaan massiivipuisilla hirsiseinillä on verenpainetta ja stressiä alentava positiivinen vaikutus. Hyvän sisäilman laadun varmistamiseksi tahdomme tulevaisuudessa kantaa vastuun myös urakoinnin laadusta ja olla kehittämässä urakointiratkaisuja ammattirakentamiseen.”

Attendon viestintä- ja yhteiskuntasuhteiden johtaja Lauri Korkeaoja kommentoi sopimusta seuraavasti: ”Hirsirakentaminen on uutta hoivakiinteistöissä, mutta monelle ikääntyneelle se on tuttu ja kotoisa asumismateriaali. Valitsemme yhteistyökumppanit huolella ja hoivakiinteistöjen osalta yhteistyökumppaneiltamme vaaditaan erityistä osaamista. Honkarakenne on hirsirakentamisessa arvostettu ja luotettava toimija, joten on luontevaa aloittaa tällainen pioneerihanke heidän kanssaan.”