YIT valitsi Aren urakoimaan Espoon tunnetuimman maamerkin talotekniikan

gsvse0v5guwvwlku6gby

Regenero hankki lokakuussa 2017 omistukseensa Fortumin entisen pääkonttorikiinteistön. Kuva: YIT

Raaden hammasta, eli Fortumin entistä pääkonttoritornia Keilaniemessä korjataan kymmenillä miljoonilla euroilla. Kesällä alkavan peruskorjauksen myötä Raaden hampaan katolla sijaitseva talotekniikka siirretään pois huipulle nousevan näköalaravintolan tieltä. YIT on valinnut Aren KVR-kumppanikseen toteuttamaan kohteen talotekniikkaurakan. Sopimuksen arvo on noin 12 miljoonaa euroa.

Vuonna 1976 valmistunut Fortumin entinen pääkonttori on Espoon korkein rakennus Keilaniemessä. Aiemmin se tunnettiin Nesteen tornina ja yhtiön entisen toimitusjohtaja Uolevi Raaden mukaan torni sai kansan keskuudessa lempinimen Raaden hammas. Raaden hampaan on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Castrèn-Jauhiainen-Nuuttila.

Torni siirtyi syksyllä 2017 Fortumilta YIT:n ja HGR Property Partnersin perustaman yhteisyritys Regenero Oy:n omistukseen. Uusi omistaja aloittaa työn ikonisen tornitalon ja sen alueen kehittämiseksi. Korjausten jälkeen tornista löytyvät työpisteet jopa 1 500 ihmiselle.

– Tilat pysyvät harvoin muuttumattomina kiinteistön koko elinkaaren ajan. Hankkeen myötä käyttäjille on tarjolla nykyaikaiset viihtyisät tilat ja erinomaiset sisäolosuhteet. On hienoa päästä modernisoimaan tätä ikonista rakennusta, kertoo Aren modernisoinnin johtaja Sami Häkkinen.

Hankkeen kaksiosaisessa kilpailutuksessa pääpainoarvo oli muualla kuin hinnassa. Are erottautui edukseen vastaamalla haasteeseen pyydetysti, ratkaisunhakuisesti sekä avoimesti.

– Neuvotteluprosessin aikana huokunut asiakaslähtöisyys, avoimuus sekä saman arvomaailman jakaminen tekivät neuvotteluprosessista helpon. Aikaisempien yhteisten hankkeiden onnistumiset, luotettavuus sekä projektien aikana vallinnut yhteistyöhalukkuus vahvistivat käsitystämme siitä, että Are on oikea valinta kumppaniksemme tähän hankkeeseen, kertoo YIT:n työpäällikkö Jani Dementjeff.

YIT Rakennus ja Are rakentavat Soukan metroaseman

soukka-tiedotteeseen-indav

Soukan asema rakennusurakan alkaessa. Kuva: Timo Kauppila, INDAV

Urakassa rakennetaan Soukan metroasema, sen tekniset kuilut, kaksi sisäänkäyntiä sekä Soukanväylältä asemalle ulottuva huoltotunneli. Maanalaisten rakennettavien tilojen pinta-ala on noin 20 000 m2. Urakassa valetaan yhteensä lähes 11 000 m3 betonia. Aseman sisäänkäynnit sijoittuvat Soukantorille ja Yläkartanontielle.

-Olemme iloisia voidessamme osallistua Espoon kehittämiseen edelleen myös metron osalta. Soukan metroaseman rakentamisessa pystymme hyödyntämään kokemustamme aiemmin rakentamistamme neljästä länsimetron asemasta. Esimerkiksi Aalto-Yliopiston aseman rakentamisessa otimme käyttöön monia innovatiivisia, projektinhallintaa parantavia menetelmiä, sanoo Anne Piiparinen, YIT:n Infrarakentamisen Rakennustekniset työt – divisioonan johtaja.

Soukan aseman rakentaminen toteutetaan YIT:n ja Are:n työyhteenliittymänä. Are vastaa hankkeessa teknisten järjestelmien suunnittelun ohjauksesta, toteutuksesta ja projektin johtamisesta.

-Are oli länsimetron ensimmäisessä vaiheessa suurin talotekniikkatoimittaja, ja haluamme olla vahvasti mukana rakentamassa myös tätä toista vaihetta. Urakka on Aren ensimmäinen työyhteenliittymänä toteutettu urakka, joten on hienoa päästä toteuttamaan tätä yhdessä YIT:n kanssa, sanoo Aren toimitilarakentamisen johtaja Kai Nurho.

Kuluvan vuoden aikana länsimetron kakkosvaiheella siirrytään louhinnasta rakentamiseen. Asemaurakoiden hankinta etenee aikataulussa – neljän muun aseman hankintailmoitukset on julkaistu ja vuoden loppuun mennessä urakoitsijat on valittu Soukan lisäksi myös muille asemille. Ratalinjan urakoitsija valittiin aiemmin toukokuussa ja Sammalvuoren varikolla rakentaminen on jo käynnissä. Asemien lisäksi hankkeessa kilpailutetaan yhteensä 24 sivu-urakkaa.

-Yhteistyön sujuvuuteen ja tiedonkulkuun on panostettu kakkosvaiheen rakentamisessa. Yhteistyön sujuvuutta tullaan myös toistuvasti mittaamaan jokaisessa urakassa, kertoo Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Ville Saksi.

Espoon kaupunki tarkisti 2012 laatimaansa kakkosvaiheen hankesuunnitelmaa maaliskuussa 2018. Koko hankkeen tarkennettu kustannusarvio on 1 159 miljoonaa euroa. Tavoitteena on, että seitsemän kilometrin osuus, viisi asemaa ja varikko luovutetaan operaattori HKL:n käyttöön vuoden 2023 aikana.

YIT allekirjoitti sopimuksen Suomen suurimman puukoulukeskuksen rakentamisesta Imatralle

816bda89c4d8618b_800x800ar

YIT allekirjoitti Imatran kaupungin kanssa noin 55 miljoonan euron arvoisen sopimuksen puurakenteisen koulukeskuksen rakentamisesta Imatran Mansikkalaan ja sen ylläpidosta 20 vuodeksi. Hanke toteutetaan elinkaarimallilla ja se kattaa kohteen suunnittelun, rakentamisen sekä ylläpidon. Hankkeen rakennuslupaa odotetaan kesällä 2018, jonka jälkeen hanke kirjataan tilauskantaan. Koulukeskuksen on tarkoitus valmistua vuonna 2020.

Mansikkalan koulukeskuksesta tulee Suomen suurin puukoulu. Koulukeskukseen valmistuu oppimistilat noin 1 350 lapselle ja nuorelle aina päiväkodista lukioon sekä tilat oppilashuollolle. Lisäksi tiloihin sijoittuu neuvola sekä toimitiloja työväenopistolle ja yhdistyksille.

”Olemme innoissamme, että voimme olla tässäkin edelläkävijä. Rakennamme puukoulua, joka tulee olemaan monitoimitalo. Hinta pitää sisällään investoinnin ohella myös peruskorjaukset ja ylläpidon kahdelle vuosikymmenelle,” toteaa vs. kaupunginjohtajana sopimuksen allekirjoittanut Kaisa Heino.

YIT:llä on pitkä kokemus kouluhankkeiden toteuttamisesta elinkaarimallilla, jossa suunnittelu, toteutus ja käyttö yhdistyvät kustannustehokkaaksi kokonaisuudeksi. Mallissa korostuvat julkisen ja yksityisen toimijan kumppanuus, kun hanketta valmistellaan yhteistyössä koko hankkeen elinkaari huomioiden.

YIT käynnisti asuntohankkeita Suomessa noin 50 miljoonan euron arvosta

8de69a5446a3407d_800x800ar

YIT Turun Fabriikin Fauna

YIT on käynnistänyt asuntohankkeita Turussa, Tampereella ja Vantaalla tammi-helmikuussa noin 50 miljoonan euron arvosta. Asuntojen aloitukset kirjattiin vuoden ensimmäiselle neljännekselle.

Turussa YIT aloitti kahden hankkeen rakentamisen. Asunto Oy Turun Fabriikin Faunaan valmistuu lähes 100 asuntoa, ja sen arvo on yli 15 miljoonaa euroa. Fauna on kolmas Fabriikin alueelle rakennettava kohde, ja se valmistuu vuoden 2019 ensimmäisen neljänneksen aikana. Asunto Oy Turun Alfaan puolestaan valmistuu noin 60 asuntoa, ja sen arvo on yli 10 miljoonaa euroa. Alfa on historiallisen Barkerin puuvillatehtaan kutomorakennuksen viereen rakentuvan korttelin ensimmäinen kohde, ja se valmistuu vuoden 2019 toisen neljänneksen aikana.

86a42e437e6177d4_800x800ar

Turun Alfa

92c78e7f204f4218_800x800ar

Tampereen Aallonharja

9c10fd368cfd95dd_800x800ar

Vantaan Karpalo

Asunto Oy Tampereen Aallonharja rakennetaan Keulakortteliin, Ranta-Tampellan uudelle asuinalueelle Tampereella. Kohteeseen valmistuu yhteensä 40 asuntoa, ja sen arvo on yli 10 miljoonaa euroa. Kohde valmistuu vuoden 2019 toisen neljänneksen aikana.

Lisäksi YIT käynnisti Asunto Oy Vantaan Karpalon rakentamisen Vantaalla. Karpalo on toiminnallisuuteen ja kohtuuhintaisuuteen perustuvan Smartti-konseptin mukaan rakennettava kohde, johon valmistuu yhteensä lähes 60 asuntoa. Kohteen arvo on lähes 10 miljoonaa euroa, ja se valmistuu vuoden 2019 ensimmäisen neljänneksen aikana.

Allianssi toimi Suomenlinnan huoltotunnelin korjauksessa

a1e97cabe8d3c211_800x800ar

Tämän vuoden alussa valmistunut, Suomen pienin allianssihanke osoitti toimivuutensa. Vaikea hanke saatiin valmiiksi tavoiteaikataulussa ja budjetin mukaan.

”Allianssi oli järkevä ase taklata yllätyksiä täynnä oleva merenalaisen tunnelin korjaushanke”, sanoo Ulla Räihä Suomenlinnan hoitokunnasta.

Jos allianssihengen voisi pullottaa, se onnistuisi, kun hankkeen tilaajan, suunnittelijan ja urakoitsijan edustajat saapuvat yhdessä haastatteluun. Vaikka työ on jo valmis, kaikki puhkuvat intoa ja yhteishenkeä. Myös onnistumisesta iloitaan yhdessä.

”Kaikkein parasta hankkeessa olivat ihmiset ja se mitä oppi, kun teki yhdessä töitä.” ”Vuorovaikutus ja hankkeen hyvä henki olivat ihan parasta.” ”Keskustelu ja yhdessä tekeminen.” ”Arvoa rahalle, tehokkuus ja into.” Näin Ulla Räihä Suomenlinnan hoitokunnasta, Klaus Einsalo Pöyryltä sekä Riikka Virtanen ja Joonas Rinkinen YIT:ltä listaavat Suomenlinnan tunnelihankkeen onnistumista.

Alkulähtökohta hankkeelle oli haastava.

”Meillä oli tiedossa pieni ja vaikea hanke. Meren alla kulkeva tunneli, joka saattoi sisältää korjaajalle vaikka millaisia yllätyksiä. Epäilimme, että kiinnostaako näin pieni hanke ketään”, Räihä kertoo.

Allianssivaihtoehto tuntui järkevältä tavalta ratkaista hankkeen haasteet.

”Tosin mietimme, että ammummeko nyt tykillä hyttystä eli onko allianssi liikaa työtä vaativa vain seitsemän miljoonan euron hankkeessa”, hän jatkaa.

Epäilykset osoittautuivat vääriksi. Koko ryhmä on sitä mieltä, että hankkeen pienuudesta huolimatta allianssi oli juuri oikea tapa toteuttaa hanke.

Testausta ja ketteryyttä

Suunnittelija Einsalon mielestä suunnittelu toteutettiin hankkeessa järkevästi.

”Heti alussa päätimme, että suunnittelu tehdään kevyesti. Suunnitelmaa haluttiin testata työn aikana. Kun sitten matkan varrella tunnelissa paljastui yllätyksiä, pystyimme testaamaan erilaisia vaihtoehtoja ja muuttamaan suunnitelmia ketterästi. Tällä tavoin yhdessä tekeminen teki työprosessista tehokkaan”, Einsalo selvittää allianssin hyötyä projektissa.

Hän myöntää, että ketteryys vaatii myös suunnittelijalta joustavuutta.

”Harvemmin tapahtuu niin, että työnjohtaja soittaa suunnittelijalle tunnelin suulta työajan ulkopuolella ja kysyy, että voitaisiinko tehdä jokin asia uudella tavalla. Tässä projektissa näin toimittiin”, hän kuvailee.

Einsalon mielestä kokemus osoittautui hyväksi.

”Oli mainiota, että työntekijöillä on rohkeutta sekä tehdä päätöksiä, että keskustella vaihtoehdoista. Kaikilla oli enemmän vastuuta oman työnsä suunnittelusta. Se edisti ketteryyttä, loi yhteishenkeä ja teki projektista onnistuneen”, Einsalo kiittelee.

Riikka Virtanen YIT:ltä kertoo, että esimerkiksi tunnelin pienuus aiheutti työn suunnitteluun omat haasteensa.

”Joustoja ja järjestelyjä tarvittiin jo ihan liikenteen järjestelyssä työmaalla. Koska kaikki aika haluttiin käyttää hyödyksi, piti haasteet ratkoa ketterästi”, hän miettii.

Työmaa kaupungin paraatipaikalla

Erikoista Suomenlinnan tunnelihankkeessa oli sen saama huomio. Jo itse tunneli on erityislaatuinen ja se herätti kiinnostusta. Suomenlinna on tunnettu matkailukohde ja maailmanperintökohteena se kiinnostaa. Lisäksi tunnelityömaan mantereen puoleinen pää sijaitsi Helsingin paraatipaikalla eli Kaivopuistossa.

Hankkeessa päätettiinkin panostaa myös työmaatukikohtiin. Esimerkiksi työmaakopit toteutettiin niin, että niissä osa seinistä oli lasia. Työstä haluttiin näinkin tehdä avointa ja näkyvää.

Rakennusaikana Kaivopuistossa järjestettiin myös useita suuria yleisötapahtumia, muun muassa valtava Suomi 100 -tapahtumiin kuuluva lentonäytös.

”Työmaatukikohdan sijainti oli haasteellinen, mutta avoimuudella ja yhteistyöllä saimme aikaan sen, että negatiivista palautetta ei tullut. Otimme itse yhteyttä esimerkiksi tapahtumien järjestäjiin ja kysyimme, mitä meidän pitää ottaa huomioon ja voimmeko olla jotenkin avuksi. Niinpä esimerkiksi lentonäytöksen ruokarekoille ja taiteiden yön tanssiesityksen saatiin sähköä työmaalta”, kertoo hankkeen vuorovaikutuskoordinaattori Joonas Rinkinen.

Allianssiryhmää ilahduttikin, kun työmaa oli ehdolla Helsingin kaupungin järjestämässä Rakentamisen ruusu -kilpailussa.

Kilpailussa kiitettiin erityisesti hankkeen vuorovaikutusta. Esimerkiksi alueen asukkaita kuunneltiin ja heitä informoitiin hankkeen alusta loppuun. Näin saavutettiin luottamus.

”Satsasimme viestintään ja tiedotukseen ja se kannatti. Meillä oli kokouksia, seurantaryhmää, nettitiedotusta – olimme läsnä. Jos tuli jokin ikävä asia eteen, siitä kerrottiin samalla tavoin kuin positiivista asioista. Näin saimme aikaan vankan luottamuksen”, Ulla Räihä kertoo.

Enemmän kuin projekti

Räihä Suomenlinnan hoitokunnasta on tyytyväinen sekä hankkeen kulkuun, että lopputulokseen.

”Tämä oli enemmän kuin projekti. Kyllä yhteinen henki ja yhdessä tekeminen tartutti intoa meihin kaikkiin”, hän sanoo.

Räihän mielestä kaikki osapuolet pelasivat yhteen mainosti. Allianssihenki saatiin aikaan ihan kaikissa hankkeeseen osallistuneissa.

”Kun joululounaalla kiertelin juttelemassa tekijäporukoiden kanssa, oli hauska huomata, miten ihan kaikki suurten yritysten edustajista ihan pienempiin aliurakoitsijoihin puhui meidän hankkeesta. Tunnelma oli todella hyvä ja kaikki olivat omaksuneet allianssin yhdessä tekemisen”, hän kuvailee.

”Koko projektin sisällä oli erinomainen yhteistyön henki ja meille tilaajille toi luottamusta se, että takana oli ison firman selkänojaa”, Räihä tiivistää.

Suomenlinnan huoltotunnelin peruskorjaus

  • Hankkeen budjetti noin 7 miljoonaa euroa
  • Tilaaja Suomenlinnan hoitokunta
  • Allianssikumppanit YIT ja Pöyry
  • Tunneli suljettiin korjaustöitä varten huhtikuussa 2017
  • Tunneli avattiin pelastuslaitokselle joulukuussa 2017, viimeistelyjä tehtiin helmikuulle 2018.

Caverion ja YIT toteuttavat Kuopion Kuntolaakson elinkaarihankkeen

abcd727a797177bd_800x800ar

Caverion on allekirjoittanut Kuopion kaupungin kanssa sopimuksen uima- ja jäähallin sekä pysäköintipalveluiden kehittämishankkeen toteuttamisesta elinkaarimallilla. Kuntolaakso-niminen hanke toteutetaan yhdessä YIT:n kanssa. Caverionin osuuden arvo on noin 59 miljoonaa euroa.

Caverion vastaa rakentamisvaiheessa taloteknisestä suunnittelusta ja kokonaistoimituksesta sekä 20-vuotisella palvelujaksolla kiinteistöjen teknisestä huollosta ja kunnossapidosta, käyttäjille tarjottavasta palvelutuotannosta sekä kiinteistöjen energiankulutuksesta. Kiinteistöt liitetään Caverionin etähallintaan, jonka avulla hallitaan kiinteistöjen teknisten järjestelmien toimintaa sekä energiatehokkuutta.

Vuosina 2018–2020 toteutettava investointi käsittää uuden uimahallin, jäähallin laajennuksen ja peruskorjauksen sekä 350-paikkaisen pysäköintilaitoksen. Uudisrakennuksen bruttoala on noin 21 000 m2. Rakennuttajana toimii Kuopion Tilakeskus.

”Kuntolaakso-hanke on ainutlaatuinen. Tilaaja luottaa täysin Suomen johtavien rakennus- ja talotekniikkayritysten osaamiseen. He pystyvät tarjoamaan meille laadukkaan ja nykyaikaisen uimahalli-jäähallikokonaisuuden”, toteaa hankkeen projektipäällikkönä toimiva Kuopion Tilakeskuksen rakennuttaja  Janne Pääkkönen .

”Kuntolaakson kehittämishanke on laaja-alaista asiantuntemusta vaativa kokonaisuus. Kiinteistöjen energiavirtoja kierrätetään ja kiinteistöjen sisäolosuhteiden tulee säilyä haluttuina kaikissa tilanteissa. Laaja osaaminen, hankekehityksemme yhteistyössä asiakkaan kanssa luoma suunnitteluratkaisu sekä moderni kiinteistön etähallinta luovat edellytykset kokonaisuuden toimivuudelle. Tavoitteemme on tarjota palveluiden johtamismallillamme mahdollisimman hyvä asiakaskokemus Kuntolaakson käyttäjille”, sanoo Caverionin Suomen divisioonajohtaja Ville Tamminen.

”Elinkaarihanke on YIT:lle hanketyyppinä merkittävä, koska siinä hankkeeseen sitoudutaan pitkäksi aikaa osaavien kumppaneiden kanssa. Tämä hanke on myös erinomainen osoitus siitä, kuinka YIT:llä saadaan voimaa sitoutuneesta hankekehityksestä ja yhteistyöstä sekä yhteistyökumppaneiden kesken että sisäisesti”, kertoo YIT:n aluejohtaja Jani Knuuttila .

YIT käynnistää hoivahybridihankkeen rakentamisen Vantaalla

8a8dce05e56b3fa0_800x800ar

YIT käynnistää KOy Avian Elämänkaarikodit -hoivahybridihankkeen rakentamisen Vantaan Veromiehessä. Hankkeen arvo on noin 21 miljoonaa, ja se on osa kiinteistösijoitusyhtiö Hemsö Fastighets AB:n kanssa solmittua puitesopimusta hoivahankkeiden rakentamisesta eri puolelle Suomea. ”Yhteistyö YIT:n kanssa on vahvistanut kiinteistösalkkuamme ja tukenut asiakkaidemme liiketoimintaa useilla laadukkailla ja viihtyisillä hoivakohteilla, ja on ilahduttavaa toteuttaa yhdessä uusi kohde pääkaupunkiseudulle”, kertoo Hemsö Fastighets AB:n Suomen maajohtaja Jarkko Leinonen .

bb4e768ca603b1b7_800x800ar

Hankkeeseen rakennetaan senioritalo, johon tulee 60 tehostetun palveluasumisen paikkaa sekä 66 senioriasuntoa. Hankkeen on tarkoitus valmistua keväällä 2019.  Vuokralaiseksi kohteeseen tulee Attendo Oy pitkällä vuokrasopimuksella. Lisäksi hankkeeseen rakennetaan 72-paikkainen päiväkoti, jonka vuokralaiseksi tulee Touhula Varhaiskasvatus Oy. Avian Elämänkaarikodit tarjoavatkin ainutlaatuisen kohtaamispaikan lapsille ja vanhuksille.  ”Olemme kokeilleet mallia, jossa hoivakoti ja päiväkoti sijaitsevat samassa kiinteistössä aiemmin Espoossa. Kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia ja lähdemme nyt toteuttamaan sukupolvia yhdistävää hoivamallia innostuneina suuremmassa mittakaavassa Vantaalla.  Kohteen sijainti asuinalueiden ja kauppakeskusten ääressä on loistava tähän tarkoitukseen”, toteavat Lauri Korkeaoja , Attendon yhteiskuntasuhdejohtaja ja Heidi Valio , Touhulan aluejohtaja, Attendon ja Touhulan puolesta.

YIT on kehittänyt pitkäjänteisesti Veromiehen vanhaa toimitila-aluetta, johon uuden asemakaavan myötä rakentuu nyt asunto- ja palvelutiloja Vantaan nopeimmin kasvavalle ja uudistuvalle alueelle. Hoivahybridi sijaitsee Kehä III:n ja Tikkurilantien välissä ja Aviapoliksen juna-aseman tuntumassa lähellä lentoasemaa, Jumbon kauppakeskusta ja Flamingon viihdekeskusta. Lähellä sijaitsee myös YIT:n kehittämä Avia Centre -toimistokompleksi, ja lisäksi YIT suunnittelee myös alueelle asuntotuotantoa.

”KOy Avian Elämänkaarikodit edustaa uudenlaista hoivakohdetta, sillä se sijaitsee osana urbaania asuinaluetta, jossa palveluita on helppo tarjota palvelutalon lähiympäristöönkin”, kertoo hankkeen kehittämisestä vastaava Anne Suojoki.

YIT:llä ja Hemsöllä on ollut myös muita puitesopimuksen piirissä toteutettuja hankkeita, joista Niemenrannan Johannes -hoivakoti Tampereella luovutettiin nyt joulukuun alussa Attendolle, joka on kohteessa vuokralaisena. Hankkeen arvo on noin 10 miljoonaa euroa, ja YIT tiedotti rakentamisen aloituksesta joulukuussa 2016.

Keskustakirjasto Oodin avajaisiin on vuosi aikaa

a00b39bc0cbe3ef9_800x800ar

Kansalaistorille nousevan kirjaston julkisivu on juhlavalaistu Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi 5.–6.12.2017.

Helsingin kaupungin keskustakirjaston Oodin avajaisiin on aikaa melko tarkalleen vuosi. Rakennustyöt Oodin työmaalla ovat niin pitkällä, että rakennuksen poikkeuksellinen arkkitehtuuri ja muoto alkavat hahmottua.

”Oodin poikkeuksellinen arkkitehtuuri on syvällä sen rakenteessa. Tästä syystä rakennuksen kohoamista on erityisen mielenkiintoista seurata. Samasta syystä myös yhteydenpito ja yhteistyö meidän ja työmaan välillä on hyvin tiivistä, kertoo Oodin suunnitelleen ALA-arkkitehtitoimiston osakas Antti Nousjoki .

Keskustakirjasto koostuu harvinaislaatuisen teräsrunkoisen sillan ja rakennuksen yhdistelmästä. Teräskaaret saapuivat työmaalle ja asennettiin paikoilleen helmi-maaliskuussa tänä vuonna.

”Rungon kaariratkaisun vuoksi rakenteissa on otettava huomioon tietty liikkumavara, joka tulee jäämään myös valmiiseen rakennukseen. Jousto on käytännössä niin vähäinen, ettei kirjastossa kävijä sitä huomaa”, kertoo YIT:n vastaava työnjohtajaTero Seppänen .

Ensimmäiset vesikattoelementtinsä Oodi sai elokuussa ja julkisivuelementtinsä rakennuksen pohjoispäätyyn syyskuussa. Lokakuussa työmaalla aloitettiin kolmannen kerroksen ulkolasituksen asennus. Tällä hetkellä meneillään on itäsivun lasirakenteiden asennus.

”Lasijulkisivun rakenneyksityiskohdat ovat erityisen kunnianhimoiset. Lasien printtikuviot on toteutettu aivan uudenlaisella painotekniikalla. Kuviossa toistuvien pisteiden paikat on määritelty algoritmin avulla siten, ettei kuviossa ole toistuvuutta, niin sanottua tapettiefektiä. Lopputulos tulee olemaan usvainen, kuin pilvi olisi laskeutunut ikkunoiden tasalle, Nousjoki kuvailee.

Ensi vuoden aikana Oodissa siirrytään vahvasti sisävalmistusvaiheen töihin. Nousjoki kertoo kuitenkin odottavansa erityisesti rakennuksen puuverhoilun asentamista.

”Puu tulee pehmentämään rakennusta ja oikeastaan koko Töölönlahden tunnelmaa ja arkkitehtuuria. Toistaiseksi Oodin mittakaavat ja se, miten elegantisti rakennus istuu ympäristöönsä ovat yllättäneet meidät vain iloisesti”, Nousjoki sanoo.

”Oodin avautumiseen valmistaudutaan tällä hetkellä 100 000 kirjan kokoelmaa kartuttamalla, suunnittelemalla uusia palveluja yhdessä monien yhteistyökumppanien kanssa sekä opastesuunnittelulla. Myös henkilöstön valitseminen käynnistyy pian”, kertoo Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara .

Oodia suunnitellaan tiiviissä yhteistyössä kirjaston tulevien asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa. Viimeksi kaupunkilaiset kertoivat mielipiteensä kirjastoon tulevista istuimista.

Helsingin Keskustakirjasto Oodi on Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden merkkihanke. Sen laajuus on noin 17 000 bruttoneliömetriä. Pääarkkitehtina toimii Arkkitehtitoimisto ALA Oy. Kirjasto avaa ovensa joulukuussa 2018. Sen rakentamiskustannukset ovat noin 98 miljoonaa euroa.

Helsingin kaupunki on valaissut Oodin työmaan sinivalkoisin värein 5. ja 6.12. Suomi100-juhlavuoden kunniaksi. Keskustakirjaston harjannostajaisia vietetään toukokuussa 2018.

Katso video Oodin rakentumisesta: http://bit.ly/2z9U6GW 
Lisätietoja: 
www.keskustakirjasto.fi

YIT käynnistää uuden asuinkerrostalohankkeen Moskovan alueella, Venäjällä

9025e22b575a18f5_org

YIT käynnistää uuden kerrostalohankkeen rakentamisen Zhukovskissa, Moskovan alueella, Venäjällä. Kohteeseen rakennetaan noin 220 asuntoa sekä liiketilaa. Kohteen kokonaisarvo on noin 15 miljoonaa euroa ja se valmistuu vuoden 2018 loppuun mennessä. Aloitus kirjattiin toiselle vuosineljännekselle.

Projekti on Microdistrict 5A -aluekehityshankkeen uusin vaihe. Kymmenen vuoden aikana Microdistrict 5A -hankkeessa on jo valmistunut asuntoja yli 180,000 asuinneliömetriä. Hanke sijaitsee metsäisen puistoalueen vieressä ja kauppakeskukset sekä koulut ovat helposti saavutettavissa. Zhukovski tunnetaan tiede- ja ilmailukaupunkina.

YIT on allekirjoittanut lopullisen sopimuksen Keski-Pasilan Tripla-hankkeen hotellin toteuttamisesta

973bd3691dbe4b19_org

Tripla Hotelli

YIT on allekirjoittanut sopimuksen Helsingin Keski-Pasilan Triplan-hankkeeseen kuuluvan hotellin toteuttamisesta. Hotellioperaattoriksi tulee Sokotel Oy pitkällä vuokrasopimuksella ja sijoittajaksi Exilion Management Oy:n hallinnoima kommandiittiyhtiö, jonka omistavat Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo, Valtion Eläkerahasto ja Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritas. Kauppa on tavoitteena toteuttaa vielä 2017 toisen vuosineljänneksen aikana kaupan voimaantulon ehtojen täytyttyä. Hotellin on arvioitu valmistuvan alkuvuodesta 2020. Sopimuksen arvo YIT:lle on alustavasti noin 88 miljoonaa euroa.

”Tripla-hanke on edennyt suunnitelmien mukaan tai jopa edellä aikataulua. Erinomainen sijainti, loistavat kulkuyhteydet ja Triplan palvelut luovat ainutlaatuiset puitteet hotellille”, kertoo Triplan hankejohtaja Tapio Salo YIT:ltä.

Hotelliin tulee noin 430 huonetta, ja se on kapasiteetiltaan Suomen suurimpia. Hotelli rakennetaan Platina-tason LEED-ympäristösertifikaatin mukaisesti. ”Olemme tyytyväisiä Tripla-hankkeen etenemiseen ja siihen, että olemme mukana kehittämässä uudistuvaa Pasilaa. Uskomme vahvasti alueen potentiaaliin Helsingin toisena keskuksena liikennevirtojen kohtauspisteessä ja aktiivisten tapahtumapaikkojen läheisyydessä”, Exilion Management Oy:n toimitusjohtaja Ari Talja kommentoi.

Hotellin modernista ja tyylikkäästä sisustuksesta vastaa suunnittelutoimisto Fyra, joka on tullut tunnetuksi Sokotelin partnerina uuden aikakauden hotellielämysten kehittäjänä eri hotellihankkeissa. Tilojen ja ratkaisujen fuusioituminen, monikäyttöisyys sekä asiakkaiden kirjavuuden ja tarpeiden huomioon ottaminen ovat keskeisiä teemoja myös Tripla-hankkeessa. ”Hotellimajoituskysyntä on kasvussa Suomessa, johon vaikuttaa hyvä taloustilanne sekä kasvanut kansainvälinen kiinnostus Suomen matkailumahdollisuuksia kohtaan. Tripla-kokonaisuuteen tuleva hotellimme on jatkoa Sokotelin menestyksekkäille avauksille ja uudistuksille”, kertoo Sokotel Oy:n talousjohtaja Jani Vahala.

Pasilasta rakentuu tulevina vuosina Helsingin toinen keskus ja entistä tärkeämpi liikenteen kohtauspaikka, jonka asukkaiden ja työpaikkojen määrä kaksinkertaistuu vuoteen 2040 mennessä. Alueen kehittäminen alkaa YIT:n Tripla-hankkeella, johon hotellin, kauppakeskuksen ja pysäköintilaitoksen lisäksi rakennetaan toimistotiloja ja asuntoja. Myös Pasilan asema ja sen yhteyteen toteutettava joukkoliikenneterminaali ovat osa hanketta. Helsingin kaupunki on kaavoittanut Triplan pohjoispuolelle Ratapihakorttelit, joihin rakennetaan asuntoja 3 000 asukkaalle. Tammikuussa 2017 käynnistyi kansainvälinen arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailu Triplan eteläpuolelle suunnitteilla olevasta tornialueesta.