YIT: Lauttis on uusi keskusta, Laru koko saari

cwdmwhzo9086fadiiqyn

Lauttasaaren uuden keskustan nimellä, Lauttiksella, on pitkä historia aina 1920-luvullle asti. Keskustan nimeksi Lauttis valikoitui äänestyksen jälkeen.

Lauttasaarelaiset pääsivät itse vaikuttamaan upouuden keskustansa nimeen, kun YIT järjesti tätä varten nimikilpailun. Keskustaan kuuluu kauppakeskuksen lisäksi asuntoja ja metroasema.

“Suurin osa ehdotetuista nimistä oli Lauttasaari-nimen muunnoksia”, kertoo projektipäällikkö Sanni Tuomainen YIT:ltä.

Nimiehdotuksia tuli kaikkiaan lähes 800.

Finaaliin ylsi neljä ehdotusta, joista Lauttis sai ääniä eniten. 35 prosenttia äänestäneistä kannatti Lauttista.

Nimikisa alkoi vanhan ostoskeskuksen jäähyväistilaisuudessa 2013, jolloin ihmiset saivat jättää nimiehdotuksia ja osallistua arvontaan. Seuraavan syksyn Lauttasaari-päivillä julkaistiin jatkoon päässeet, joista sai äänestää omaa suosikkiaan.

“Monta hyvää ehdotusta jouduttiin hylkäämään sen vuoksi, ettei nimeä voinut rekisteröidä. Esimerkiksi Otava olisi sopinut ostoskeskuksen nimeksi Otavantien mukaan, mutta nimi on jo kirjakustantajan käytössä”, Sanni Tuomainen sanoo.

Hänen mielestään äänestäjät tekivät hyvän valinnan, sillä Lauttis on lyhyt ja ytimekäs sekä kertoo selvästi, missä päin ollaan. Lauttasaaren tuttu kutsumanimi, Laru, kuvaa edelleen koko saarta.

Laru vai Lauttis?

Nimistöntutkija Terhi Ainiala Helsingin yliopistosta kertoo, että Lauttis-nimellä on pitkä historia, pidempi kuin yleisesti käytössä olevalla toisella lyhenteellä, Larulla.

“Lauttasaaresta on käytetty Lauttis-nimeä jo 1920-luvulla. Laru sen sijaan tuli käyttöön kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin, 1950-luvulla.”

Lauttiksen käyttö Lauttasaaresta puhuttaessa on sittemmin käynyt harvinaisemmaksi ja Laru yleistynyt.

Larun käytön yleisyyden vahvistaa myös viisivuotiaana vuonna 1955 Lauttasaareen muuttanut Pertti Ketola.

“Laru on huomattavasti tutumpi, vaikka Lauttiksestakin edelleen puhutaan.”

Sen sijaan Lauttasaari-seuran puheenjohtaja Katri Penttinen sanoo, että hänen suvulleen Lauttasaari on ollut aina Lauttis. Hän on asunut saarella neljännesvuosisadan.

“Ennen Lauttasaaren muuttamista vietimme kesät naapurisaaressa 1970-luvulta lähtien. Lauttikseen silloin mentiin.”

Toisaalta hän tietää monia alueen asukkaita, joille saari on vain ja ainoastaan Laru.

“Ehkä rakkaalla lapsella on oltava monta nimeä. Lauttasaarelaiset ovat joka tapauksessa hyvin kotipaikkauskollisia. Kun tänne kerran tullaan, täältä ei pois lähdetä. Ehkä tämä selittää myös intohimoista keskustelua, joka heräsi nimen julkistamisen jälkeen.”

Slangi kertoo läheisyydestä

“Lauttis on helppokäyttöinen lyhennys. Sitä pystyy helposti taivuttamaan ja sen tunnistaa helposti, vaikkei olisikaan lauttasaarelainen”, sanoo Terhi Ainiala.

Hän huomauttaa, että Lauttiksessa oleva is-johdin on vanha ja tyypillinen slangimuunnoksissa. Slangille ja puhekielelle on hyvin tyypillistä lyhentää pitkiä sanoja ja nimiä.

Kun viralliset nimet lyhenevät ja muuttuvat puhekielisiksi, ne kertovat samalla kohteiden tulleen meille läheisiksi ja tuttavallisiksi.

“Esimerkiksi paikannimien slangiversiot kertovat, että meillä on jokin tietty erityinen suhde juuri tuohon paikkaan. Jos paikalla ei olisi mitään merkitystä, emme myöskään hakisi sille puhekielistä muunnosta.”

Lauttasaaren uuden keskustan nimeäminen Lauttikseksi sopii nykyiseen trendiin valjastaa slangiasuisia nimiä virallisemmaksi nimenkäytöksi. Muita vastaavanlaisia nimiä ovat esimerkiksi Stadin ammattiopisto, Hertsikan ala-asteen koulu ja Kauppakeskus Itis.

“Puhekielen virallistaminen puolustaa paikkaansa osana paikallista kielenkäyttöä, osana stadin slangia. Onhan se Helsingin oma kielimuoto,” Terhi Ainiala sanoo.

Mikä Lauttis?

  • Lauttis valmistuu Lauttasaaren metroaseman yläpuolelle. Parempien liikenneyhteyksien lisäksi alueen asukkaat saavat kauppakeskuksen myötä lisää palveluja sekä uusia asuntoja.
  • Kolmeen asuinrakennukseen tulee kuhunkin kuusi kerrosta ja 136 asuntoa, joiden koko vaihtelee 26 neliöstä 120 neliöön.
  • Liiketiloihin on tulossa S-marketin, K-supermarketin ja Alkon lisäksi kahviloita, ravintoloita ja erikoisliikkeitä.
  • Kauppakeskuksessa on vuokrattavaa tilaa yhteensä noin 6 000 neliötä, 20–25 liikkeelle.

Kauppakeskus rakentuu aikataulussa

Lauttasaaren vanha perinteinen kauppakorttelialue saa uuden elämän, kun uusi kauppakeskus  asuntoineen nousee vanhan ostoskeskuksen alueelle.

Rakennustyöt ovat aikataulussa, ja tarkoitus on, että kauppakeskus avaa ovensa ensi vuoden loppupuolella.

Louhinnat on jo tehty. Myös kauppakeskuksen runkotyöt ovat edenneet hyvin, ja runko valmistuu syksyllä. Osa väliseinistäkin on jo valmiina, ja taloteknisiä asennuksia päästään aloittamaan lähikuukausina.

Asuntojen runkotyöt alkavat kesäkuussa limittäin kauppakeskuksen töiden kanssa, ja ensimmäiset asunnot valmistuvat 2017. Niiden ennakkomarkkinointi alkaa kesällä.

“Kysyntä on ollut vilkasta. Ennakkomarkkinoinnista saa ensimmäisten joukossa tiedot, kun jättää yhteystiedot asuntomyyntiimme”, Sanni Tuomainen vinkkaa.

Kiinnostus Lauttiksen asuntoihin on helppo ymmärtää, sillä sijainti on loistava. Liikenneyhteydet ovat nopeat metron ansiosta, ja aikaa säästävät myös vieressä ovat palvelut.

Metron sisäänkäyntiä ennustetaan käyttävän päivittäin noin 20 000 ihmistä.

“Ravintolamaailmasta on tulossa monipuolinen keskittymä. Yhteisöllisyyttä tuo ilta-aurinkoon päin tuleva terassi- ja torialue.”

Aluetta kehitetään YIT:n Kaupunki kylässä -konseptin mukaan. Sen tavoitteena on elävä keskus, jossa on hyvä asua ja menestyksekästä yrittää.