Talonrakentajien kannattavuus heikkeni edelleen, rakennustuoteteollisuudessa tulos suurin piirtein ennallaan

2015-06-16 17_54_34-kannattavuusselvitys-2014_16062015.pdf - Nitro Pro 9 (Expired Trial)

Vuonna 2014 talonrakentamisen kannattavuus heikkeni 0,6 prosentilla, rakennustuoteteollisuuden kohdalla laskua tapahtui vain 0,1 prosentin verran. Kuluvan vuoden aikana kannattavuuden kuitenkin ennakoidaan kääntyvän parempaan molempien kohdalla.

Talonrakennusyritysten keskimääräinen tulos ennen satunnaisia eriä ja veroja jäi viime vuonna 3,1 prosenttiin. Käyttökate vastaavana aikana oli 6,8 prosenttia. Rakennustuoteteollisuudessa tilanne oli aavistuksen parempi sekä käyttökatteella että liikevoitolla mitattuna.

Kannattavuuden heikentyminen niin talonrakentajien kuin rakennustuoteteollisuusyritystenkin kohdalla on ollut tasaista viimeisten vuosien aikana. Vuonna 2015 rakentamisen suhdanteen ennakoidaan saavuttaneen pohjansa, jonka arvioidaan heijastuvan positiivisesti myös rakennusalan yritysten kannattavuuteen.

Tiedot käyvät ilmi Talonrakennusteollisuus ry:n ja Rakennustuoteteollisuus RTT ry:n kannattavuusselvityksestä. Vuoden 2014 tilinpäätöstietojen perusteella toteutettu selvitys tehtiin ensi kertaa yhteistyössä Balance Consulting Oy:n kanssa. Selvitykseen osallistuneiden jäsenyritysten tilinpäätöstiedot haettiin suoraan kaupparekisteriaineistosta.

Mukana oli yhteensä 208 talonrakennusteollisuuden yritystä, joiden yhteenlaskettu liikevaihto oli 6,8 miljardia euroa. Rakennustuoteteollisuuden yrityksiä oli mukana 68, joiden liikevaihto oli 1,8 yhteensä miljardia euroa. Uudistetun toteutustavan myötä aineisto on vertailukelpoista vuodesta 2012 lähtien.

Rakennusteollisuuden kannattavuusselvitys 2014 -julkaisu sisältää sekä Talonrakennusteollisuus ry:n että Rakennustuoteteollisuus RTT ry:n kannattavuusselvitykset.