Rakentamisessa käytetään nyt hamppua, kierrätyslasia ja vihreää betonia

Uuden kierrätys- ja uusiomateriaaleja hyödyntävän kerrostalon harjannostajaisia juhlittiin maanantaina 1.12. Vantaalla. Pioneerihankkeessa hyödynnetään muun muassa hamppubetonia, kierrätettyä lasia, käsittelemätöntä puuta sekä vihreää betonia. Talon rakennuttaja VAV Asunnot ja sen toteuttava NCC Rakennus juhlistivat harjakorkeuteensa noussutta taloa, joka on esillä Kivistössä ensi kesänä järjestettävillä asuntomessuilla.

Opaaliksi nimetyn kerrostalon rakentamisessa pystytään pienentämään rakentamisen hiilijalanjälkeä 20 prosenttia vastaavasta normitalosta. Tähän tulokseen on päästy käyttämällä kierrätys- ja uusiomateriaaleja sekä vähentämällä tarvittavien rakennusmateriaalien määrää.

– Talon tarina sai alkunsa, kun aloin miettiä, miksei kierrätysmateriaaleja hyödynnetä laajemmin rakentamisessa, kertoi VAV Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Teija Ojankoski harjannostajaisissa.

Idean saatuaan Ojankoski otti yhteyttä NCC Rakennus Oy:n Harri Savolaiseen ja kysyi, olisiko VAV:n pitkäaikainen yhteistyökumppani valmis toteuttamaan uudenlaisen kerrostalon. Asiaa mietittyään Savolainen ilmoitti NCC:n olevan mukana hankkeessa.

– Ojankosken ehdotuksen jälkeen jouduin miettimään, onko tämä meille sopiva hanke ja millaisia riskejä mahdollisesti kohtaamme, kommentoi toimitusjohtaja Savolainen.

Savolainen muistutti harjannostajaisväkeä siitä, miten tärkeää kestävän kehityksen kannalta on se, että uskalletaan toteuttaa myös totutusta poikkeavia pioneerihankkeita.
– Uusille ideoille on aina helppoa sanoa ei. Rakennusala ei kuitenkaan mene eteenpäin, jos ei niille entistä useammin sanota kyllä.

Uraauurtavaa Opaali-kerrostalossa on se, miten rakennusmateriaalien käytössä säästetään luonnonvaroja. Talon rakentamisessa käytetään muun muassa kierrätyslasia ja ympäristöystävällistä hamppubetonia, minkä lisäksi sen julkisivussa hyödynnetään käsittelemätöntä puuta.

Merkittävää säästöä saavutetaan myös optimoimalla talon kantavien seinien määrä mahdollisimman pieneksi ja toteuttamalla muut väliseinät kevytrakenteisina. Lisäksi talon perustuksissa on käytetty niin kutsuttua vihreää betonia, jonka valmistamisen hiilidioksidipäästöjä on alennettu muun muassa sementin määrää vähentämällä, betonin lujuuden kuitenkaan kärsimättä.

Opaali-talo on suuren yleisön nähtävillä Kivistön asuntomessuilla kesällä 2015. Taloon valmistuu 87 uutta vuokrakotia, joita Vantaan kaupungin omistama VAV vuokraa asuntoa tarvitseville.