Lakea käynnistää Omaksi-asuntotuotannon Riihimäellä

Lakean kehittämä kohtuuhintainen asuntotuotantomalli Omaksi otetaan käyttöön nyt Riihimäellä. Prismakeskuksen ja rautatieaseman läheisyyteen nousee 30 huoneiston kohde. Kaupungin valtuusto päätti maanantaisessa kokouksessaan tontin myymisestä Lakealle.

Lakean Omaksi-asunto on aluksi vuokra-asunto, jonka asukas voi halutessaan lunastaa 20 vuoden kuluttua itselleen. Asukas maksaa sisään muuttaessaan asunnosta 7 prosentin omarahoitusosuuden ja loppurahoitus on valtion takaamaa yhtiölainaa eli järjestelmä on asukkaalle riskitön rahoitusvaihtoehto. Asukas maksaa vuokrassaan lainan lyhennyksiä, mikä kerryttää joka kuukausi omaisuutta hänelle itselleen.

– Tämä on uusi asuntosäästämisen muoto. Riskittömäksi sijoituksen tekee se, että asukkaan ei itse tarvitse ottaa isoa velkaa hoidettavakseen, vaan yhtiö huolehtii rahoituksesta. Asukas voi myös koska tahansa luopua asunnosta ja saa säästöosuuden itselle myydessään vuokraoikeuden markkinahintaan tai yhtiön lunastaessa asunnon, kertoo Lakea Oy:n toimitusjohtaja Keijo Ullakko.

Valtion takaus yhtiölainalle velvoittaa Lakean pitämään asunnot vuokra-asuntoina 20 vuoden ajan eli vasta sitten asukas voi lunastaa asunnon itselle kokonaan. Asunnot rahoitetaan kuitenkin vapaarahoitteisesti, joten niissä ei ole mitään muita rajoitteita.

– Olemme kehittäneet rahoitusmuodon yhteistyössä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn kanssa. Halusimme luoda järjestelmän, jonka avulla pystymme tuottamaan kohtuuhintaisia asuntoja markkinoille mahdollisimman paljon juuri nyt, kun muunlainen asuntotuotanto on vähäistä, toteaa Ullakko.

Piikinmäen alueelle, Peltokuja 3:een nousevan talon ennakkomarkkinointi aloitetaan helmikuussa ja rakentaminen syksyllä. Kohteeseen on suunniteltu toteutettavaksi 30 asuntoa kaksioista viiden huoneen, keittiön ja saunan perheasuntoihin.

A-talo tulee olemaan nelikerroksinen talo ja B-talo kaksikerroksinen rivitalo. Lisäksi kohteeseen rakennetaan autokatos. Rakennukset ovat betonirunkoisia ja kohteet liitetään kaukolämpöverkkoon.

– Tämä on Lakean avaus Riihimäellä ja on hienoa, että pääsemme aloittamaan näin hyvältä paikalta kaupungin keskustassa. Uskon, että riihimäkeläiset ottavat innokkaasti vastaan tämän kohtuuhintaisen asuntotuotteen, jollaisia kaivattaisiin pääkaupunkiseudulle enemmänkin. Etsimme koko ajan lisää tämänkaltaisia tontteja koko Etelä-Suomen alueelta, kertoo projektipäällikkö Juha Kuusiniemi, joka työskentelee Lakean uudessa Riihimäen toimipisteessä osoitteessa Maisterinkatu 15.