Fira Palvelut aloittaa ryhmäkorjaushankkeen Haukilahdessa

Kaksi taloyhtiötä teettää putkiremontin yhdessä

Palvelunäkökulmaa putkiremonteissa korostava Fira Palvelut toteuttaa kahdelle espoolaiselle taloyhtiölle putkiremontin niin sanottuna ryhmäkorjaushankkeena, jossa kaksi vierekkäistä taloyhtiötä teettää putkiremontin yhdessä. Vastaavanlaiset eri taloyhtiöiden yhdessä toteuttamat putkiremontit ovat Suomessa vielä harvinaisia, niitä on toteutettu koko maassa kymmenkunta.

Espoon Haukilahdessa sijaitsevissa As Oy Haukipadossa ja As Oy Haukituvassa on yhteensä  54 huoneistoa. Putkiremontti käynnistyy maaliskuussa ja valmistuu tämän vuoden lopussa.

Kyse on kahdesta vierekkäisestä taloyhtiöstä, jotka ovat molemmat valmistuneet vuonna 1964.

– Koska taloyhtiöidemme hallitusten puheenjohtajat tuntevat toisensa, oli keskusteluyhteys helppo avata putkiremonttiinkin liittyen. Eniten ryhmäkorjaushanke houkutteli mahdollisten säästöjen vuoksi. Tavoitteenamme on saada yhteisen hankkeen kautta säästettyä muun muassa työmaan perustamiskustannuksissa. Ryhmäkorjaushanketta puolsivat myös taloyhtiöiden samankaltaisuus ja käytännössä identtiset pohjaratkaisut. Fira Palvelut valikoitui hankkeen toteuttajaksi sekä hinnan että asukaslähtöisen palvelumallin ansiosta, toteaa As Oy Haukipadon hallituksen puheenjohtaja Kai Nordberg, joka koordinoi putkiremonttia molempien taloyhtiöiden osalta.

Nordbergin mukaan molemmat taloyhtiöt tekivät omilla tahoillaan päätöksen yhteisen putkiremonttihankkeen käynnistämisestä. Koska päätökset on pitänyt saada kaikissa asioissa molemmilta taloyhtiöiltä, on se hidastanut prosessia jonkin verran.

– Varsin mutkattomasti päätökset on kuitenkin tehty ja saatu asiaa eteenpäin. Ehkä asiaa on auttanut se, että esimerkiksi meidän taloyhtiössämme oli kokemuksia lämpö- ja vesiputkien sekä viemäreiden ikääntymisestä johtuneista vesivahingoista. Joten henki on ollut se, että hyvä, että tämä asia saadaan vihdoin hoidettua, Nordberg kertoo.

Ryhmäkorjaushankkeet ovat toistaiseksi varsin harvinaisia. Fira Palveluiden kokemuksen perusteella malli olisi kuitenkin usein mielekäs tapa toteuttaa putkiremontti, etenkin pienemmille taloyhtiöille. Taloyhtiön asukkaille ryhmähanke tuo usein kustannussäästöjä, ja suurempi kokonaisuus mahdollistaa ammattimaisen työmaaorganisaation ja korkeatasoisen asiakaspalvelun.

– Ehdottomasti suosittelen, että taloyhtiöt miettisivät, olisiko projektia mahdollista toteuttaa yhdessä naapuritaloyhtiöiden kanssa. Varsinkin kun samalla alueella talot on usein rakennettu samaan aikaan, myös putkiremontti tulee todennäköisesti eteen samoihin aikoihin, kertoo Fira Palvelujen toimitusjohtaja Sami Kokkonen.

Myös ympäristöministeriö on puhunut ryhmäkorjaushankkeiden eduista ja pyrkinyt edistämään alueellista yhteistyötä niiden lisäämiseksi.