21-kerroksinen Luminary tuo suurkaupunkiasumisen ratkaisuja Tampereen ydinkeskustaan

luminary_tampere_ilmakuva_kaupunkinakyma

Tampereen korkein asuinrakennus, 21-kerroksinen Luminary, tuo uudistuvan ydinkeskustan alueelle täysin uudentyyppisiä asumismahdollisuuksia, joissa arjen luksus, asumisen sujuvuus ja monipuoliset palvelut ovat tärkeässä roolissa.

Luminary sijoittuu Murtokadun ja Itsenäisyydenkadun kulmaan. Luminaryssa on vaihtoehtoja moniin tarpeisiin kompakteista yksiöistä hulppeisiin lähes 300-neliöisiin ylimpien kerrosten koteihin.

Pihakannen alle rakennetaan kaksikerroksinen parkkihalli 72 autolle. Kokonaisuuteen kuuluvat suojaisa ja avara sisäpiha, talojen välisen osion päällä sijaitseva asukkaiden yhteinen oleskeluterassi sekä alakerrosten yhteinen aulatila.

Uutta on myös palvelujen kytkeminen asumiseen. Luminaryyn on suunniteltu noin tuhatneliöinen liiketila-alue, jonne toivotaan sijoittuvan erityisesti hyvinvointipalveluita, ravintola ja kahvila.

”Tampereen keskusta-alue on suurten muutosten kourissa. Keskusta täydentyy voimakkaasti, ja käynnissä on useita suuria projekteja, jotka paitsi muuttavat kaupungin keskustakuvaa, myös lisäävät keskustan toiminnallisuutta merkittävästi. Tampereen korkeimpana asuinrakennuksena Luminary luo tärkeän maamerkin uudistuvaan keskustaan. Samalla se tukee myös omalta osaltaan kaupungin täydennysrakentamistavoitetta”, kertoo vs. suunnittelujohtaja Elina Karppinen Tampereen kaupungilta.

Kaupunkinäkymä kylpyammeesta

”Luminaryyn on haettu inspiraatiota New Yorkin asuintorneista, ja näin se tarjoaakin aivan uudenlaisia mahdollisuuksia erilaisesta asunnosta unelmoiville. 21-kerroksisen torniosan ylimpään kerrokseen tulee vain yksi asunto erityistä luksusta haluavalle. Yläkerroksista löytyy uniikkeja koteja, joiden kiintopisteitä ovat isot terassit lasiovineen ja -kattoineen. Myös asuntojen saunaosastot ovat saaneet arvoisensa mittasuhteet, ja muutamista asunnoista voi katsella kaupunkinäkymää suoraan kylpyammeesta”, Skanskan hankekehitysjohtaja Harri Sivukertoo.

Potentiaaliset asukkaat mukana suunnittelussa

Luminarya on alusta asti suunniteltu rohkeammalla visiolla kuin perinteisiä uudisrakennuksia. Asuntoihin luovat tunnelmaa avarat ja avoimet tilaratkaisut, huolitellut sisustusratkaisut sekä osin myös suuret maisemaikkunat. Pienimmätkin yksityiskohdat on tarkoin suunniteltu, ja asuntojen kulmakiviä ovat linjakkaat keittiö- ja kylpyhuoneratkaisut. Vaikka asunnot sijaitsevat Tampereen ydinkeskustassa, nykyaikaiset asuintekniset ratkaisut takaavat oman kodin rauhan.

Suunnittelussa on mukana myös asiakkaiden ääni. Potentiaalisten asiakkaiden ideoita ja tarpeita asuntojen toimivuudesta, palveluista ja arkea sujuvoittavista ratkaisuista selvitettiin työpajoissa. Luminary on herättänyt paljon ennakkokiinnostusta, ja asuntojen ennakkomarkkinointi käynnistyy toukokuussa.

Projektin pääsuunnittelijana toimii Petri Tavilampi ja projektiarkkitehtinä Ingo Pfeifer BST-Arkkitehdit Oy:stä. Luminaryn sisustusarkkitehtejä ovat Mikko Vesanen ja Anna Katriina Tilli MAK Sisustusarkkitehtitoimistosta.

”Luminaryssa laadukkaan korkealla asumisen vastapainoksi on suunnittelussa huomioitu maantason viihtyisät oleskelupaikat, suojaisat terassit ja ulkoportaikko. Yksi Luminaryn tärkeimmistä arvoista toteutuu jo katutasolla: kun saavut kaupungin korkeimman kodin alaovelle, astut asukkaiden yhteiseen, hotellimaiseen aulatilaan. Isojen ikkunoiden ryhmittämä tila avautuu kauniisti eri suuntiin, myös sisäpihalle, joka on vehreä, huoliteltu ja suojaisa keidas. Luminaryssa jo kotiintulo tuntuu luksukselta”, kertoo Petri Tavilampi.

”Luminaryn kodit ovat viimeistä piirtoa myöten suunniteltuja kokonaisuuksia. Huoneistoissa on valolla ja katseella tilaa kulkea harkittujen ovi- ja ikkunalinjojen johdosta. Lisäksi ikkunoita on paljon ja ne ovat suuria, joten kaupunkinäkymät nivoutuvat keskeiseksi osaksi asumista läpi talon. Asuntopohjien suunnittelussa on erityisesti huomioitu toiminnallisuus ja eri tilojen sijainti suhteessa toisiinsa. Lisäksi näissä korostuvat tilantuntu, linjakkuus ja koko rakennuksen laadukas ja moderni ilme. Näiden lisäksi myös sisustukselliset ratkaisut tuovat koteihin ripauksen lisää ylellisyyttä”, kertoo Huvila & Huussi -ohjelmastakin tuttu sisustusarkkitehti Mikko Vesanen.