Ylitorniolainen Juha Alapuranen on Vuoden Rakennusmestari 2014

Nuoreksi Rakennusmestariksi valittiin Kim Mäkiruoho Kaarinasta

Valtakunnallinen Vuoden Rakennusmestari -palkinto 2014 on myönnetty rakennusmestari Juha Alapuraselle. Palkinto luovutettiin RKL:n liittokokouksessa Torniossa 16.11.2014.

Palkintolautakunnan mielestä Juha Alapuranen on pitkänlinjan yrittäjä, joka on työllistänyt Lapissa ansiokkaasti alan ammattilaisia. Hän on johtanut yli 20 vuotta ylitorniolaista betonivalmisosien valmistukseen keskittyvää perheyritystä YBT:tä. Lisäksi Vuoden mestari on ollut aktiivisesti mukana alueella eri luottamustehtävissä kehittämässä alueen elinkeinoelämää.

Juha Alapurasen yritys on Ylitornion toiseksi suurin työllistäjä ja tärkeä alan kouluttaja. Yritys valittiin vuonna 2007 Vuoden koulutusmyönteisimmäksi työyhteisöksi Suomessa.

Alapurasen yksi vahvuuksista on sopeutumiskyky ja laaja-alaisuus. Nopeaa reagointia ja nokkeluutta ympäristötekijöiden äkillisiin muutoksiin onkin uran eri vaiheissa tarvittu. YBT:n 10 miljoonan markan elementtitehdas valmistui Ylitornioon keskelle pahinta lamaa vuonna 1993. Vuonna 2008 yrittäjä joutui lomauttamaan kaikki työntekijät väliaikaisesti, mutta yritys selvisi niistäkin vaikeista ajoista.

Palkintolautakunta arvosti ylitorniolaisen yrittäjähenkisyyttä. Lisäpisteitä ahkera yrittäjä sai työllistämisestä alueella ja aktiivista otetta kouluttaa työntekijöitä ansiokkaasti.

Alapuranen on korostanut tuotekehittelyä ja työntekijöiden koulutuksen roolia koko YBT:n olemassaolon ajan. Kaikilla viidellä kymmenellä ammattilaisella on alan koulutuksen ja ammattitaidon merkkinä ammattipassit. Alapuranen on myös ensimmäisenä pk-yrittäjänä Suomessa aloittanut kouluttamaan betonielementtien rakentajia ja asentajia yhdessä oppilaitosten, Ammattiopisto Lappian ja Utbildning Nordin ja Tornionlaakson työvoimatoimiston, kanssa.

”Kunnioitan valintaa Vuoden Rakennusmestariksi. Olen ollut etuoikeutettu, kun minulla on ollut mahdollisuus rakentaa oman maakunnan ympäristöä ja yhteisöä”, Juha Alapuranen kiittää saamastaan huomionosoituksesta.

Valtakunnallinen Vuoden Rakennusmestari -palkinto on julkinen tunnustus esimerkillisestä työstä ja rakentamisiin liittyvistä huomattavista ansioista. Palkinnolla halutaan korostaa myös rakentamisen ammattitaitoa ja kaikkien rakennusasiantuntijoiden tekemän työn merkitystä. Vuoden Rakennusmestari on valittu jo vuodesta 1971 alkaen.

Vuoden Nuori Rakennusmestari/Insinööri valittiin viidennen kerran

RKL:n liitokokouksessa julkistettiin myös RKL:n Vuoden Nuori Rakennusmestari/Insinööri AMK 2014. Turkulainen rakennusmestari Kim Mäkiruohon valintaan vaikuttivat erityisesti nuoren rakennusmestarin monipuolinen ja laaja työkokemus. Rakentaminen on aina ollut turkulaiselle ykkösvaihtoehto ammatinvalinnassa.

Peruskoulun jälkeen tie vei ammattikoulun rakennuslinjalle ja sieltä myöhemmin mestariopintoihin. Rakennusmestaritehtävien lisäksi Kim on ollut lukuisilla työmailla ennen ammattikorkeakoulua ja opiskelujen ohessa kirvesmiehenä. Vuoden Nuorella taitajalla siis pysyy itselläänkin kirves kädessä.

Kim Mäkiruoho valmistui 2012 rakennusmestariksi Turun Ammattikorkeakoulusta ja liittyi samana vuonna Turun Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry:n jäseneksi.

Nuori Mestari on ollut aina aktiivinen toimija järjestötyössä; Kimi oli opiskeluaikanaan RKL:n opiskelijatoimikunnassa perustamassa RKL:n Nuorten Klubia. Tällä hetkellä hän on myös Turun yhdistyksen hallituksen jäsen.

Valmistumisensa jälkeen Kim on ennättänyt toimimaan jo useissa kohteissa Consti Korjausurakointi Oy:n palveluksessa. Lisäksi hän on päätyön ohessa tehnyt puolenkymmentä pientalotyömaan vastaavan työnjohtajan tehtäviä.

Vuoden Nuori Rakennusmestari/Insinööri -huomionosoituksella palkitaan vuosittain jo jonkin verran ansioitunut nuori osaaja. Ehdokkaan työkokemus haettaessa palkintoa saa olla enintään seitsemän vuotta valmistumisesta. Huomionosoitukseen liittyvän stipendin kustantaa Rakennusmestarien Säätiö. Palkinto jaetaan tänä vuonna viidettä kertaa.