WSP pääsuunnittelijana: Vuoden Silta 2015 -palkinto Joensuun Ylisoutajan sillalle

ylisoutajan-silta-kuvaaja-mikko-honkonen

Kuvaaja: Mikko Honkonen

Suomen johtaviin rakennusalan suunnittelu- ja konsulttiyrityksiin lukeutuva WSP on saanut Vuoden Silta 2015 -palkinnon suunnittelemastaan Ylisoutajan sillastaan Joensuussa. Tuomariston lausunnon mukaan silta päivittää perinteisen siltatyypin hienosti tähän päivään.

Palkinnon myönsi Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL. WSP vastasi Ylisoutajan sillan suunnittelusta mukaan lukien pohjarakennus-, valaistus- ja puistosuunnittelu. Suunnitteluryhmään kuuluivat WSP:n alikonsultteina arkkitehtisuunnittelija Arkkitehdit NRT Oy, Thomson Engineering Consultants vastasi koneistosuunnittelusta, Suomen Sähkörakennus Oy turvalaite- ja kauko-ohjauksen suunnittelusta sekä Trafix Oy kääntösillan automaatiosuunnittelusta.

Ylisoutajan silta perustuu vuonna 2011 Joensuun kaupungin ja RILin järjestämän insinööritaitokilpailun voittaneeseen ehdotukseen ”Svingi”. Sen on suunnitellut WSP ja urakoinut Kesälahden Maansiirto Oy. Siltapaikka sijaitsee Pielisjoen suussa, kaupunkikuvan kannalta keskeisellä paikalla. Ylisoutajan silta yhdistää Penttilänrannan uuden asuinalueen ruutukaavakeskustaan ja kuuluu olennaisena osana alueen uuteen liikenneratkaisuun.

ylisoutajan-silta-kuvaaja-mikko-honkonen-2

Kuvaaja: Mikko Honkonen

Rohkea ote suunnitteluun

Voittajasilta on ortotrooppikantinen palkkisilta, ja se koostuu avattavasta osuudesta ja kiinteistä tulosilloista.  Pääkannattimien ja kannen materiaali on säänkestävää terästä. Kokonaispituus on 134 metriä ja hyötyleveys viisi metriä. Kaiteet ovat puisia, taivutettuja pystysäleitä ja kannen päällyste koostuu asfaltin ja laastin muodostamasta yhdistelmäpäällysteestä. Valaistus korostaa sillan arkkitehtuuria. Käsijohteisiin ja reunapalkkeihin integroidut ledit valaisevat sekä kulkupinnan että puisen julkisivun. Siltaa avataan kaukokäyttöisesti noin 500 kertaa vuodessa.

”Avattavan sillan tyypiksi valittiin kääntösilta sen toimintavarmuuden sekä avaamisen nopeuden vuoksi. Sillan visuaalisen hahmon kantavana ajatuksena on sillan ja kaiteena käytetyn puurimoituksen alareunan kaareva muoto. Yhdessä rimoituksen kanssa se muodostaa kuperan kylkien muodon ja silta hahmottuu ympäristössään hillityn veistoksellisena. Sillan luonnetta korostaa pimeään aikaan sen valaistus. Kaiteen sisältä hohtava valo korostaa kaidesäleiden muotoa”, kertovat Sami Niemelä ja Pia Salmi WSP:ltä.

WSP:n suunnitteluryhmään kuuluivat pääsuunnittelija Sami Niemelä (DI) sekä siltasuunnittelijat Ilkka Ojala (DI) ja Antti Silvennoinen (DI). Pohjarakennuksesta vastasivat Kari-Matti Malmivaara (DI), valaistuksesta Pia Salmi (TaM) ja Tom Schneider (DI) sekä maisema-arkkitehtuurista Hiroko Kiviranta (MARK).

”Sillan muotoilu ja valaistus on onnistunut erittäin hyvin. Lisäksi materiaalien käyttö on innovatiivista. Suunnittelijan rohkeudesta kertoo sillan avaamisen toteuttaminen kääntyvänä siltana sirolta näyttävän keskituen ympäri. Silta on toimiva kokonaisuus – siinä ei ole mitään lisättävää eikä poistettavaa”, tuomariston puheenjohtajaTimo Tirkkonen Liikennevirastosta kertoo.

Tämän vuoden kilpailun teemana oli ’oivaltavuus insinöörinäkökulmasta.’ RILin järjestämän vuotuisen kilpailun tavoitteena on nostaa siltasuunnittelun tasoa Suomessa sekä kiinnittää erityistä huomiota sillan onnistuneeseen ulkomuotoon ja yhteensopivuuteen ympäristönsä kanssa.