Vuoden liikuntateko 2014 on Seinäjoen Monitoimihalli

Vuoden liikuntateko 2014 -palkinnon on voittanut Seinäjoen Monitoimihalli. Kilpailun tulos julkistettiin tänään FinnBuild Awards -gaalassa Messukeskuksessa Helsingissä. Arena-messuihin liittyvän 5000 euron palkintostipendin voittajalle lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

Seinäjoen Monitoimihalli on monipuolinen harjoitushalli, jossa on mm. tekonurmikenttä, juoksusuora, pituushyppypaikka, heittoseinä, korkeus- ja seiväshyppypaikka sekä monitoimialue, jossa voi harjoitella mm. cheerleedingia, futsalia, salibandya, sulkapalloa ja tennistä. Lisäksi hallissa on trampoliini ja siirrettävä ajanottolaitteisto erilaisia mittauksia ja testauksia varten. Halli on tehty yhteistyössä paikallisten eri lajien urheiluseurojen kanssa.

– Halli suunniteltiin seurojen asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä ja on monipuolisuutensa takia ainutlaatuinen. Käytimme seurojen asiantuntijoita hyväksi löytääksemme oikeat materiaalit ja suorituspaikkojen parhaan teknisen toteutuksen, kertoo Seinäjoen Monitoimihalli Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ari Pölkky.

Kilpailun tuomaristo antoi Monitoimihallille kiitosta toteutustavasta. Ennakkoluuloton seurojen välinen yhteistyö nähtiin uudenlaisena mallina siitä, miten kuntien ja kaupunkien vastuu liikuntapaikkojen rakentamisesta siirtyy osin kolmannelle sektorille.

– Hallin toimittajan Saltexin kanssa kävimme ratkaisut läpi ja hyödynsimme myös heidän kokemusperäistä tietoaan. Pyrimme löytämään parhaat materiaalit, koska laskimme hallin käyttöiän näillä materiaaleilla olevan ainakin 20 vuotta, sanoo Pölkky.

Monitoimihalli palvelee Seinäjoen lisäksi kaikkia maakunnan seuroja ja harrastajia. Sillä on erittäin suuri merkitys alueen urheilutoiminnalle.

– Hankkeessa mukana olevissa seuroissa on noin 1200 urheilijaa. Lisäksi se toimii lähiliikuntapaikkana, kaikki kuntoilijat ja harrastusporukat voivat varata sieltä vuoroja. Seinäjoen talousalueella on pulaa talvella harjoittelupaikoista, joten monitoimihallin voidaan sanoa tulleen todellakin tarpeeseen, Pölkky arvelee.

Vuoden liikuntateko -palkinto myönnetään liikuntapaikalle tai sen osalle, jonka rakentamisessa tai korjaamisessa on kehitetty tai toteutettu jotain uutta. Kilpailun tavoitteena on nostaa esiin liikuntapaikkarakentamisen innovaatioita ja edistää liikuntapaikkojen ja liikuntaolosuhteiden kehittämistä.

Voittajan valitsi liikuntaan ja liikuntapaikkoihin perehtynyt ammattilaisraati, johon kuuluivat Suomen Liikunnan ammattilaiset ry:n toiminnanjohtaja Reijo Häyrinen (raadin puheenjohtaja), Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:n tekninen asiantuntija Ilpo Johansson, Helsingin kaupungin liikuntaviraston hankesuunnittelija Asko Rahikainen, Suomen Työväen Urheiluliiton pääsihteeri Janne Ollikainen sekä Messukeskuksen myyntipäällikkö Risto Wuolle. Kilpailu järjestettiin nyt neljättä kertaa.

Suomen Messusäätiö jakaa joka vuosi noin 400.000 eurolla palkintoja suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseen. Näitä ovat mm. Tasavallan Presidentin kansainvälistymispalkinto ja Kaj Franck -muotoilupalkinto sekä yllämainittu Vuoden Liikuntateko -palkinto.