Uponor Infra mukana toteuttamassa yhtä Pohjoismaiden suurimmista kalanviljelylaitoksista

fifax_kalanviljelylaitos

Uponor

Ahvenanmaalainen Fifax Ab rakentaa yhden Pohjoismaiden suurimmista kalanviljelylaitoksista Ahvenanmaan Eckeröhön. Täydellä kapasiteetilla toimiessaan maanpäällinen, noin 1,8 kilometrin etäisyydellä merestä sijaitseva laitos tuottaa yli 3 200 tonnia kirjolohta Suomen ja Pohjoismaiden markkinoille. Laitos myös käsittelee kasvattamansa kalat myytäväksi kuluttajamarkkinoille.

Ekologisesti suunniteltu laitos on Itämeren alueella ensimmäinen kalanviljelylaitos, joka kierrättää merivedestä puhdistetun käyttövetensä yhä uudelleen ja näin vähentää ympäristön päästöjä. Suljetulla kiertovesitekniikalla toimivassa laitoksessa kalat saavat ihanteelliset kasvuolosuhteet, eikä niiden kasvatuksessa tarvita esimerkiksi antibiootteja kuten luonnonvesissä kasvatettaessa.

Weholite toi sujuvuutta ja säästöjä

Uponor Infra on ollut mukana hankkeessa jo sen suunnitteluvaiheesta ja toteuttaa kalanviljelylaitoksen 36 erilaisen altaan vaatiman putkistourakan. Urakkaan kuuluvat putkistojen suunnitteluapu, toimitus ja asentaminen.

Uponor Infran asiantuntijoiden suosituksesta putkistourakan alkuperäisiä suunnitelmia myös muutettiin kustannustehokkaamman ratkaisun saamiseksi. Hankkeen pohja- ja putkistotöistä vastaava konsultti Dan Engblom Deab Konsultista kertoo, että muutosten ansiosta kustannuksissa säästettiin alkuperäisiin suunnitelmiin verrattuna noin kolmannes.

Laitoksen linjasto oli alun perin tarkoitus toteuttaa 630–800 mm:n paineputkilla. Uponor Infran ehdotuksesta putket vaihdettiin halkaisijaltaan 1 800-milliseen Weholite-matalapaineputkeen, joka kestää hyvin linjaston 0,5 barin paineen.

fifax_kalanviljelylaitos_putkisto

Uponor

Weholiten ansiosta alkuperäisen suunnitelman risteilevää putkistoa pystyttiin myös yksinkertaistamaan. Rakenteilla olevassa ratkaisussa kullakin laitoksen kolmesta erillisestä allasalueesta kiertovesitekniikka toteutetaan nyt kahdella Weholite-putkella, joista on putkiliitännät kalatankeille.

– Toteutustapa on nyt yksinkertaisempi, järkevämpi ja huomattavasti edullisempi, Dan Engblom toteaa.

Kerrosrakenteiset, PE- tai PP-profiilista kierresaumaamalla valmistettavat Weholite-putket ovat kestäviä, joustavia ja keveitä. Halkaisijaltaan jopa 3,5-metrisistä Weholite-putkista voidaan valmistaa kokonaisia putki- ja säiliöjärjestelmiä sekä erilaisia räätälöityjä ratkaisuja.

Asiantuntijat mukaan jo hankkeen alussa

Putkistourakan ensimmäisen vaiheen testaukset tehtiin loppukesästä, minkä jälkeen kalanviljely on aloitettu asteittain. Kokonaisuudessaan putkistourakka on valmis vuoden loppuun mennessä.

Putkistotöiden valvonnasta vastaava Dan Engblom on tyytyväinen töiden sujumiseen.

– Uponor Infra on myös joustanut toimituksissa, mikä on helpottanut asennusten etenemistä työmaalla.

Uponor Infran myyntipäällikkö Tom Karnelan mukaan hanke on hyvä esimerkki siitä, miksi Uponorin asiantuntijoita kannattaa käyttää jo projektien alkuvaiheessa.

– Näin varmistamme, että asiakas saa parhaan hyödyn kokemuksestamme.

Uponor Infra toimittaa Fifaxin laitokseen yli 10 kilometriä erilaisia putkia ja materiaaleja. Tuotantolaitoksen toimittaa norjalainen AKVA Group, joka on maailman johtava vesiviljelyteknologian valmistaja.