Turun ammatti-instituutti peruskorjaa Gustav Sandbergin puutalon

gustav-sandbergin-puutalo

Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet -säätiö ja Turun ammatti-instituutti ovat sopineet yhteistyöprojektista, jonka tavoitteena on peruskorjata Kaskenkatu 15 A:ssa oleva Gustav Sandbergin puutalo.

Gustav Sandbergin puutalo on rakennettu tai siirretty nykyiselle paikalleen 1800-luvun alussa.
– Talo on myös ajan saatossa mahdollisesti osin palanut, ja tehtävien hiilikokeiden perusteella voidaan päätellä vielä tarkemmin talon ikä. Talo on valitettavasti nyt huonossa kunnossa mutta vielä korjattavissa, kertoo Turun ammatti-instituutin koulutuspäällikkö Henry Koskinen.

Tontilla on kaksi rakennusta, ja yhteistyösopimus koskee kadunpuoleista rakennusta, jonka huoneistoala on noin 180 m2. Takana oleva Empire-rakennus tullaan aikanaan purkamaan.

Kiinnostus heräsi heti

– Kun noin puoli vuotta sitten säätiöstä otettiin yhteyttä, olimme heti kiinnostuneita yhteistyöstä. Tämä oli hieno kädenojennus säätiöltä, kun saimme tällaisen kohteen peruskorjattavaksemme. Tällaisia ei ole usein tarjolla, ja kohde on ainutlaatuinen Turussa, iloitsi palvelualuejohtaja Hannu Immonen.

Turun ammatti- instituutti voi hyödyntää kohdetta hyvin opetuksessaan. Tavoitteena onkin, että kaikki työt perustuksesta kattoon tehdään opiskelijatyönä.
– Meillä on korjausrakentamisen opintokokonaisuus, johon tämän tyyppiset työt hyvin sopivat. Korjausrakentaminen tulee tulevaisuudessa lisääntymään. Tämä antaa meidän opiskelijoillemme hyvää pohjaa oman ammattitaitonsa kehittämiseen, kertoo Henry Koskinen.

Säätiön hallituksen puheenjohtaja Henrik Carlstedt on myös tyytyväinen yhteistyön alkamiseen.
– Saamme talon kuntoon, ja samalla voimme olla mukana nuorten kouluttamisessa. Tämä on myös meille iso asia. Valmistuttuaan talo tulee toimistokäyttöön.

Rakennusprojektin pitäisi suunnitelmien mukaan valmistua noin kahden vuoden kuluttua. Työ tehdään vanhaa rakennusta kunnioittaen ja yllätyksiinkin valmistautuen.
– Tämän tyyppisessä projekteissa yllätykset ovat enemmän sääntö kuin poikkeus, Koskinen lisää.

Rakennuksen perustusten kunnostus valmistuu tammikuun lopulla, ja varsinaiset opiskelijoiden suorittamat työt alkavat tämän jälkeen rakenteiden purkamisella. Valvojana rakennustyömaalla on insinööritoimisto Aalto-Setälä ja vastaavana työnjohtajana toimii Teemu Taalikka Turun ammatti-instituutista.