Tapiolan Tuulikinsillan aukion ideointikilpailu herätti arkkitehtiopiskelijoiden luovuuden

_dsc0028

Mielikki-paviljonki voitti ideakilpailun, jossa etsittiin uusia ajatuksia Espoon Tapiolan alueelle rakennettavan Tuulikinsillan aukion kehittämiseen. LähiTapiolan Kiinteistövarainhoito ja Aalto-yliopisto järjestivät kilpailun yhteistyössä Aallon arkkitehtuurilaitoksen kanssa. 

Kesäkuussa käynnistyneeseen opiskelijakilpailuun saatiin 18 korkeatasoista suunnitelmaa arkkitehti-, maisema- ja muotoiluopiskelijoilta.

-Kilpailun tavoitteena oli löytää ajatuksia kaupunkikeskus Tapiolan Tuulikinsilta-aukion kehittämiseen. Miten siitä luodaan viihtyisä ja kutsuva kaupunkitila, joka aktivoi asukkaita ja kehittää kauppakeskus AINOAn ja alueen palveluiden asiakasvirtoja. Aukion pintamateriaalina oli käytettävä asemakaavan määrittelemää 700×700 mm betonilaattaa, kauppakeskus AINOAn johtaja Kirsi Borg kertoo.

-Suunnittelussa tuli ottaa huomioon myös eri sidosryhmät ja heidän erikoistarpeensa, alueen historialliset perinteet ja puutarhakaupungin imago, tarkentaa LähiTapiolan kiinteistörahastojohtaja Kim Särs.

Kilpailun voittajana palkittiin Reetta Aarnion, Laura Kakkolan ja Anni Nokkosen suunnittelema Mielikki. Kilpailuehdotus palkittiin 1 500 euron stipendillä.

kuva_mielikki

Kilpailun voittajana palkittiin Reetta Aarnion, Laura Kakkolan ja Anni Nokkosen suunnittelema Mielikki. Kilpailuehdotus palkittiin 1 500 euron stipendillä.

-Mielikin keskeinen elementti on yksi yhtenäinen puu- ja betonirakenteinen paviljonki, joka jakaa aukion toiminnallisiin osiin. Se kuitenkin myös mahdollistaa läpikulun. Viherkummut elävöittävät aukiotilaa ja yhdistävät sen visuaalisesti laajempaan viherkenttään.  Esityksessä on mietitty hyvin eri tapahtumia ja vuodenaikoja, professori Antti-Matti Siikala tuomaristosta kuvailee.

Tuomaristoon kuuluivat LähiTapiolan kiinteistörahastojohtaja Kim Särs, rakennuttajapäällikkö Harri Aho, kauppakeskusjohtaja Kirsi Borg, rakennuttajakonsultti Indepron projektijohtaja Seppo Kivilaakso, kaupunkikeskuksen pääsuunnittelija ja professori Antti-Matti Siikala arkkitehtitoimisto SARC:sta sekä Aalto-yliopiston professori Pirjo Sanaksenaho.

Toiselle sijalle kipusi Xiaoyu Chenin ja Vuokko Yli-Jaman kohtauspaikka Be there or be square ja kolmanneksi nimettiin Frans Sarasten ja Anna Kontuniemen musiikillinen installaatio Soita AINOA. Myös näissä ehdotuksissa toteutuivat kohteen tasapainoisuus ja toiminnallisuus. Ne palkittiin 1 200 euron stipendeillä.

-Ideakilpailulla halusimme LähiTapiolassa ottaa mukaan nuoria suunnittelijoita ja kuulla heidän ajatuksiaan modernista kaupunkitilasta. Tulemme hyödyntämään ideoita korkeatasoisista kilpailutöistä. Lopullinen toteutussuunnitelma työstetään yhdessä Espoon kaupungin kanssa elävän ja houkuttelevan aukion rakentamiseksi, kertoo Borg.

-Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun arkkitehtuurin laitos tarttui mielellään LähiTapiola Oy:n tarjoamaan yhteistyötarjoukseen. Suunnittelukilpailu on hyvä tapa uusien tekijöiden nousta esiin ja saada kannustusta urallaan. Palkittujen töiden tekijät ovat niin kandidaatti- kuin maisterivaiheen opiskelijoita. Parhaissa ehdotuksissa Tuulikinsillasta muodostuu aktiivinen, selkeästi jäsennelty ulkoalue Tapiolan perinteistä puutarhakaupunkihenkeä kunnioittaen, sanoo Aalto-yliopiston professori Pirjo Sanaksenaho.

Tuulikinsillan aukion rakennustyöt toteutetaan kauppakeskus AINOAn toisen vaiheen rakentamisen yhteydessä ja aukio valmistuu samaan aikaan AINOAn kanssa keväällä 2017.