Tapiolan keskuksen viereen uusi Tuuliniityn puurakentamisalue

2015-08-06 18_00_32-espoo04.hosting.documenta.fi_kokous_2015349321-8-10.PDF – Opera

Tuuliniittyyn rakennetaan puisia rivi- ja kerrostaloja. Korkein niistä on 12-kerroksinen. Kuva: Arkkitehtitoimisto Jukka Turtiainen Oy

Tapiolan keskuksen tuntumaan tulee uusi Tuuliniityn asuinalue, jossa pääasiallisena rakennusmateriaalina on puu. Taustalla on Espoon kaupungin vuosi sitten laadittu puurakentamisen edistämisohjelma. Alueella on rakennusoikeutta yhteensä 21 500 kerrosneliömetriä, mikä tarkoittaa asuntoja noin 500 ihmiselle.

Tuuliniityn uusi puurakentamisalue sijaitsee Tapiolan tenniskeskuksen länsipuolella. Uuden alueen ja Hakalehdon asuntoalueen väliin rakennetaan puron varteen korkeatasoinen puistoalue.

Alueelle tulee 4-6 -kerroksisia kerrostaloja ja puiston reunaan kaksikerroksisia rivitaloja. Alueen pohjoiskärkeen rakennetaan 12-kerroksinen puukerrostalo, johon tulee opiskelija-asuntoja. Suomessa ei ole aikaisemmin rakennettu näin korkeaa puukerrostaloa. Alueen eteläpuolella on näyttävä puurakenteinen toimistotalo (FMO-talo).  

Alueen suunnittelussa on lähtökohtana ollut perinteinen tapiolalainen periaate, jossa eri osa-alueille on rakennettu sekä kerros- että rivitaloja ja lisäksi korkeampiakin rakennuksia maamerkiksi. Kaavan mahdollistama 12-kerroksinen puukerrostalo toimii Tuuliniityn alueen maamerkkinä.

Asukkaiden pysäköintipaikat sijoitetaan pihakannen alle. Alueen pohjoispäästä rakennetaan kevyen liikenteen silta Etelätuulentien yli Tapiolan keskukseen.

Tuuliniityn alueen omistaa kaupunki. Alue on varattuna suunnittelua varten Asuntosäätiölle, joka on perinteinen Tapiolan alueen rakennuttaja, ja Metsäliitto Osuuskunnalle, joka panostaa puurakentamisen kehittämiseen.

Kaupunki ja edellä mainitut yritykset järjestivät alueen suunnittelusta vuonna 2013 arkkitehtuurikilpailun, jonka voitti Arkkitehtitoimisto Jukka Turtiainen Oy. Alueen asemakaava on laadittu voittaneen ehdotuksen pohjalta.

Tavoite on, että Tuuliniityn alueen rakentaminen aloitetaan vuonna 2016, jolloin Tapiolan keskuksen kehittämisessä on tärkeä vuosi. Metroliikenne käynnistyy elokuussa 2016 ja 2 000 autopaikan keskuspysäköintilaitos jo maaliskuussa 2016.

Tenniskeskus jatkaa toistaiseksi toimintaansa alueella, mutta aikanaan myös sen paikalle rakennetaan asuntoja.

Kaupunginhallitus käsittelee Tuuliniitty II asemakaavaa 10. elokuuta. Lopullisesti kaavan hyväksyy valtuusto.