Tampereen Tornihotellin ikkunalasit toimivat viidellä tavalla kuuden sentin matkalla

Tampereen Tornihotellin julkisivun pinta-alasta huomattava osuus on lasia. Tornihotellin lasimateriaali on valmistettu Saksassa ja se sisältää mittavan määrän toiminnallista teknologiaa. Suomalaisille lasielementtivalmistajille materiaalin hankki Pilkington Lahden Lasitehdas Oy. Materiaalista valmistetut erityislasielementit toimitettiin eteenpäin ikkunanvalmistajalle, joka toimitti ikkunat edelleen julkisivu-urakoitsijalle. Ketjun päässä ovat Tornihotellin huipulla avautuvat päätähuimaavat maisemat.

Aurinkosuojatut, tuulenpainetta kestävät ja lämpöä sekä ääntä eristävät turvalasit ovat huomaamaton esimerkki japanilaiseen NSG-konserniin kuuluvan Pilkingtonin lasialan osaamisesta. Tampereen Tornihotelli on hieman alle 90 metriä korkea rakennus, jonka jokaisella neljällä julkisivulla on yli 70 ikkunaa. Jokainen lattiasta lähes kattoon ulottuvista ikkunoista on noin 5–6 senttimetriä paksu ja painaa 100 – 150 kiloa. Ikkunoita on hotellissa noin kymmentä eri tyyppiä ja lasia rakennuksessa on yhteensä joitakin tuhansia neliöitä. Pilkingtonin lasimateriaaleista seinäikkunat on valmistanut Lammin ikkunat ja ovet Oy, eristyslasielementit on tehnyt riihimäkeläinen Lasiliiri Oy ja näköalaravintolan suuret eristyslasielementit turkulainen Lasiluoto Oy.

”Laseja alettiin suunnitella ikkunavalmistajien ja arkkitehdin kanssa pari–kolme vuotta sitten. Rakennuksen laseilta vaadittiin neutraalia ulkonäköä ja tietysti erinomaista toimintakykyä haastavissa olosuhteissa. Tällaisessa projektissa materiaalivalmistajalta vaaditaan kykyä toimittaa lasityypistä riippuen oikea-aikaisesti useita eri vahvuuksia ja versioita, kuten esimerkiksi laminoitua ja laminoimatonta lasia. Valmistajalla pitää olla tarjolla laaja skaala tuotteita, joista kohteeseen voidaan valita tarpeenmukaiset vaihtoehdot”, kertoo Pilkingtonin tekninen myyntipäällikkö Juha Rahikkala.

Tyypillisessä hotellin ikkunassa on kolme lasikerrosta, joiden välissä on kaksi kuudentoista millimetrin kaasukerrosta. Lasit ovat paksuudeltaan esimerkiksi 6 millimetriä, 4 millimetriä ja 8,8 millimetriä ja kaasukerrosten paksuus on 16 millimetriä.

tornihotelli_lasin-rakenne

Lasit heijastavat auringonsäteitä hopeakerroksen avulla

Uloimpana ikkunalasissa on kuuden millimetrin paksuinen Pilkington Suncool -auringonsuojalasi, jonka sisäpinnalla on hopeinen auringonsuojapinnoite. ”Tornihotellin julkisivu kerää jopa 800–900 wattia lämpöä per neliö. Auringonsuoja on näissä olosuhteissa äärimmäisen tärkeä elementti. Lasimme pystyvät heijastamaan kerääntyvästä lämmöstä pois noin 60–70 prosenttia”, kertoo Rahikkala.

Seuraavaksi lasissa on ensimmäinen kuudentoista millimetrin argonvälikaasukerros. Kahden kaasukerroksen välissä on neljän millimetrin paksuinen kirkas Pilkington Optifloat -ikkunalasi. Sisemmän lasin sisäpinnalla, kaasukerrosta vasten, on lämmönsuojapinnoite, joka pitää tuotetun lämmön huolellisesti rakennuksen sisällä. Sisälasi on 8,8 millimetrin paksuinen Pilkington Optilam ThermT -lämmöneristysturvalasi. Lasin sisällä on PVB-laminointikalvo, joka estää lasikappaleiden irtoamisen toisistaan siinä tapauksessa, että lasi saadaan rikki. Välikaasu lisätään ikkunaelementtiin eristyslasielementin valmistuksen yhteydessä. Niiden tehtävä on toimia sekä lämpö- että äänieristerakenteina. ”Keskustassa ja rautatiepihan läheisyydessä sijaitsevassa hotellikohteessa kunnon äänieristeisiin on syytä kiinnittää huomiota. Ylempiin kerroksiin eivät äänet tietenkään samalla tavalla yllä”, sanoo Rahikkala.

Yläkerroksissa lasilla on muita haasteita. Tuulen laseihin kohdistama paine saattaa olla jopa 200 kiloa neliölle. ”Tuulen aiheuttamasta paineesta on syytä olla hyvin tietoinen laseja suunniteltaessa. Yläkerrosten ja kattoterassin suuret lasit ovat Tornihotellissa huomattavasti paksumpia kuin alakerroksissa”, kertoo Rahikkala.

Tornihotelli ei suinkaan ole korkein rakennus, joihin Pilkington on toimittanut lasimateriaalin. Qatarin Dohassa tornihotelli Silhouette Tower kohoaa 220 metrin korkeuteen Pilkingtonin laseilla varustautuneena.