Talviolympialaisten upea jääareena rakennettu suomalaisen tietomalliteknologian avulla

vaz7okczph3o6xhqnsah

Trimble, joka on globaali johtaja tietomallinnuksen alalla, ilmoitti, että sen ‘Tekla Structures’ tietomallinnusohjelmistoa on käytetty yhden PyeongChangin talviolympialaisten päästadionin, Gangneungin jääareenan, suunnitteluun. Tekla Structuresin innovatiivinen, tietomallipohjainen teknologia oli merkittävässä roolissa hankkeen virheiden minimoinnissa aina monimutkaisten teräsrakenteiden suunnittelusta ja valmistuksesta sekä asennuksesta rakennuksen valmistumiseen lyhyessä ajassa.

Gangneungin jääareena, joka avautui joulukuussa 2016, koostuu kahdesta maanalaisesta kerroksesta ja neljästä ylemmästä kerroksesta. Rakennuksen bruttoala on 32,424㎡ ja istumapaikkoja on 12,000 hengelle. Areena toimi PyeongChangin 2018 talviolympialaisten kahden suositun jääkilpailun, taitoluistelun ja short trackin, tapahtumapaikkana. Ensimmäisessä maanpinnalla olevassa kerroksessa ja alimmaisessa kerroksessa sijaitsevat kaksi 30mx60m jäärataa. Mixed Zone, missä pelaajat ja toimittajat tapaavat pelien jälkeen, sisältää 2018 talviolympialaisten jääareenoiden suurimman katsomon.

g0m5rnjhiecut2lwxn5d

Gangneungin jääareenan julkisivussa ilmenee harmoniassa taitoluistelun kauneus ja short trackin dynamiikka. Koska areena tarvitsee laajan avoimen tilan, sen katto muodostuu monimutkaisista putkiristikoista. Teräsputkiristikon valmistuksesta ja rakentamisesta vastasi Dongbu Steel. Teräsosienvalmistaja käytti Trimblen Tekla Structuresia monimutkaisen putkiristikon detaljisuunnittelussa luoden digitaalisen simuloinnin teräsrakenteesta.

Dongbu Steel onnistui rakentamaan ilman virheitä esitarkastamalla ennen teräsosienvalmistusta ja rakentamista Tekla Structuresista tarkasti detaljoidun tietomallin. Erityisesti teräsosienvalmistaja pystyi nostamaan monimutkaisten teräsrakenteiden ja lukuisten liitoskappaleiden esivalmistusastetta hyödyntämällä LOD (Level of Development) 400 tasoista suunnittelutietoa. Tämän lisäksi projektin osapuolet pystyivät parantamaan valmistuksen ja rakentamisen tehokkuutta tietomallipohjaisella yhteistyöllä ja sopeuttamalla työnkulkua.