Swecon asiantuntijat suunnittelemassa urbaania Kuopion Portti -kaupunkikeskusta

fl6pdhykcsdb1er8ickv

Kuva: Serum ARKKITEHDIT Oy

Kuopion Portti on tulevaisuuden urbaani kaupunkikeskus – modernia toimisto- ja liiketilaa, virkistys- ja terveyspalveluita sekä viihtyisiä asuntoja. Kuopion Portissa sijaitsee myös matkakeskus, joka kätkee sisäänsä mittavat pysäköintitilat. Sweco on mukana kehittämässä Kuopion asemanseutua ja vastaa Kuopion Portin alueen rakenne-, LVIA- ja sähkösuunnittelusta sekä tietomallikoordinoinnista.

Kuopion tuleva maamerkki lisää alueen vetovoimaisuutta merkittävästi

Kuopion Portti tulee lisäämään keskusta-alueen elinvoimaisuutta. Asuminen, palvelut ja liikkuminen on koottu trendikkäästi yhteen ja se tuo lisää vetovoimaa, ihmisiä ja työpaikkoja alueelle. Rakentaminen on tarkoitus aloittaa keväällä 2018 ja koko alue valmistuu vuoteen 2023 mennessä. Kuopion Portti on Rakennusliike Laptin, Kuopion kaupungin ja VR:n yhteistyöhanke.

Matkakeskusta tulee hallitsemaan kolme korkeaa tornitaloa, joissa on yhteensä noin 50 000 kerrosneliötä asunto-, toimisto- ja liiketilakäyttöön. 14-, 15- ja 16-kerroksisten tornitalojen lisäksi alueelle tulee massiivinen pysäköintitila sekä tilaa hotellille ja hoivayrityksille.

Rakenne- ja talotekniikka kulkevat käsi kädessä

Swecon rakenne- ja talotekniikan suunnittelijat toimivat tiiviissä yhteistyössä mittavan hankkeen suunnittelussa. “On hienoa päästä suunnittelemaan paikallisesti merkittävää ja keskeistä aluetta, jota myös kaupunkilaiset kovasti odottavat. Sweco pääsee soveltamaan laajaa osaamistaan kohteen monimuotoisuudessa muun muassa korkean rakentamisen ja jälkijännitettyjen rakenteiden osalta”, kertovat Swecon asiantuntijat Pauli Pehkonen ja Jouni Palmu.

Korkea rakentaminen vaatii erikoisosaamista ja innovatiivisia ratkaisuja talotekniikassa. “Talotekniikkaa suunnitellaan käsi kädessä rakennesuunnittelun kanssa. Näin päästään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen”, kuvailee Palmu.

Hankkeessa hyödynnetään myös Swecon vahvaa tietomalliosaamista. Tietomallikoordinaattori tarkastaa laadunvalvojana suunnitelmien yhteensopivuuden muun muassa LVI- ja rakennesuunnittelijoiden suunnitelmien välillä.”On ensiarvoisen tärkeää, että mallit ovat alusta saakka yhteensopivia tässä laajassa tietomallikohteessa. Se vähentää hankkeen riskejä huomattavasti”, tietomalliasiantuntija Antti Hämäläinen Swecolta kertoo.

Rakennusliike Lapti painottaa hankkeessa yhteistyökyvyn lisäksi ammattitaitoa ja resurssivalmiutta. “Uskomme, että projektia varten tehdyllä suunnittelijavalinnalla pääsemme parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen”, Lapti Oy:n Erno Ruotsalainen summaa.