Suomen suurimman kaupunkirakentamisen kohteen REDIn rakennustyöt etenevät Helsingissä

Suomen suurimman kaupunkirakentamisen kohteen REDIn peruskivi muurattiin tiistaina 1. syyskuuta Helsingin Kalasatamassa. Kauppakeskuksesta, kuudesta asuintornista, hotelli- ja toimistotornista sekä 2 000 auton pysäköintilaitoksesta koostuvan REDIn rakennustyöt saatiin käyntiin huhtikuussa. Alkuvaiheessa alueelta on louhittu jo kaikkiaan lähes eduskuntatalon verran kiviainesta, ja louhintatyöt jatkuvat edelleen. Myös ensimmäiset valutyöt alueella on aloitettu.

Vuonna 2018 valmistuvan kauppakeskuksen tiloista yli 20 prosentista on tehty lopullinen tai alustava vuokrasopimus ja yli 70 prosentista tiloista käydään parhaillaan neuvotteluja. Kaikkiaan kaksi kertaa Kampin kauppakeskuksen kokoisessa REDIssä nähdään ainakin yli 4 000 neliömetrin K-supermarket, johon tulee monipuolinen ja runsas, erityisesti tuoretuotteisiin painottuva valikoima.

Lisäksi REDIin tulee Suomen ensimmäinen kauppakeskuksessa sijaitseva kiipeilyseinä. Kiipeilyareenan 1 000 neliön kokoiseen harjoitteluhalliin toteutettavan seinän korkeus on 20 metriä. Kauppakeskukseen tulee kaikkiaan liiketiloja ja ravintoloita lähes 200, ja sen odotetaan tavoittavan jopa yli 12 miljoonaa kävijää ensimmäisenä kokonaisena toimintavuotenaan.

”Kalasataman REDI on tämän päivän kauppakeskus, joka sijoittuu joukkoliikenteen tärkeän aseman yhteyteen ja keskelle tiivistä ja tiivistyvää asutusta”, REDIn peruskiven muuraustilaisuudessa puhunut Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki totesi. Hänen lisäkseen tilaisuudessa puhuivat juhlapuheen pitänyt elinkeinoministeri Olli Rehn, Keskinäinen Eläkevakuutus Ilmarisen sijoituksista vastaava johtaja Esko Torsti, ja SRV:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila.

”REDIn rakentaminen tapahtuu aikana, jolloin uusia investointeja aloitetaan vähän, mikä korostaa projektin monipuolista taloudellista merkitystä. Hankkeen aloituksen siirtyminen usealla vuodella yhden valituksen takia oli luonnollisesti iso kustannus sekä yhteiskunnalle että myös SRV:lle. Työt on kuitenkin saatu nyt hienosti alkuun ja haluamme yhtiönä olla omalta osaltamme mukana rakentamassa uutta Helsinkiä. REDIn alueesta tulee aikanaan moderni, ympäristöystävällinen ja energiatehokas ”city”, missä elinympäristö, palvelut ja asuminen kohtaavat uudella tavalla”, SRV:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila sanoi.

Kauppakeskuksen ja pysäköintilaitoksen rakennuttamisen taustalla on sijoittajaryhmä, jonka muodostavat SRV, Ilmarinen, OP-Pohjola-ryhmä sekä Lähi-Tapiola. SRV:n osuus on 40 prosenttia, Ilmarisen 30 prosenttia, OP-Pohjola-ryhmän ja ryhmän hallinnoiman rahaston osuus on 15 prosenttia sekä LähiTapiolan osuus 15 prosenttia. Lisäksi SRV on myöntänyt rakentamista varten 15 miljoonan euron vakuudettoman projektiluoton. REDI-hankkeen kauppakeskus- ja pysäköintilaitososien rakentamiseksi on allekirjoitettu pankkiryhmittymän kanssa 225 miljoonan euron projektiluottoa koskeva sopimus. Projektiluoton myöntäneen ryhmittymän muodostavat Pohjola Pankki, Nordea Pankki ja Helaba Landesbank Hessen-Thüringen pääjärjestäjinä sekä Danske Bank ja Swedbank ryhmittymän muina jäseninä.

Ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan REDIin arvioiden mukaan samoihin aikoihin kauppakeskuksen avaamisen kanssa. Ensimmäisten tornien asuntojen ennakkomarkkinointi käynnistyy suunnitelman mukaan tämän vuoden lokakuussa. REDIn arvioidaan valmistuvan kokonaisuudessaan vuoteen 2023 mennessä, ja koko hankeen arvo on yli miljardi euroa.

”REDI on yksi merkittävimmistä rakennushankkeista, ei vain SRV:n vaan myös koko pääkaupunkiseudun historiassa. Ei vain siksi, että sen korkein torni tulee kohoamaan reilusti yli kaupungin nykyisen silhuetin, 131,7 metriin. On ilo olla toteuttamassa ainutlaatuista ja vaativaa kaupunkirakentamisen kohdetta uudelle asuinalueelle. Kauppakeskuksen yläpuolelle kohoavat asunnot yli 2 000 ihmiselle, ja tiivis joukkoliikenneverkosto sekä erinomaiset maantieyhteydet takaavat, että REDIstä tulee todellinen idän ja lännen solmukohta Helsingissä”, sanoo SRV:n toimitusjohtaja Juha Pekka Ojala.