Sofiankatu 4 kunnostetaan entiseen loistoonsa – Torikortteleissa alkaa viimeinen peruskorjaus

Sofiankatu-4_107902__webiso

Sofiankatu 4:ssä keväällä alkava remontti päättää peruskorjausten sarjan, joka on tähdännyt Kauppatorin ja Senaatintorin ympäristön avaamiseen kaupunkilaisille.

Torikortteleiden viimeinen peruskorjausvaihe päästään aloittamaan, kun Helsingin kiinteistölautakunta valitsee Sofiankatu 4:n muutos- ja peruskorjaustöille urakoitsijat. Lautakunta käsittelee 17.12. ehdotusta, jonka mukaan pääurakoitsijana tulee toimimaan NCC Rakennus Oy.

Kunnostettavassa rakennuksessa toimivat nykyisin Helsingin kaupunginmuseo, ravintola Nuevo ja Kino Engel. Rakennustyöt päästään aloittamaan huhtikuussa 2016, kun museo on muuttanut uusiin tiloihinsa Aleksanterinkadun ja Katariinankadun kulmaan. Korjatut tilat otetaan käyttöön syksyllä 2017.

Peruskorjauskokonaisuus on pysynyt budjetissaan

”Helsingin kaupunki on kunnostanut Torikortteleita vuodesta 2007 alkaen. Kokonaisuudessaan kunnostus- ja elävöittämishankkeeseen käytetään noin 67 miljoonaa euroa, mikä vastaa alkuperäistä kustannusarviota”, kertoo tilakeskuksen päällikkö Arto Hiltunen.

Torikortteleissa toimii nykyisin noin viisikymmentä yrittäjää. Valmistuttuaan kortteleissa on tilaa arviolta noin sadalle yrittäjälle, ja vuokrattavia liiketiloja on 13 000–15 000 m². Torikortteleiden ja jatkossa erityisesti Sofiankatu 4:n tarjonnassa korostuvat kahvila- ja ravintolapalvelut, kivijalkakaupat; sisustaminen, design, kotimaiset tuotteet, muoti ja tapahtumat.

Sofiankadulta yhteys Kiseleffin taloon

Sofiankatu 4 on kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus, joka on kattavan peruskorjauksen tarpeessa. Muutos- ja peruskorjaushankkeen aikana kaupunki uusii muun muassa talon LVI-, paloturvallisuus, sähkönjakelu-, tietoverkko- ja turvajärjestelmät. Elokuvateatteri- ja ravintolatilojen kunnostamisen lisäksi museolta vapautuneisiin kerroksiin rakennetaan myymälä- ja toimistotiloja.

Talon tuleville asiakkaille kunnostustyö näkyy myös uusina kulkuyhteyksinä, sillä Sofiankatu 4:n ja Kiseleffin talon alimpien kerrosten väliset alkuperäiset kulkuyhteydet avataan. Uusi toimintakonsepti on lähellä talon alkuperäistä käyttötarkoitusta; Sofiankatu 4 valmistui vuonna 1913 Kiseleffin talossa toimineen Stockmannin tavaratalon laajennukseksi.

”Alamme vuodenvaihteen jälkeen etsiä potentiaalisia vuokralaisia, joiden kanssa kehitämme toimintakonseptin loppuun. On tärkeää saada tulevat vuokralaiset mukaan hyvissä ajoin”, kehittämis- ja kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer Helsingin Leijona Oy:stä sanoo.

Sofiankatu 4:n kunnostamisesta vastaa kiinteistöviraston tilakeskus. Tilojen tulevasta vuokrauksesta ja Torikortteleiden kehittämisestä huolehtii Helsingin Leijona Oy.