Vantaan kaupunki järjesti Puu-Kivistön alueelle kehäradan lähelle varattuun korttelialueeseen kahden korttelin laajuisen suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun, joka ratkesi tänään. Korttelin, jonka kilpailun Sisco kumppaneineen voitti, laajuus on n. 7500 k-m2.
Sisco-konsernista osallistui kilpailuun kaksi yhtiötä, Sisco Oyj yksityisen myyntihankkeen rakennuttajana ja Sisco Vuokra-Asunnot Oy yleishyödyllisen hankkeen toteuttajana. Arkkitehteina toimivat Tieno Oy ja Arkkitehtipalvelu Oy. Vastuullisina arkkitehteina toimivat Janne Leino ja Edgars Racins, jotka ovat osallistuneet menestyksellä useisiin kilpailuihin. Maisemasuunnittelun kumppanina oli Nomaji Oy ja sieltä maisema-arkkitehti Mari Aroluoma. Hankkeen taiteilijana toimii Osmo Rauhala.
Kilpailuun osallistuneista kaikkiaan seitsemästä työstä Kivistön alue-arkkitehti Anna-Riitta Kujala totesi, että ”ne ovat todella korkeatasoisia ja mahdollistavat Puu-Kivistön rakentumisen kiinnostavaksi puurakentamisen referenssikohteeksi”.
Siscon ja kumppaneiden kilpailutyöstä todettiin, että ”Voittajaehdotus on moni-ilmeinen kaupunkikortteli, joka perustuu rohkeaan ja veistokselliseen arkkitehtuuriin ja monipuoliseen ja inspiroivaan puun käyttöön. Ehdotuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota korttelin liikkumisympäristöön, valaistusolosuhteisiin sekä vehreään ja yhteisöllisyyttä edistävään korttelipihaan.”
”Olemme todella iloisia voitosta”, sanoo Sisco Oyj:n toimitusjohtaja Tero Salo. ”Sisco on jo jonkin aikaa etsinyt merkittävää puukerrostalokohdetta ja nyt sellainen on tiedossa, vieläpä hyvin suuri sellainen”.
”Meille oli ilo työskennellä Tienon ja Arkkitehtipalvelun kanssa projektin suunnittelussa”, toteaa Siscon suunnittelusta vastaava johtaja Markus Råbergh. ”Yhteistyö lähti välittömästi käyntiin hyvässä hengessä ja tehokkaasti ja arkkitehdit ottivat hyvin vastaan teollisen moduulivalmistuksen asettavat rajoitteet. Niillä kuitenkin pyritään tehokkaaseen tuotantoon ja kosteusketjun saumattomuuteen. Kuten lopputuloksesta näkyy, arkkitehtuuri voi silti olla raikasta, vahvaa ja omaperäistä”, Råbergh hehkuttaa.
”Puukerrostalorakentamisessa arkkitehtien ja teknisen suunnittelun yhteistyö, joka tukee ja käyttää hyväksi teollista moduulituotantoa, on juuri sitä mitä koko valtakunnassa tarvitaan”, sanoo projektista vastannut Sisco Oyj:n varatoimitusjohtaja Lauri Halminen. Hän jatkaa, että ”puukerrostalojen tuotanto on vielä aivan liian pientä. Kukin projekti on yksittäinen, melkein aina kokeiluprojekti, ja toistettavuus on erittäin heikkoa. Pk-seudun kunnat ovat aktivoituneet puukerrostalorakentamisessa, mutta valtiovallan konkreettiset toimet ovat mielestäni vielä varsin heikkoja. Tarvitaan voimakasta ohjausta, jotta puukerrostalotuotanto kasvaisi riittävän voimakkaasti. Emme tule pääsemään Pariisin ilmastosopimuksen velvoitteisiin hiilidioksipäästöjen hallinnassa, ellei puukerrostalotuotantoa kasvateta. Tämän pitää olla korkealla tulevan hallituksen tärkeysjärjestyksessä.”
Sisco jatkaa Bosco-suunnitelman luonnehdintaa: ”Bosco-hanke on ekologinen luonnostaan, sillä sen kantava runko on kotimaista Metsä Woodin kertopuu LVL:ää ja seinärakenne on täysin muoviton ja myrkytön. Vinot kattopinnat mahdollistavat aurinkoenergian hyödyntämisen ja viherkatot palvelevat osaltaan yhdessä pihan viivytysaltaan kanssa hulevesien hallinnassa.”