Seinäjoen ydinkeskustaan 9-kerroksinen asuin- ja liikerakennus

Julkisivu_470

Ensimmäisen osan rakennustyöt on tarkoitus aloittaa ensi syksynä.

Kauppakadun yleisilme Seinäjoen ydinkeskustassa muokkautuu kertaheitolla, kun nykyisen kolmikerroksisen asuin- ja liikerakennuksen tilalle 100 metrin päähän rautatieasemasta nousee vuoden 2016 aikana peräti 9-kerroksinen talo.

Kyseessä on Asunto-osakeyhtiö Sofian Tuvan hanke.
– Kiinteistön saneerauskustannukset olisivat olleet korkeat. Perustukset ja rakenteet eivät olisi kestäneet korottamista eikä hissiä olisi pystytty rakentamaan. Siksi päädyimme suunnitteluttamaan uudisrakennuksen. Sofian tuvan hallituksen jäsen Veikko Wallenius selvittää taustoja.

Walleniusta naapureineen kiinnostaa myös koko kaupunkikeskustan kehittäminen.
– Onhan tämä nyt melkoinen pala Seinäjoen keskustan elävöittämistä. Meidän ehdottomana tavoitteenamme on tehdä kotikaupungista entistä näyttävämpi, haluttavampi ja kiinnostavampi.

Nykyinen rakennus, jonka katutason liiketiloissa toimii mm. Saarelan vaateliike, täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Liiketilojen lisäksi talossa on 15 asuntoa. Tilalle nousevassa uudisrakennuksessa on kaksi osaa, toinen 6- ja toinen 9-kerroksinen. Talojen väliosaan tulee liiketiloja noin 1 200 neliötä.

Asuntoja sekä yhtiön nykyisille että uusille asukkaille tulee yhteensä 91. Ne ovat kooltaan 24-142 neliötä. Talon alle rakentuu maanalainen pysäköintihalli.

Ensimmäisen osan rakennustyöt on tarkoitus aloittaa heti ensi syksynä, kun kaava saa lainvoiman. Valmiina ensimmäinen rakennusvaihe olisi vuoden 2016 loppupuolella.

Into Seinäjoki Oy:ssä Seinäjoen keskustan kehittämisestä vastaava keskustapromoottori Kirsi Mattila iloitsee rakennuskokonaisuuden modernista otteesta ja ajattelusta.

– Talojen väliin rakentuva iso viheralue on aivan kansainvälistä tyyliä. Talojen välistä avautuva näkymä rautatieasemalta Aalto-keskukseen kuulostaa myös hienolta. Samoin se, että talojen välistä tulee kävely-yhteys.

Rakennushankkeen valmistelu on alkanut vuonna 2010 yhteistyössä kaupunginarkkitehti Hilkka Jaakolan ja LSV Arkkitehdit Oy:n Juha Luoman kanssa. Kaavamuutos on ollut vireillä vuodesta 2012. Kaava on tulossa kaupunginvaltuuston käsittelyyn elokuussa. Eino Kyykkä on toiminut projektin rakennuskonsulttina.

– Talon rakentaja selviää kilpailutuksella alkusyksystä.