Sakot ja korvauksia asbestipurkutyössä tapahtuneista laiminlyönneistä

Pirkanmaan käräjäoikeus on 10.6.2015 tuominnut tamperelaisen asbestipurkuyrityksen entisen toimitusjohtajan ja kangasalalaisen rivitaloyhtiön isännöitsijänä toimineen henkilön sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksista. He olivat rikkoneet työturvallisuusmääräyksiä Kangasalla touko-kesäkuussa 2013 tapahtuneiden asbestipurkutöiden yhteydessä.

Rivitaloyhtiön yhden asunnon rakenteita oli purettu toukokuussa asbestityönä. Purkutöiden jälkeen oli purkujätteet ja purkutyössä käytetyt suojarakenteet jätetty asuntoon. Kesäkuussa asunnon saunan ja pesuhuoneen rakenteita oli purettu tavallisena purkutyönä, vaikka rakenteet sisälsivät asbestia. Työn keskeytti työsuojelutarkastaja, joka myös määräsi asbestijätteet poistettavaksi asunnosta. Paikalla suoritetut mittaukset osoittivat, että asunnon ilmassa oli sallittuun nähden kahdeksankertainen määrä asbestia.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että asbestipurkufirman toimitusjohtaja oli laiminlyönyt huolehtia siitä, että toukokuisessa purkutyössä syntyneet asbestijätteet ja asbestinpurkutyössä käytetyt suojarakenteet olisi työturvallisuusmääräysten mukaisesti poistettu niin pian, kuin mahdollista. Rakennuttajana toimineen taloyhtiön isännöitsijä oli laiminlyönyt ennen kesäkuisten purkutöiden aloittamista varmistua siitä, ettei purettavissa rakenteissa ole asbestia.

Käräjäoikeus totesi asiassa selvitetyn, että asbestia sisältäviä jätteitä ei ollut poistettu työturvallisuusmääräysten tarkoittamalla tavalla niin nopeasti ja tehokkaasti kuin mahdollista. Näin on selvitetty, että toimitusjohtaja on huolimattomuudesta rikkonut työturvallisuusmääräyksiä, mistä on seurannut asunnon omistajan ja kesäkuussa purkutöitä tehneen yrittäjän mahdollinen altistuminen asbestipölylle. Isännöitsijä tunnusti oikeudessa menetelleensä syytteessä kerrotulla tavalla ja myönsi syytteen oikeaksi. Hänen osaltaan käräjäoikeus totesi myös oikeudessa esitetyn todistusaineiston tukevan syytettä.

Käräjäoikeus velvoitti vastaajat yhteisvastuullisesti suorittamaan asunnon omistajalle korvaukseksi oikeudenkäyntikuluista 800 euroa ja asianosaiskuluista 400 euroa.