Rakennusliitto kysyy: Rakennetaanko Pyhäjoki venäläisellä työvoimalla?

Kyösti-Suokas9

Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas

Mihin perustuu vuorineuvos Ilpo Kokkilan arvelu, että Fennovoiman ydinvoimala rakennetaan venäläisellä työvoimalla, kysyy Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas blogissaan.

Helsingin Sanomat (6.8.) tavoitti tenniskentältä vuorineuvos Ilpo Kokkilan, joka iloitsi yhtiönsä SRV:n saamasta Fennovoiman ydinvoimalan projektinjohtourakasta. Ei tässä mitään, syystäkin oli mies tyytyväinen. Yksi virke haastattelussa teki kuitenkin aamukahvista karvaan.

Entinen Elinkeinoelämän Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Kokkila arveli, että venäläinen pääurakoitsija Titan rakennuttaa voimalan pääosin venäläisellä kalustolla ja venäläisellä työvoimalla. Mihin arvio perustuu? Onko jotakin jo luvattu? Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) kävi äskettäin Venäjällä puhaltamassa kaatumassa ollutta projektia henkiin.

Suomen lain mukaan jokainen Euroopan unionin ulkopuolelta, siis myös Venäjältä, tuleva rakentaja tarvitsee työluvan. Työlupia ei saa myöntää, jos töihin löytyy tekijöitä Suomesta tai EU:n alueelta. Hallitusohjelmassa tämä ns. tarveharkinta on luvattu säilyttää, vastoin Elinkeinoelämän Keskusliiton kantaa.

Suomessa on puoli miljoonaa työtöntä ja erityisen kova työttömyys on uuden ydinvoimalan sijoitusalueella Pohjois-Suomessa. EU:ssa työttömiä on kymmeniä miljoonia. Tarveharkinnan poistaminen EU:n ulkopuolisilta rakennustyöntekijöiltä voisi perustua vain pyrkimykseen mahdollistaa lait ja työehtosopimukset alittavan halpatyövoiman käyttö.

Fennovoima ja keskeiset ammattiliitot, mukana Rakennusliitto, ovat tehneet sopimuksen ydinvoimalatyömaalla noudatettavista työehdoista. Sopimuksen peruskivenä on, että Suomen lakia ja suomalaisia työehtosopimuksia noudatetaan, ja tätä valvotaan. Toivottavasti saavutettua yhteisymmärrystä ei lähde mikään toimija rapauttamaan.

Kävimme Rakennusliiton puheenjohtajan Harjuniemen Matin kanssa heinäkuun alussa Pietarissa Rosatomin seminaarissa kertomassa, mitkä tulevat olemaan Suomen lain asettamat reunaehdot työvoiman käytölle ydinvoimalatyömaalla. Myös työmaasopimus esiteltiin. Vaikutelmaksi jäi, että meitä uskottiin.

Takavuosina Suomen projekteihin tulleet Neuvostoliittolaiset komennusmiehet saivat elää omaa elämäänsä. Työehdoista tai ja työolosuhteista ei tohdittu edes kysyä, saati niihin puuttua. ”Yleiset syyt” heijastuivat kaikkeen valtioiden väliseen yhteistyöhön. Nyt venäläisten kanssa voi ja pitää seurustella rehellisesti ja tasa-arvoisesti. Suomalaisten selkärangan ei tarvitse valmiiksi taipua kuin linkkuveitsi.

 

Kyösti Suokas

Rakennusliitto

Varapuheenjohtaja