Rakennusliiton Suokas:Yleissitovuuden romutusesitys pysäyttäisi Suomen

Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokkaan mukaan Suomi pysähtyisi, jos Sipilän hallitus yrittäisi työehtosopimusten yleissitovuuden romuttamista. Muuten hallituksen suunnitelmat ovat Suokkaan mielestä näpertelyä, joilla ei ole vaikutusta mihinkään, kaikkein vähiten Suomen kilpailukykyyn. Suokas kirjoittaa asiasta Rakennusliiton verkkosivulla blogissaan.

-Ay-johtajien pitäisi virkansa puolesta kauhistella hallituksen katalia aikomuksia. En katso sitä tällä hetkellä soveliaaksi. Julkisuuteen vuodatetut hallituksen suunnitelmat ovat näpertelyä, joilla ei ole vaikutusta mihinkään, kaikkein vähiten Suomen kilpailukykyyn. Jos jotain todella palkansaajille vahingollista esitetään, kuten työehtosopimusten yleissitovuuden romuttamista, pysäytämme Suomen. Näin työmarkkinajuna kulkee eikä siitä ole tarve sen enempää metelöidä.

-Murheemme ovat hyvin pieniä maailman tapahtumien rinnalla. Sodat ajavat miljoonia ihmisiä pois kotoaan. Joka päivä tuhannet ihmiset riskeeraavat oman ja lastensa hengen kumiveneissä välimerellä. Elossa rantautuvia odottaa viikkojen ja kuukausien henkiinjäämistaistelu, taivasalla, teltassa tai varastorakennusten lattioilla.

-Suomalaiset eivät ole aiheuttaneet maailman konflikteja, mutta emme voi väistää vastuutamme kanssaihmisistä. Olemme kauhistelleet, kun reilu 70 vuotta sitten Euroopan valtiot kieltäytyivät vastaanottamasta juutalaisia pakolaisia. Välinpitämättömyydellä ja ennakkoluuloilla heidät passitettiin Hitlerin kaasukammioihin. Teemmekö itse nyt saman syyrialaisille?

-Suomen poliittiset päättäjät ovat vaikean paikan edessä. Pakolaisia tunkee Eurooppaan ovista ja ikkunoista. Ongelmasta ei ole mitään kunniallista pakotietä, eikä edes kunniatonta, vaikka niitäkin yritetään hakea. Meidän on tehtävä osamme Euroopan unionin jäsenenä ja sivistysvaltiona. Se maksaa, mitään ei saa helmillä.

-Silti yhden asian esittäisin hallitukselle jo tässä vaiheessa. Luopukaa pienituloisimpiin eläkeläisiin kohdistuvista leikkauksista. Moni ikäihminen sinnittelee toimeentulon rajamailla ja säästää kaikesta mahdollisesta oman terveytensäkin kustannuksella. On häpeällistä, jos nämä pitkän päivätyön tehneet kansalaiset ajetaan täysin kestämättömään tilanteeseen.