Pietariin rakenteilla olevan Okhta Mall -kauppakeskuksen lainasopimus allekirjoitettiin

763865656543

Pietariin rakenteilla oleva Okhta Mall -kauppakeskus ja Sberbank ovat allekirjoittaneet 112,9 miljoonan euron lainasopimuksen kauppakeskusinvestoinnin rahoittamisesta. Kauppakeskuksen omistavat suomalaisten instituutiosijoittajien muodostama Russia Invest -sijoitusyhtiö ja SRV. SRV:n suora omistus kohteesta on 45 prosenttia. Lisäksi SRV omistaa 27 prosenttia Russia Invest -sijoitusyhtiöstä.

Hankkeen nykybudjetti on noin 225 miljoonaa euroa. Investointibudjetti on laskenut alkuperäisestä 250 miljoonasta eurosta pääosin ruplan heikentymisen johdosta saatujen rakennuskustannusten säästöjen ansiosta. Kauppakeskuksen vuosivuokratulojen tavoitetaso on noin 33 miljoonaa euroa. Investoinnin rahoitussuunnitelma perustuu omistajien noin 115 miljoonan euron pääomasijoituksiin ja nyt allekirjoitettuun pankkirahoitukseen. Kauppakeskuksen rakentaminen aloitettiin runsas vuosi sitten ja se on edennyt suunnitelmien mukaisesti. Okhta Mallin arvioidaan valmistuvan keväällä 2016. 

”Valmistelimme hanketta usean vuoden ajan. Vuosi sitten pääsimme käynnistämään tämän ensimmäisen vaiheen Okhta Cityn kokonaisuudestamme. Pietariin nousee toinen SRV:n rakentama kauppakeskus suomalaisten sijoittajien ja venäläisen pankin rahoituksella. Sopimus on Venäjän-toimiemme kannalta merkittävä. Kohteen rahoituksen varmistuminen tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa osoittaa, että ulkomainen yhtiö voi edelleen toimia Venäjällä, kun toiminta perustuu paikallisiin resursseihin ja toimintaympäristöön”, SRV:n toimitusjohtaja Jukka Hienonen sanoo.

Pietarin keskustan Ohtan kaupunginosassa sijaitseva Okhta Mall on suunnattu perheellisille keskivertokuluttajille, jotka hakevat hyvää laatua ja kohtuullista hintatasoa. Kauppakeskukseen tulee muun muassa hypermarket, iso elokuvateatterikompleksi, ravintolamaailma, kuntosali, erikoisliikkeitä, kuten iso lastentavaraliike, sekä paljon erilaisia muoti- ja urheiluliikkeitä.

Kauppakeskuksen vuokrattavista 77 000 m2:n tiloista noin 25 prosenttia on vuokrattu tai varattu, ja lisäksi neuvottelut ovat käynnissä 40 prosentista tiloja. Hyvien liikenneyhteyksien varressa olevaan kauppakeskukseen tulee 1900 autopaikkaa. Rakennuksen kokonaislaajuus on 145 000 m2.

Kauppakeskus on tyyliltään skandinaavinen ja sen rakentamisessa otetaan huomioon viimeisimmät kansainväliset energiamääräykset ja ympäristösuositukset.

”Tavoitteenamme on saada kauppakeskukselle LEED Gold -sertifikaatti, mikä edellyttää muun muassa hyvää energiatehokkuutta. Pearl Plaza -kauppakeskuksessamme olemme saaneet konkreettisesti kokea, miten paljon säästetään käyttökustannuksissa, kun suunnittelu on tehty kansainvälisten normien mukaisesti”, Jukka Hienonen toteaa.

”Olemme iloisia saadessamme tukea tällaisia innovatiivisia, kaupunkirakenteeseen vaikuttavia hankkeita, jotka muuttavat kaupunkimme ilmettä, parantavat kaupunkilaisten elämänlaatua sekä myötävaikuttavat alueen talouden kehitykseen”, Sberbank North-West -pankin hallituksen varapuheenjohtaja Aleksey Melnikov sanoo.

SRV omistaa kiinalaisen yhteistyökumppanin kanssa puoliksi Pearl Plaza -kauppakeskuksen, joka avattiin vuosi sitten. Kauppakeskuksen kuukausittainen kävijämäärä nousi elokuussa lähes 600 000 kävijään.

Russia Invest -kiinteistösijoitusyhtiössä ovat osakkaina Ilmarinen, Sponda ja SRV 27 prosentin osuuksilla sekä Etera 13 prosentin ja Onvest kuuden prosentin osuuksilla. SRV vastaa Okhta Mallin kehittämisestä, suunnittelusta, vuokralaishankinnasta ja rakentamisesta  projektinjohtourakkamallin mukaisesti.