Neste muurasi maailman ensimmäisen Bio LPG -laitoksen peruskiven Rotterdamissa

709176

Tänään Nesteen Rotterdamin jalostamolla järjestetty peruskiven muuraustilaisuus on lähtölaukaus maailman ensimmäisen Bio-LPG (uusiutuva nestekaasu) -tuotantolaitoksen rakennustöille. Arvoltaan 60 miljoonan euron tuotantolaitos rakennetaan Nesteen uusiutuvia NEXBTL-tuotteita valmistavan jalostamon yhteyteen, ja tuotannon on tarkoitus alkaa vuoden 2016 lopussa. Bio-LPG:n markkinoinnista ja myynnistä vastaa SHV Energy.

Bio-LPG:n avulla fossiilisten polttoaineiden käyttäjät voivat pienentää hiilijalanjälkeään ilman, että heidän tarvitsee tehdä muutoksia kaasukäyttöisten sovellustensa tekniikkaan. Bio-LPG:tä voidaan käyttää kattavasti nykyisissä nestekaasun käyttökohteissa liikenteestä ja lämmöntuotannosta kaasupulloihin.

“Rakennushankkeen käynnistyminen tekee uuden uusiutuvan tuotteen hankkeemme todelliseksi. Meille se merkitsee myös merkittävää askelta uusiutuvien tuotteiden strategiamme toteuttamisessa. Bio-LPG on uusin tulokas omaan NEXBTL-teknologiaamme perustuvien innovatiivisen uusiutuvien tuotteiden valikoimassa”, Nesteen Uusiutuvat tuotteet -liiketoiminta-alueen johtaja Kaisa Hietala kertoo.

“Yhteistyö SHV Energyn kanssa on ollut saumatonta. Yhdessä voimme varmistaa, että eurooppalaiset asiakkaamme hyötyvät uuden uusiutuvan tuotteen ympäristöeduista ja muista ainutlaatuisista ominaisuuksista”, Hietala jatkaa.

“Bio-LPG on loistava lisäys tuotevalikoimaamme, ja kaikki asiakkaamme voivat hyötyä siitä”, SHV Energyn johtoryhmän jäsen Fulco van Lede sanoo. “Bio-LPG:tä voidaan käyttää kattavasti nykyisissä nestekaasun käyttökohteissa liikenteestä ja lämmöntuotannosta kaasupulloihin. Tämä osoittaa tuotteen monikäyttöisyyden ilman, että laitteistoihin tarvitsee tehdä muutoksia. Monet asiakkaamme erityisesti harvaan asutuilla alueilla ovat riippuvaisia runsashiilisistä polttoaineista ja voimme nyt tarjota heille puhtaamman energiavaihtoehdon.”

Laitoksen tuotantokapasiteetti on 40 000 tonnia Bio-LPG:tä vuodessa. SHV Energyllä on yksinoikeus tuotteen jakeluun ja markkinointiin neljän vuoden ajan. Tuotteen päämarkkinat ovat Euroopassa.

Bio-LPG:llä voi vähentää tehokkaasti kasvihuonekaasupäästöjä ja täyttää kestävän kehityksen tavoitteet. Ison-Britannian liikenneministeriö on myöntänyt bionestekaasulle Renewable Transport Fuel Obligation (RTFO) -akkreditointijärjestelmän mukaiset Renewable Transport Fuel Certificate (RTFC) -sertifikaatit, ja SHV työskentelee asiakkaiden ja viranomaisten kanssa vastaavien hankkeiden parissa Ranskassa, Saksassa, Benelux-maissa, Pohjoismaissa ja Irlannissa.

Nesteen Rotterdamin jalostamo tuottaa pääasiassa huippulaatuista uusiutuvaa dieseliä erilaisista jätteistä, tähteistä ja kasviöljyistä. Bio-LPG:n tuotantoon ja varastointiin Rotterdamissa tehtävästä 60 miljoonan euron investoinnista kerrottiin syksyllä 2014. Uusi yksikkö puhdistaa ja erottaa Bio-LPG:n jalostamon sivutuotekaasuista. Teknologia-, suunnittelu- ja projektinhallintayritys Neste Jacobs on suunnitellut Bio-LPG:n tuotantoprosessin.