Nahoilleen puristetut urakat tärväävät LVI-urakoinnin tuloksen

Hankkeiden pilkkominen ja pitkät alihankintaketjut nakertavat LVI-urakoinnin kannattavuutta. Kasvava putkiremonttien tarve työllistää kohtuullisesti urakoitsijoita, mutta kehnolla hinnalla.

Yli puolella LVI-asennuksen suhdannekyselyyn vastanneista uudisrakentaminen oli heikoissa kantimissa. Tilanteen ei odoteta juurikaan paranevan lähikuukausina, sillä kaupungistumisen ja kasvukeskusten kysynnän mahdollisesti virkistämä uudisrakentaminen näkyy viiveellä LVI-urakoinnissa.

Sen sijaan kolmannes LVI-urakoitsijoista pitää korjausrakentamisen tilannetta hyvänä: kasvava kiinteistöjen korjausvelka putkiremontteineen pitää odotuksia yllä. Heikkona tilanteen näkee 25 %, mutta syksyä kohti enää 8 % uskoo tilanteen huononevan.

Aliurakointi syö kannattavuutta

Toimitusjohtaja Jari Syrjälä LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä pitää LVI-urakoinnin kannattavuuskehitystä huolestuttavana: vuonna 2012 kannattavuus oli heikko 16 %:lla, 2013 jo 27 %:lla ja 2014 peräti 33 %:lla vastaajista. Tarkastelujaksolla 2006 – 2013 käyttökate, liike- ja nettotulos ovat puolittuneet.

Vuosina 2012 – 2014 keskimäärin 63 LVI-alan yritystä teki konkurssin. Syrjälän mukaan tilanne pahenee mikäli yleisistä sopimusehdoista poikkeavat lisäehdot ja päätoteuttajamalli aliurakkakilpailutuksineen kasvattavat siivuaan.

– Malleissa, joissa pääurakoitsija hoitaa talotekniikan alihankintana, korostuvat halpa hinta sekä juuri ja juuri riman ylittävät – tai alittavat – ratkaisut. Näissä toteutuksissa lopputulos ei ole yleensä tilaajan kannalta paras mahdollinen. Sen sijaan rakennuttaja voisi tehdä taloteknisistä töistä sopimukset suoraan alan yritysten kanssa.

Raaka-ainehintojen lasku ei näy tuotehinnoissa

Kuparin ja öljyn maailmanmarkkinahinnat ovat laskeneet puoleen viime kesästä. Valitettavasti se ei näy tuotehinnoissa. Vastanneista vain 17 % ilmoitti, että raaka-aineiden hinnanlaskua on siirretty tarvikehintoihin. Kupari- ja muoviputket muodostavat merkittävän osan tarvikekustannuksista.

– Kustannukset nousevat, mutta kiinteähintaiset urakat eivät jousta. Vaarana on kierre, jossa aiempia kannattamattomia urakoita yritetään paikata matalakatteisilla projekteilla, Syrjälä huomauttaa.

LVI-urakoinnin hintataso on laskenut viime syksystä jopa 41 %:lla vastaajista. Aallonpohja lienee näkyvissä, sillä hintatason laskun jatkumista ennustaa enää vain 16 %.

Alkaako elpyminen vuoden lopulla?

LVI-urakoinnin tilauskannan lasku jatkuu. Vuosi sitten täystyöllistävä tilauskanta oli 4,3 kuukautta, nyt enää 3,4 kuukautta. Syksyä kohti mennään kuitenkin positiivisissa tunnelmissa: 41 % urakoitsijoista odottaa tilauskannan kasvavan.

Muista rakennusaloista poiketen LVI-alan työllisyys on kohtuullinen: lomautettuna on keskimäärin 6 % alan työvoimasta. LVI-urakoitsijat arvelevat työntekijämäärän jopa kasvavan hieman syksyä kohti.

– Vastauksista on nähtävissä varovaista uskoa, tai ainakin toivoa, tulevaan. Parhaassa tapauksessa vuoden lopulla rakentaminen ja talotekniikka alkavat toipua, Jari Syrjälä ennustaa.

Tutustu LVI-asennusalan suhdannekyselyn tuloksiin:
http://www.slideshare.net/LVI-TU/lvisuhdannekysely-kevt-2015

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n maaliskuussa 2015 toteuttamaan LVI-asennuksen suhdannekyselyyn vastasi 89 jäsenyritystä. Vastausprosentti oli 33.