Mustavaaran Kaivos Oy suunnittelee vanadiinitehdasta Raaheen

Yhtiö on solminut aiesopimuksen SSAB Merox:n kanssa

Mustavaaran Kaivos Oy (MKOy) on solminut aiesopimuksen SSAB Merox:n kanssa vanadiinipitoisen sivutuotteen toimittamisesta MKOy:n suunnitteilla olevan tehtaan raaka-aineeksi. Samalla MKOy on solminut yhteistyösopimuksen teknologiayritys Outotec:n kanssa metallituotetehtaan suunnittelemiseksi ja teknologian toimittamiseksi. 

Yhtiö suunnittelee aloittavansa vanadiinin tuotannon Raahen satama-alueelle rakennettavassa tuotantolaitoksessa. Tehdas tulee käsittelemään vanadiinipitoista raaka-ainetta, joka on peräisin SSAB: n terästuotannosta Suomessa (Raahe) ja Ruotsissa (Luleå ja Oxelösund). Tehtaan päätuotteet tulevat olemaan ferrovanadiini ja harkkorauta. Ferrovanadiinia käytetään seosaineena erikoislujien teräslaatujen valmistuksessa ja harkkorautaa esimerkiksi valimoteollisuuden raaka-aineena.

Yhteistyösopimus Outotec:n kanssa sisältää suunnittelun lisäksi teknologia- ja laitetoimitukset, tehtaan rakentamisen ja käyttöönoton. MKOy jatkaa tehtaan suunnittelua ja tekee parhaillaan kannattavuusselvitystä, joka valmistuu vuoden 2016 loppuun mennessä. Samalla yhtiö jatkaa rahoitusneuvotteluja ja valmistelee tarvittavat lupahakemukset tuotannon aloittamiseksi. Suunniteltu metallituotetehdas on yli 200 miljoonan euron investointi ja tehtaan arvioidaan työllistävän suoraan yli 100 henkilöä Raahessa.

”Olen erittäin tyytyväinen voidessani julkistaa tämän hankkeen. Metallituotetehtaan rakentaminen on ensimmäinen askel yhtiön visiosta jalostaa Suomessa vanadiinia ja avata myöhemmin uudelleen Mustavaaran vanadiinikaivos Taivalkosken kunnassa,” tiivistää Mustavaaran Kaivos Oy:n toimitusjohtaja Jukka Pitkäjärvi.