Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen Silva-näyttelyssä Joensuussa: Sijoitusrahasto puurakentamista edistämään

pilketalo_pekka-koski

Pilke-talo Rovaniemellä. Kuva: Pekka Koski/Metsähallitus.

Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen ehdottaa erityisen sijoitusrahaston perustamista puurakentamisen edistämiseksi. Rahasto toimisi samankaltaisella periaatteella kuin nykyiset metsäomaisuuteen sijoittavat rahastot.

Sijoitusrahasto keräisi pääomia puurakentamisen kilpailukykyyn uskovilta yksityishenkilöiltä ja instituutioilta. Saamillaan sijoituksilla se rakennuttaisi tai ostaisi sellaisia toimitiloja, tuotantotiloja, urheiluhalleja, kerrostaloja ja kenties myös pientaloja, joissa puu on pääasiallinen rakennusmateriaali. Tuotot sijoituksille tulisivat vuokratuloina sekä potentiaalisena rakennuskohteiden arvonnousuna.

“Metsähallitus suosii kernaasti puurakenteisia toimitiloja. Puurakentamisen maamerkkejä ovat muun muassa Pilke-talo Rovaniemellä, Suomen luontokeskus Haltia Espoossa ja hirsitoimisto Pudasjärvellä. Puurakentamisen edistäminen on erinomaista ilmastopolitiikkaa, sillä puurakennukset toimivat hiilen pitkäaikaisvarastoina”, Hyttinen sanoo.

Metsähallituksella on toimitiloja yli 40 paikkakunnalla sekä lisäksi parikymmentä luontokeskusta eri puolilla maata. Toimitilat ja luontokeskukset olisivat hyviä pilotteja rahastolle.

“Emme pääsääntöisesti itse omista rakennuksia, vaan olemme vuokralaisena. Voimme sitoutua pitkäaikaisiin vuokrasopimuksiin. Lähtökohtaisesti tarkastelemme puurakennusta vaihtoehtona etenkin silloin, kun toimitilamme voimassa oleva vuokrasopimus on katkolla tai kun tiedossa on mittavia remontointitarpeita”, Hyttinen kertoo.

Hyttisen mukaan puurakentamisen edistäminen on nähty liiaksi pelkästään ”puhdasoppisten” puurakennusten rakentamisena, eli tavoitellaan puun käyttöä ainoana rakennusmateriaalina.

“Paljon enemmän mahdollisuuksia avaa ”sekakäyttö” eli ajattelumalli, jossa puun osuutta lisätään läpileikkaavasti kaikessa rakentamisessa. On tietenkin järkevää käyttää kuhunkin rakenteeseen ja rakennuksen osaan sellaista materiaalia, joka kyseiseen tarkoitukseen parhaiten soveltuu.”