Malmin lentokentän alueen suunnittelu kaupunkilaisten kanssa käynnistyy

132bb95d-22a5-49e8-9d0c-2c6ebc883432-main_image

Malmin työhuone -workshopit 1.9. ja 3.9. Stadin ammattiopistossa. Kuva: Uusi kaupunki -kollektiivi

Malmin lentokentälle ja sitä ympäröiville alueille suunnitellaan uutta kaupunginosaa noin 25 000 asukkaalle. Alueelle laaditaan kaavarunko, jota valmistellaan syksyllä yhdessä kaupunkilaisten kanssa.

Kaavarungossa määritellään hankkeen tavoitteet sekä merkittävimmät suunnittelun linjaukset, kuten kortteli- ja viherrakenne sekä liikennejärjestelyt. Kaavarunko toimii alueen asemakaavoituksen lähtökohtana.

– Malmin lentokenttä on uuden yleiskaavaluonnoksen merkittävin uusi rakentamisalue. Sillä on iso merkitys kasvavan Helsingin asuntotuotannolle, sanoo kaupunkisuunnitteluviraston päällikkö Mikko Aho.

Joukkoliikenneratkaisuista tutkitaan muun muassa pikaraitiotieyhteyksiä Helsingin keskustan ja Jakomäen suuntiin sekä Malmin kautta kulkevaa poikittaisyhteyttä Myyrmäen ja Vuosaaren välillä.

– Lentokentän alueen rakentaminen mahdollistaa uudet raideyhteydet ja yhdistää koillisen kaupunkirakennetta. Tavoitteena on lisätä koko alueen elinvoimaa, Aho kuvaa.

Kaupunginosaan suunnitellaan lähikeskustaa palveluineen ja työpaikkoineen. Kerrostalojen lisäksi suunnitellaan pientalo- ja rivitalokoteja.

– Suunnittelussa lähdetään liikkeelle viheralueista. Tavoitteena on, että alueen virkistys- ja ulkoilumahdollisuudet lisääntyvät ja monipuolistuvat, kertoo projektipäällikkö Tuomas Hakala.

Rakennettavuudeltaan alue on helsinkiläisittäin keskivertoa rakentamismaata. Maaperä on tutkimusten mukaan pääosin savea, jonka syvyys on 5–15 metriä.

Malmin työhuone -workshopeissa suunnitellaan aluetta kaupunkilaisten kanssa

Syksyllä 2015 järjestetään neljä kaikille avointa tilaisuutta Malmilla.

– Infotilaisuus suunnittelusta torstaina 20.8.2015 klo 18 alkaen
– Malmin työhuone -workshop 1 tiistaina 1.9.2015 klo 17–20
– Malmin työhuone -workshop 2 torstaina 3.9.2015 klo 17–20
– Kaavarungon esittely keskiviikkona 30.9.2015 klo 17 alkaen

Kaikki tilaisuudet ovat Stadin ammattiopistossa, Vilppulantie 14. Ilmoittautuminen Malmin työhuone -workshopeihin 26.8. mennessä osoitteessa www.hel.fi/malmi. Lähialueen asukkaille on lähetetty kutsu myös postitse. Tervetuloa mukaan!

Kaavarunko on nähtävillä mielipiteitä varten 21.9–12.10.2015. Tavoitteena on esitellä se kaupunkisuunnittelulautakunnalle joulukuussa 2015.