LVI-tukkumyynnit reagoivat uudisrakentamisen kasvuun

Elpyneen uudisrakentamisen myötä LVI-teknisten tuotteiden toisen kvartaalin myynti kasvoi 7,9 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tukkumyyntien piristyminen johtuu pääasiassa kasvukeskuksiin rakennettavista pienistä kerrostaloasunnoista.

LVI-teknisten tuotteiden tukkumyynnit vuoden toiselta kvartaalilta vahvistivat rakentamisen kasvun merkkejä. Toisen kvartaalin LVI-teknisten tuotteiden tukkumyynnin kokonaisarvo oli 271 miljoonaa euroa, joka on 7,9 prosenttia enemmän kuin vuoden 2015 vastaavalla ajanjaksolla. Koko alkuvuoden osalta tukkuliikkeiden LVI-teknisten tuotteiden myynti oli 494 MEUR, kun viime vuoden vastaava luku oli reilu 468 MEUR.

Kumulatiivinen_myynti_Q2_2016

Muutokset_Q2_2016

– LVI-teknisten tuotteiden myynti on hyvin linjassa rakentamisen elpymisen kanssa. Uudisrakentaminen on kasvanut odotetusti ja keväällä myönnetyt rakennusluvat ja pöydällä olleet suunnitelmat ovat vihdoin realisoituneet, LVI-Teknisen Kaupan liiton toiminnanjohtaja Magnus Sirén sanoo. – LVI-teknisten tuotteiden tukkumyynnin osalta myynnin kasvu tulee erityisesti asuinrakentamisesta. Vaikka omakotitalojen rakentaminen on hiipunut, on kasvukeskuksiin rakennettavien pienikokoisten kerrostaloasuntojen määrä ollut sen sijaan vahvassa kasvussa.

Myös korjausrakentamisen ennustetaan kasvavan loppuvuoden 2016 aikana, vaikkakin sen kasvuvauhti hidastuu hieman. – Uudisrakentamisen elpyminen lupaa parempia aikoja rakennusalalla, joka vetää tällä hetkellä kasvullaan koko Suomen taloutta, Sirén sanoo.
– Jo nyt on kuitenkin nähtävissä, että rakentamisen kasvun pullonkaulaksi uhkaa muodostua pula suunnittelijoista, erityisesti Etelä-Suomen isoissa rakennushankkeissa.

Tukkumyyntitilastoa ylläpitää LVI-Teknisen Kaupan Liitto ry.