Lujatalo rakensi ja Lujabetoni toimitti runkomateriaalit Valion uuteen jauhetehtaaseen Lapinlahdelle

Lujatalo on toiminut pääurakoitsijana Lapinlahdella 29.8.2014 käyttöönottoon vihityssä Valion uudessa lastenruokien raaka-aineita valmistavassa jauhetehtaassa. Kohteen runko- ja julkisivuelementit toimitettiin Lujabetonin Siilinjärven tehtaalta. Yhteensä Valion Lapinlahden tehtaan toimituksen arvo Luja-yhtiölle on reilut 20 miljoonaa euroa.

Korkeimmillaan 42 metriin kohoavan tehtaan bruttoneliöt ovat 14 500 neliötä ja tilavuutta on 103 600 kuutiota. Jauhetehtaan tuotantokapasiteetti on 40 miljoonaa kiloa lastenruokien raaka-ainetta vuodessa. Raaka-aine valmistetaan pääasiassa vientituotteeksi.

– Valion uusi lastenruokien raaka-aineiden valmistukseen keskittyvä tehdas Lapinlahdella on iso rakennusurakka Lujatalon Itä- ja Keski-Suomen alueelle ja se on merkittävä myös koko Lujatalon mittakaavassa, kertoo Lujatalon toimitusjohtaja Arto Pohjonen. Yhteiset tavoitteet ja hyvä henki kantoivat hanketta eteenpäin ja tästä kiitokset sekä Valion että Lujan organisaatioille.

Tavoitehintaurakkana toteutettu kahden vuoden rakennustyö aloitettiin 15.3.2012 ja se saatiin päätökseen maaliskuussa 2014, jonka jälkeen Lujatalon urakan päätyttyä työt ovat jatkuneet kesän yli prosessiteknisiä asennuksia tehden.

– Useat hygienialuokitellut tilat, korkea hygieniataso sekä rakennuksen korkeus toivat mukanaan haasteita, joihin kehitettiin ratkaisut rakennuttajan kanssa hyvässä yhteisymmärryksessä, kiittelee työpäällikkönä kohteessa toiminut Jari Kuosmanen Lujatalolta.

Valion uusi tehdas tuottaa korkealaatuisia lastenruokaraaka-aineita
Valio on maailman johtavia demineralisoitujen (Demi™) herajauheiden valmistajia. Valio Demi™ -jauheita käytetään muun muassa lastenruokien raaka-aineena. Kiina on yksi suurimmista vientimaista. Uudessa tehtaassa pystytään valmistamaan huippulaadukkaita herajauheita, joiden kysyntä on maailmalla kasvussa.

– Pystymme täyttämään vaativimpienkin lastenruokaraaka-aineiden asiakkaiden vaatimukset tuotteiden hygienian, laadun ja jäljitettävyyden osalta, toteaa Jauheet-tulosyksikön johtaja Reima Luomala Valiosta.

– Kaikki kantavat rakenteet ja välitasot ovat betonia ja ne on pinnoitettu hygieenisillä pinnoitteilla. Tehtaassa on useita hygienialuokiteltuja tiloja ja niiden välissä sulkutiloja, joissa vaatteet ja kengät vaihdetaan ja joiden kautta materiaalit siirretään. Eri hygieniatilojen välisellä ilmapainekontrollilla pidetään ilman puhtaus riittävän korkealla tasolla kussakin tilassa, kuvailee projektinjohtaja Antero Ylitalo Valiosta.

Ympäristövaikutuksia vähentävää tekniikkaa
Uudessa tehtaassa käytetään myös uusinta teknologiaa. – Kaikki tulevat ja lähtevät vedet analysoidaan jatkuvilla seurantamittareilla. Jätevesipäästöt vähenevät, koska yksittäisiä pesuja ja prosessitapahtumia on vähemmän ja käytetään uusinta tekniikkaa. Jatkossa Valion kaikissa jatkuvasti käytössä olevissa kuivauslinjoissa on poistoilman suodatus- ja lämmön talteenottolaitteet, toteaa Lapinlahden tehtaan tehtaanjohtaja Kari Lappi.

Kulttuurimaisema huomioon arkkitehtuurin ja taiteen avulla
Uusi tehdas muokkaa Lapinlahden kuntakuvaa. Jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa mietittiin, miten parhaiten huomioitaisiin maisemalliset arvot.

Lapinlahden Linnasalmen kulttuurimaisema otettiin huomioon julkisivutaiteen avulla: Tehtaan julkisivuja elävöittää savolaisen kuvataiteilijan Pauno Pohjolaisen graafisen betonin tekniikalla toteuttama kolmiosainen taideteos, Triptyykki. Kyseessä on Lujabetonin tietojen mukaan Suomen suurin betoninen taideteos.

Taiteilija Pauno Pohjolainen kertoo teoksen kuva-aiheen ilmentävän symbolisella tavalla maidontuotannon eri vaiheita ja tasoja. Pauno Pohjolainen on palkittu mm. Ars Fennica -palkinnolla vuonna 1997 ja Pro Finlandia -mitalilla 2005. Graafisen betonin valut tehtiin Lujabetonin Siilinjärven tehtaalla.

– On ollut inspiroivaa olla mukana monimuotoisessa projektissa, joka on meille määrällisestikin hyvin merkittävä, kertoo Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo. – On hyvä huomata, että suomalainen teollisuus panostaa uusiin ja nykyaikaisiin tuotantolaitoksiin. Näin taataan Suomen kilpailukyky kansainvälisesti sekä vahvistetaan alueellista työllisyyttä ja jatkuvuutta, jatkaa Isotalo. Lujabetoni toimi Valion Lapinlahden L4 tehtaan runkourakoitsijana. Urakan arvo oli noin 5 milj. € ja elementteinä toimitetun betonin paino yhteensä yli 13 000 tonnia.

Valion uusin tehdas – huippulaadukkaita lastenruokien raaka-aineita valmistava jauhetehdas – vihittiin käyttöön Lapinlahdella perjantaina 29.8.2014. Omistajan puheenvuoron piti Valion hallituksen puheenjohtaja Maanviljelyneuvos Antti Rauhamaa, Juhlapuheen tilaisuudessa piti maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo. Tehtaan vihkimisen suorittivat Antti Rauhamaa sekä Petteri Orpo. Rakennuttajan puheenvuoron käytti Valio Oy Jauheet -tulosyksikön johtaja Reima Luomala. Juhlatilaisuudessa julkistettiin myös Pauno Pohjolaisen taideteos.