Lassila & Tikanojan kierrätyspalvelut rakennus- ja purkusegmentille laajenevat

lassila-tikanoja-FIN-lava-syv

 

Kuva: Lassila & Tikanoja

L&T:n tavoitteena on minimoida sekalaisen rakennusjätteen määrä ja yhtiö pyrkii jatkuvasti löytämään uusia tapoja rakennus- ja purkutyömailla syntyvän jätteen kierrätyksen eli materiaalihyödyntämisen lisäämiseksi. Tänä vuonna L&T:n kierrätyspalvelut laajenivat kattohuovan, purkukipsin, ikkunalasin ja valkoisen posliinin erilliskeräykseen. Lisäksi yhtiö on pilotoinut sähköistä vaihtolavojen tilaus- ja hallinnointipalvelua.

Vuonna 2020 70 prosenttia rakennusjätteestä pitäisi saada kierrätykseen. Meillä on vielä pitkä matka kuljettavana, sillä tilastojen mukaan kierrätykseen ohjautuu vain alle kolmannes rakennus- ja purkujätteestä.

”Rakennusjätteen kierrätyksen lisäämisen edellytys on vaivaton ja toimiva syntypaikkalajittelu. Eli tavoitteena on saada mahdollisimman suuri määrä kierrätyskelpoisia materiaaleja talteen jo työmaalla”, sanoo liiketoimintapäällikkö Vesa Launo L&T:n Ympäristöpalveluista.

Ensisijaisesti kierrätykseen

”Useilla työmailla yli puolet jätteistä pystytään jo tänä päivänä ohjaamaan suoraan työmailta hyödynnettäväksi ensisijaisesti uusien tuotteiden raaka-aineena”, hän jatkaa.

Erilliskerätty pahvi paalataan L&T:n kierrätyslaitoksilla ja toimitetaan lähinnä hylsykartongin raaka-aineeksi. Kattohuovat toimitetaan asvaltin raaka-aineeksi ja kipsilevyt hyödynnetään uusien kipsituotteiden valmistuksessa. Ikkunalasista tehdään muun muassa lasivillaa tai vaahtolasia.

Betoni ja tiilet hyödynnetään maantäytöissä ja puu toimitetaan toistaiseksi lähinnä hyödynnettäväksi energiana. Myös puun kierrätysmahdollisuuksia kartoitetaan jatkuvasti.

Raksanappi helpottaa lavojen hallintaa

L&T toimittaa rakennus- ja purkutyömaille tuhansia vaihtolavoja vuosittain. Helpottaakseen eri materiaaleille sopivien lavojen tilausta ja sujuvoittaakseen noutopalvelua, yhtiö on kevään ja kesän aikana pilotoinut aivan uudenlaista sähköistä hallinnointijärjestelmää, jonka avulla asiakkaat pystyvät mobiililaitteitaan hyödyntäen näppärästi tilaamaan juuri omiin tarpeisiinsa sopivat lavat työmailleen.

”Raksanappi-palvelu on saanut todella innostuneen vastaanoton ja tavoitteenamme on saada se laajamittaiseen käyttöön porrastetusti loppuvuoden ja ensi vuoden alun aikana”, lupailee L&T:n digimentalisti Ville Simola.

Sekalainen jäte kierrätyspolttoaineeksi

Jos rakennusjätettä ei ole huolellisesti lajiteltu työmaalla, pystytään siitä vielä L&T:n kierrätyslaitoksilla erottelemaan materiaalikierrätykseen soveltuvaa materiaalia teollisuuden käyttöön. Jäljelle jäävä sekalainen rakennusjäte prosessoidaan kierrätyspolttoaineeksi, jolla korvataan fossiilisia polttoaineita teollisissa prosesseissa ja energiantuotannossa.