Lakean tavoitteena tuottaa runsaasti asuntoja puusta

Lakean rakennuttama Suomen korkein puukerrostalo Puukuokka on esitteillä Arkkitehtuurimuseon ja Aalto-yliopiston Puustudion yhteisnäyttelyssä. Näyttelyyn on koottu esitteille merkittävää puurakentamisen osaamista. Lakean tavoitteena on rakentaa parin vuoden aikana noin tuhat asuntoa, joista suurin osa voidaan toteuttaa puusta.

– Puutaloissa asiakkaita on viehättänyt asumisen terveellisyys ja viihtyisyys sekä mahdollisuus toteuttaa monimuotoisia asuntoja. Siksi Lakea toteuttaa tulevina vuosina runsaasti asuntoja puusta, mikäli rakennusmateriaalia riittää, toteaa Lakea Oy:n hallituksen puheenjohtaja, Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki tänään pidettävässä Lakean näyttelytilaisuudessa Helsingissä.

Lakealle on valmistunut tämän vuoden alussa kuusikerroksinen kerrostalo Seinäjoelle. Näyttelyssä esitteillä oleva kahdeksankerroksinen Puukuokka valmistui Jyväskylän Kuokkalaan marraskuun lopussa. Käynnistymässä on myös puukerrostalon rakennuttaminen Kuopioon, Kokkolaan, Tampereelle ja Jyväskylään Puukuokan seuraavat vaiheet. Lisäksi puusta on toteutettu palvelukoteja.

Lakean kerrostalot on toteutettu CLT-elementtirakentamisen tekniikalla. Se mahdollistaa rakentamisen kuivissa tehdasolosuhteissa ja varmistaa rakentamisen laadun ja kuivan sisäilman.

– Lakealle on kertynyt laaja osaaminen puuelementtirakentamisesta ja koska kysyntää on, yhtiössä on tartuttu tilaisuuteen toteuttaa puukerrostalohankkeita valtakunnallisesti, toteaa Rasinmäki.

Lakea Oy:n liikevaihto on kuusinkertaistunut kuudessa vuodessa. Yhtiö on puurakentamisen kehittämisen lisäksi tuottanut alalle uuden asuntosäästämisen mallin, Omaksi-asunnot. Lisäksi yhtiö on rakennuttanut runsaasti valtiontukemaa vuokra-asuntotuotantoa. Yhtiö työllistää suoraan 30 alan ammattilaista sekä välillisesti tuhansia rakentamisen ammattilaisia ympäri Suomea.

– Puukuokan pääsy Arkkitehtuurimuseon näyttelyyn kertoo meille siitä, että Lakea on tunnustettu merkittäväksi valtakunnalliseksi toimijaksi, korostaa Rasinmäki .

8.10.2014 – 25.1.2015 Arkkitehtuurimuseossa avoinna olevan yhteisnäyttely esittelee uutta suomalaista puuarkkitehtuuria, sen prosesseja, puuta materiaalina sekä innovatiivisia puurakentamiseen liittyviä teknologioita. Näyttelyyn valitut kohteet edustavat puuarkkitehtuurin eri muotoja.

Puukuokan arkkitehtuurista vastaa Seinäjoella toimiva OOPEAA arkkitehdit Oy. Tavoitteena oli luoda ihmisen kokoinen mittakaava sekä tehdä tunnistettava puurakennusryhmä niin että materiaalin ominaisuudet ja tunnelma näkyy ja tuntuu myös lopputuloksessa.

Puukuokka muodostaa yhdessä Kuokkalan puukirkon kanssa arkkitehtonisesti merkittävän maamerkin Jyväskylässä.