KSBR sai mittavan betonirakenneurakan Metsä Groupin biotuotetehtaalle

Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi, Metsä Groupin Äänekoskelle rakennettava biotuotetehdas työllistää kotimaisia betonirakenneosaajia. Vahvasti kasvava Keski-Suomen Betonirakenne (KSBR) on saanut toteutettavakseen tehtaan uuden jätevedenkäsittelylaitoksen maarakennus- ja betonirakenneurakan.

– Järjestämämme urakkakilpailu oli varsin laaja. KSBR valikoitui toteuttajaksi teknistaloudellisten vertailujen ja käytyjen neuvotteluiden pohjalta, kertoo Metsä Fibren biotuotetehtaan rakennuspäällikkö Pekka Salomaa.

Työt kohteessa on käynnistetty ja hankkeen luovutus laiteasennuksia varten on vaiheittain loppusyksyn ja alkuvuoden 2017 aikana. Projektissa rakennetaan jätevedenkäsittelyaltaita, joten rakenteiden teknisen laadun on oltava korkeatasoista.

– Laitoksessa on vaativia betonirakenteita, joiden vedenpitävyys varmennetaan jälkijännittämällä rakenteet, Salomaa kertoo.

Jätevedenpuhdistamo muodostaa tärkeän osan tehtaan ympäristösuorituskyvystä.
– Jätevedenpuhdistus on kaiken kaikkiaan seitsemänvaiheinen ja takaa sen, että tiukat lupaehdot alitetaan. Biotuotetehdas on uuden sukupolven tuotantolaitos, kertoo biotuotetehtaan projektijohtajaTimo Merikallio Metsä Fibrestä.

Urakalla on KSBR:lle iso merkitys.
– Hankkeella on merkittävä työllistävä vaikutus. Kohteessa urakoi kaikkiaan noin 60-70 työntekijää, kertoo KSBR:n tuotantojohtaja Jukka Hanhilahti.

Uuden sukupolven biotuotetehdas

Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren 1,2 miljardin arvoinen investointi on maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas.

Tehdas mahdollistaa laajan ja monipuolisen tuotevalikoiman, jota valmistamaan syntyy ainutlaatuinen yritysten muodostama biotalouden ekosysteemi. Tehdas tuottaa korkealaatuisen sellun ohella monipuolisesti mm. mäntyöljyä, tärpättiä, biosähköä ja puupolttoainetta.

Biotuotetehtaan selluntuotannon kapasiteetti on 1,3 miljoonaa tonnia vuodessa. Tehdas aloittaa toimintansa syksyllä 2017. Tehtaan työllistävä vaikutus on yli 2 500 työpaikkaa koko arvoketjussa Suomessa.