Kestävä Kivitalo -palkinto As Oy Helsingin Kuunarille: Ajatonta laatua meren äärellä

kestava_kivitalo1

As Oy Helsingin Kuunari edustaa asuntosuunnittelun ja -rakentamisen ehdotonta laatua. Paikalla rakennetussa kivitalossa Helsingin Lauttasaaressa on avarat huoneistot, joissa kaikissa on merinäköala.

As Oy Helsingin Kuunarille on myönnetty Kestävä Kivitalo -palkinto 2015.  Paikallarakennettu taloyhtiö valmistui Helsingin Lauttasaareen vuonna 2014. Upea sijainti ansaitsi huolella suunnitellun ja laadukkaasti paikalla rakennetun talon.

Rakennusosakeyhtiö Hartelan toteuttama As Oy Helsingin Kuunari koostuu kolmesta, viisikerroksisesta erillisestä kerrostalosta, joiden alla on yhteinen paikoitushalli. Yhtiön kaikista 39 asunnosta on merinäköala.

– Kaikki asunnot on sijoitettu rakennuksen kulmiin siten, että niistä avautuvat avarat näkymät kahteen suuntaan, kohteen pääsuunnittelija Mari Ille L-Arkkitehdit Oy:stä sanoo.

Kestävä Kivitalo -palkinto myönnetään henkilöille ja yhteisöille, jotka ovat osallistuneet laadukkaasti tiilestä ja betonista paikalla rakennettujen rakennusten toteutukseen. Palkinnon myöntää Kestävä Kivitalo -yritysryhmä.Toiminnalle luotiin suuntaviivat vuonna 1994 Rudus Oy:n (silloinen Lohja Rudus) aloitteesta.

Palkinnon perusteluissa todetaan, että As Oy Helsingin Kuunarin arkkitehtuurissa on otettu onnistuneesti huomioon merellinen ympäristö. Arkkitehtuuri on harmonista ja ympäristöönsä hyvin istuvaa. Rakennuksen klassista ilmettä on kevennetty modernein tyylikeinoin.

Julkisivut ovat osin puhtaaksimuurattua tiiltä ja osin rappausta. Alakerroksessa ja aidoissa on käytetty myös luonnonkiveä. Rakennusten runko on tehty pääosin paikalla valaen.

kestava_kivitalo2

Kolmesta kerrostalosta koostuva yhtiö sijaitsee aivan merenrannalla, mikä lisäsi suunnittelun vaativuutta. Rakennusten arkkitehtuuri soveltuu hienosti merelliseen ympäristöön.

Lähtökohtana paikallarakentaminen

Paikallarakentaminen otettiin suunnittelun lähtökohdaksi jo aivan alkuvaiheessa.

– Se valittiin laatukriteeriksi sekä rakentamisen että asiakkaan näkökulmasta. työpäällikkö Ulla Kangasmaa Hartelasta sanoo.

– Välipohjassa vaihtoehtona olisi ollut ontelolaatta ja ulkoseinässä villarappaus. Hartela päätyi parempiin rakenteisiin kohteen sijainnin ja laadukkaamman kokonaisuuden vuoksi. Välipohjissa paikallavalu on tiiviimpi ja eristää paremmin ääntä. Merenrantaan rakennettaessa ulkoseinän paras vaihtoehto on kuorimuuri-rakenne, rakennesuunnittelija Timo Luostarinen Insinööritoimisto Teknokolmio Oy:stä sanoo.

Pysäköintihallin autopaikkajako ei sallinut aina kantavia pystyrakenteita optimaalisissa kohdissa. Asia ratkaistiin paikallavaletuilla palkkirakenteilla

– Ruduksen laatupalvelut olivat oleellinen osa paikallavalurakenteiden onnistumista. Samoin oli tärkeää kiinnittää huomiota muotteihin ja  niiden käsittelyyn, Kangasmaa toteaa.

– Asunnot ovat hieman normaalia korkeammat, mikä ei ollut mikään ongelma paikalla rakennettaessa. Asuntoihin saatiin vaivatta myös lattialämmitys ja sen myötä ikkunat ulottumaan lattiaan asti, Mari Ille lisää.

Asukkaat arvostavat

Ulla Kangasmaan mukaan asunnon ostajat osaavat arvostaa laatua.

– Suuri osa Helsingin Kuunarin asunnoista myytiin jo rakentamisen aikana ja asukkaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä valintaansa. Onnistunut toteutus perustuu sekä Hartelan omaan toimintamalliin että projektiin osallistuneiden henkilöiden sitoutumiseen ja oikeanlaiseen ammattiylpeyteen, Kangasmaa toteaa.

Mari Ille lisää, että As Oy Helsingin Kuunarissa oli mahdollista suunnitella asunnot parhaalla mahdollisella tavalla.

–  Sekä asunnot että porrashuoneet ovat väljiä ja valoisia. Asuminen olisi paljon mukavampaa, jos näin voisi suunnitella useammin.