Keskustakirjaston rakennustyöt alkavat tänään

a3489ba1-8df0-4ac4-a683-088f1182f5fa-main_image

Keskustakirjasto. Kuva: Arkkitehtitoimisto ALA.

Ensimmäinen kaivinkoneen kauhaisu tehdään keskustakirjaston rakennustyömaalla 1. syyskuuta.

“Keskustakirjaston rakentaminen alkaa tänään, kun kaivinkoneen kauha rikkoo rakentamispaikan asfaltin ensimmäistä kertaa. Tästä se lähtee, ja rakentaminen kestää lähes kolme vuotta. Hankkeen ohjausryhmä seuraa iloisena tätä kaupunkihistoriallista hetkeä ja on kutsunut kirjaston ystäviä mukaan”, keskustakirjasto -hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Ritva Viljanen kertoo.

”Helsingistä rakennetaan entistä yhteisöllisempää kaupunkia, sillä väkilukumme kasvaa hyvää vauhtia. Keskustakirjasto on monipuolinen kaupunkikulttuurin kohtaamispaikka helsinkiläisille ja matkailijoille. Se tuo meille paljon iloa ja sivistystä sekä uusia ideoita”, sanoo Helsingin kaupungin sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Valmistuttuaan keskustakirjasto tulee tavoittamaan noin 10 000 kävijää päivässä ja noin 2,5 miljoonaa kävijää vuodessa.

”Keskustakirjasto täydentää Helsingin poikkeuksellisen hienoa kirjastokokonaisuutta, johon kuuluvat muun muassa Kallion ja Rikhardinkadun kirjastot sekä lisäksi Kaisa-kirjasto ja Kansalliskirjasto, jotka ovat kaikki nähtävyyksiä sinänsä. Töölönlahden kulttuurikampukselle saadaan keskustakirjaston myötä viimein kirjallisuuden ja sanataiteen talo. Keskustakirjaston rakentaminen on sekä aikataulussa että budjetissa ja suuria kilpailutuksia on jo tehty”, kertoo Viljanen.

Rakentamisvaiheen työllisyysvaikutus koko kansantalouden tasolla on arviolta 1 200–1 500 henkilötyövuotta. Rakennuksen kokonaiskustannukset ovat 98 miljoonaa euroa.

Keskustakirjasto rakennetaan Helsingin päärautatieaseman lähelle aivan Kansalaistorin tuntumaan. Se sijoittuu keskeisesti kaupunkitilaan ja on kätevästi julkisten liikenneväylien varrella.

Keskustakirjasto on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Kirjasto valmistuu 6.12.2018.