Kauppakeskus IsoKristiina nousi harjakorkeuteen

Lappeenrannan ydinkeskustassa sijaitsevan kauppakeskus IsoKristiinan uudistus- ja laajennushanke etenee suunnitellun aikataulun mukaisesti. Kauppakeskuksen sisälle, sen ylimpään kerrokseen, sijoittuvat myös Lappeenrannan kaupunginteatterin uudet tilat. Naapuritontilla on lisäksi käynnissä hanke, jossa hotelli Lappeen aulatilat yhdistetään fyysisesti ja toiminnallisesti osaksi kauppakeskus IsoKristiinaa.

Tiistaina 4.11. järjestettiin työmaalla kaikkien kolmen hankkeen yhteiset harjannostajaiset. Tilaisuuden juhlapuheen piti elinkeinoministeri Jan Vapaavuori.

Kauppakeskus IsoKristiinan ensimmäinen vaihe valmistuu toukokuussa 2015, jolloin avataan noin kolme neljäsosaa tiloista. Kauppakeskuksen toinen avaus on lokakuussa 2015 ja Lappeenrannan kaupunginteatteri aloittaa toiminnan uusissa tiloissaan vuoden 2016 alussa.

Tilaisuudessa puhunut Cityconin kiinteistökehitys- ja vastuullisuusjohtaja Marko Juhokas kiittää rakentajia ja muistuttaa, että IsoKristiinan laajennus- ja uudistushanke on ollut vaativa projekti.

‒ Hankkeessa rakennetaan kaupungin ydinkeskustassa samanaikaisesti uutta ja vanhaa, vierekkäin ja päällekkäin. Projektissa on ollut haastavia työvaiheita, kuten kerroskorkeuden muuttaminen kauppakeskuksen nykyisellä osiolla, mikä oli rakennusteknisesti erittäin vaativaa, Juhokas sanoo.

Projekti etenee kuitenkin aikataulussa kohti kevään avajaisia. Citycon-konsernin kaupallisen johtajan Harri Holmströmin mukaan myös tilojen vuokraus on edistynyt hyvin, tällä hetkellä tilojen pinta-alasta on vuokrattu pinta-alasta lähes 80 prosenttia.

‒ Ilmarinen on pitkäjänteinen sijoittaja, joka valikoi rakennuttamisen kohteensa siten, että ne täyttävät tuottavan ja turvaavan sijoittamisen kriteerit pitkälle tulevaisuuteen − yli nousu- ja laskusuhdanteiden. IsoKristiina on tällainen hanke, sanoo Ilmarisen johtaja Esko Torsti.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan mukaan uuden kaupunginteatterin rakentaminen on tärkeä osa Lappeenrannan keskikaupungin kehittämistä ja merkittävä panostus tulevaisuuteen.

‒ Rakennamme keskikaupunkia, joka houkuttelee asumaan, ostoksille ja nauttimaan kulttuurista. Teatterihankkeesta hyötyvät niin elinkeinoelämä kuin kulttuurikin, ja kokonaisuus vahvistaa Lappeenrannan matkailullista vetovoimaa, Jarva toteaa.

Jarva korostaa, että teatteria rakennetaan kuitenkin ennen kaikkea paikkakuntalaisille.

‒ Pidän tärkeänä, että kaupunginteatteri on sekä fyysisesti että ohjelmatarjonnaltaan lähellä paikkakuntalaisia. Teatterin tulevaisuuden kannalta on oleellista, että lappeenrantalaiset ja kaikki eteläkarjalaiset kokevat uuden teatterin omakseen.

Kauppakeskus IsoKristiinan hanketta rakennuttavat Citycon ja Ilmarinen, jotka omistavat kauppakeskuksen tasaosuuksin. Kauppakeskusta rakentaa Skanska Talonrakennus. Lappeenrannan kaupunki rakennuttaa uuden teatterin tilat ja niitä rakentaa Evälahti Oy. Hotelli Lappeen tilojen yhdistämistä rakennuttaa Etelä-Karjalan Osuuskauppa, ja niitä toteuttaa NCC Rakennus.