Jyväskylän Energia: Rauhalahden uusi piippu saatiin lakikorkeuteensa varhain torstaiaamuna

Tuulen laantumista odotettiin hartaasti Rauhalahden voimalaitoksen työmaalla keskiviikkona, jotta uusi piippu olisi saavuttanut lakikorkeutensa. Tänään aamusella heti neljän jälkeen tuli sopiva keli, ja nyt on piippu täydessä mitassaan.

Puolen kuuden maissa illalla viimeisen elementin pulttien kiristämiseen valmistautuneet asentajat laskettiin alas 123 metrin korkeudessa sijaitsevalta työtasolta: tuulta oli liikaa. Tuuli laantui kuitenkin aamuyöstä, ja asennus voitiin tehdä.

Uuden piipun korkeus on 130 metriä. Se on kiinni perustuksessaan 56 teräspultilla, joista jokaisen halkaisija on 56 millimetriä. Kohti korkeuksia edettäessä pulttien paksuus laippaliitoksissa pienenee mutta niiden määrä suurenee.

Rauhalahden vanhan piipun lyhentäminen on aikataulutettu alkavaksi myös tämän viikon lopulla, mikäli säät sen sallivat. 130 metrin korkuinen, vanha ristikkopiippu jää palvelemaan apuhöyrykattilaa noin kolmanneksella lyhennettynä.

– Vanhoja pultteja ei yritetä availla. Nosturi ottaa kiinni kappaleesta ja alapuolelta metallia poltetaan poikki hapella, selostaa Jyväskylän Energian projektipäällikkö Pentti Huumo.

Piippuoperaatiot liittyvät Rauhalahden voimalaitoksen modernisointiin, jonka avulla se täyttää tiukat EU-päästörajat ja laitoksen käyttöikä jatkuu 2030-luvulle saakka. Päästörajat saavutetaan uuden sähkösuodattimen ja savukaasupesurin avulla. Pesuri laskee kaasuvirrassa savukaasun lämpötilaa lähes 100 astetta, siksi tarvitaan uusiin olosuhteisiin sopiva piippu.

– Kahdelle vuodelle jakautunut uudistushanke maksaa noin 30 miljoonaa euroa ja tekee Rauhalahdesta päästöpihin voimalaitoksen. Lopputuloksena rikin, typen oksidipäästöjen ja pölypäästöjen määrä tulee putoamaan alle puoleen nykyisestä. Laitoksesta tulee remontin jälkeen myös polttoainepihi, koska pesurin ansiosta kaukolämpöä saadaan entisellä polttoainemäärällä jopa 35 MW lisää. Se parantaa merkittävästi laitoksen tuotantotaloutta, Huumo toteaa.

Vastaavia tämän kokoluokan pesurihankkeita on Suomessa käynnissä puolenkymmentä. Rauhalahden hankeen toimittajana on Andritz Oy.

Laitos alkaa tuottaa kaukolämpöä jyväskyläläisille lokakuun alusta, jolloin laitos käynnistyy koekäyttöjä varten. Kaupalliseen käyttöön kaiken pitäisi olla valmista vuoden lopussa. Projekti on nyt sopimusten mukaisessa aikataulussa.