Jätkäsaaren ekologiseen kortteliin ensimmäinen rakennuslupa

JätkäsaareiAirut450

Kuva: Sisäpiha, Sauerbruch Hutton

Jätkäsaaren Airut-korttelin ensimmäinen kohde sai rakennusluvan Helsingin rakennuslautakunnalta. Rakennuksen energiatehokkuusluokka on B. Asumisen lisäksi kortteliin on tulossa yhteisöllistä ja ekologista elämäntapaa tukevia tiloja ja palveluita.

Talo on kahdeksankerroksinen ja siihen tulee 55 Hitas-asuntoa. Katolle asennetaan aurinkopaneeleja. Oma sähköntuotanto kohottaa talon B-energiatehokkuusluokkaan, joka kerrostaloissa saavutetaan vain harvoin.  Huoneistoihin asennetaan myös monipuolinen automaatiojärjestelmä, joka mahdollistaa asukkaille energiaa säästävän elämäntyylin.

Suunnittelussa on tutkittu tarkkaan julkisen, puolijulkisen ja yksityisen tilan jakoa. Asukkaiden oleskelu- ja leikkipihat sijoittuvat toiseen kerrokseen liike- ja yhteistilojen päälle. Keskelle korttelia katutasoon sijoittuva puolijulkinen piha mahdollistaa kevyen liikenteen kulun korttelin läpi. Pihalta pääsee myös katutason liiketiloihin.

Airut-korttelin kadunpuoleiset muuratut julkisivut ovat hillityn harmaan väriset, koska Välimerenkadun puolella vastapäiset rakennukset ovat jo melko värikkäitä. Pihan puolella polveilevat värikkäät julkisivut ”imaisevat” värimaailmansa Hyväntoivonpuiston vihreistä ja keltaisista sävyistä. Kortteliin rakennetaan kaikkiaan kuusi kerrostaloa.