Jätkäsaaren Bunkkerille etsitään ostajaa

SK-Bunkkeri-0018-Print(AdobeRGB)_95743__web

 

Kuvaaja: Simo Karisalo

Helsingin kaupunki aloittaa toteutuskilpailun Jätkäsaaren Bunkkerista. Tavoitteena on löytää Bunkkerille ostaja, joka suunnittelee ja toteuttaa rakennukseen uimahallin ja muita liikuntatiloja. Niiden ohella Bunkkeriin voidaan rakentaa muun muassa asuntoja.

Jätkäsaaressa sijaitsevan entisen sataman kappaletavaravarasto Bunkkerin tontti on varattu kilpailua varten vuoden 2016 loppuun saakka. Osallistujia pyydetään ilmoittautumaan 15.huhtikuuta 2015 mennessä. Kilpailuehtojen mukaan kaupunki myy kiinteistön rakennusoikeuksineen kokonaisuuden toteuttajaksi valitulle taholle, joka kehittää Bunkkeria omalla kustannuksellaan. Samalla kaupunki sitoutuu vuokraamaan uimahallin ja muut rakennettavat liikuntatilat pitkäaikaisesti omaan käyttöönsä. Liikuntatilojen on valmistuttava kesään 2019 mennessä, jolloin alueelle valmistuu peruskoulu.

Monien mahdollisuuksien Bunkkeri

Suunnitteluratkaisusta riippuen kaupungin tarvitsemien tilojen lisäksi Bunkkeriin on mahdollista rakentaa esimerkiksi noin 400 asuntoa. Tulevan tontin koko on noin 9 000 m2 ja rakennusoikeutta tontille tulee noin  36 000  k-m2. Tästä hieman alle puolet varataan liikuntatiloja varten. Liikuntatilojen rakentaminen on voimassa olevan asemakaavan mukaista, mutta muiden tilojen rakentaminen edellyttää kaavamuutosta, joka on jo vireillä.

671495_33_2013_96440__web

Bunkkeriin on mahdollista tehdä radikaalejakin muutoksia rakennuksen ominaispiirteet silti säilyttäen. Ylimpiä kerroksia tai osia niistä voidaan purkaa ja korvata uudisrakentamisella, julkisivuja voidaan muokata tekemällä uusia ikkunoita ja maantasokerroksen kantamattomat betoniseinät saa vaihtaa lasisiksi. Rakennuksen räystäslinjaa on myös mahdollista korottaa suunnilleen samalle tasolle viereisen Verkkokauppa.comin rakennuksen kanssa.

Bunkkerin arkkitehtuurin merkittävimpiä, suunnittelussa huomioon otettavia piirteitä ovat muun muassa rakennuksen pyöristetyt kulmat, nauhaikkunat, betoniset katokset, alimman kerroksen julkisivun sisäänveto, välipohjien kasettirakenne, jykevät pylväät sekä puhtaaksi valetut betonipinnat.

Kilpailulla joudutetaan liikuntatilojen valmistumista

Kilpailu toteutetaan julkisena hankintana, sillä toteutukseen kuuluu kaupunkilaisten käyttöön tulevia liikuntatiloja. Kilpailumenettelynä käytetään rajoitettua menettelyä. Hankkeen toteuttaminen yksityisin varoin jouduttaa alueelle kaivattujen liikuntatilojen valmistumista, sillä niiden rakentamiseen ei ole varattu määrärahoja kaupungin omassa investointiohjelmassa.

Bunkkerin nykyisistä tiloista suurin osa on vuokrattu Verkkokauppa.comin varastotiloiksi. Rakennuksen ylimmässä kerroksessa toimii paintball-pelihalli sekä lajin varustemyymälä. Kellarikerros on tällä hetkellä kaupungin omassa käytössä.