Ilmarisen Torsti: “Rakentamisen hitaus oire laajasta jähmeydestä”

19d79929-ba3a-4a4a-8137-b7ad6445036c-main_image

Työeläkeyhtiö Ilmarisen listaamattomista sijoituksista vastaava johtaja Esko Torsti toivoo lievennyksiä asuntorakentamiseen liittyvään sääntelyyn.

Johtaja Esko Torstin mukaan esimerkiksi mittavat valitusoikeudet kaavamuutoksissa hankaloittavat rakennushankkeita liikaa. Koska asuntojen tarjonta on riittämätöntä suhteessa kysyntään, Torstin mukaan tarvitaan sääntelyn keventämistä.

– Hallitus toimii oikein, kun se haluaa lisätä joustavuutta siinä missä se on mahdollista. Nyt rakentamisen sääntelyä on liikaa, hän kirjoittaa Ilmarisen blogissa.

Torsti esittää myös useita keinoja, joiden avulla voitaisiin lisätä rakentamisen joustavuutta. Yksi niistä on ohje kaavoituksen enimmäisajaksi.

– Nykykäytäntö venyttää käsittelyä liikaa. Rakentamisessa aikataulujen venyttäminen rankaisee paitsi asianosaista myös kaikkia kansalaisia, kun asuntomarkkinoiden epätasapainoa ei saada korjattua.

Hän toivoo myös yhdenvertaista kohtelua kaavamuutoshakijoille. Ongelmat näkyvät esimerkiksi kiinteistöjen käyttötarkoituksen muutoksissa.

– Lopputuloksena rakennukset seisovat tyhjillään, eivätkä hyödytä ketään.

Ilmarinen on Suomen kolmanneksi suurin kiinteistösijoittaja sekä merkittävä rakennuttaja. Yhtiöllä on 3,6 miljardin euron kiinteistösijoitusomaisuus.