Honkarakenteelta yksi Suomen suurimmista hirsipäiväkodeista Kuopioon

– Erinomaiset käyttäjäkokemukset vahvistivat hirsirakentamisen valintaa

Honkarakenne toimittaa laajennuksen yhteen Suomen suurimpaan hirsirakenteiseen päiväkotiin Kuopion Hiltulanlahteen. Touhula Liikuntapäiväkoti Hiltulanlahti saa odotettua lisätilaa ja pääsee palvelemaan kuopiolaisia lapsiperheitä entistäkin paremmin. Touhula kertoo kaikkien käyttäjien aikuisista lapsiin olevan erittäin tyytyväisiä nykyiseen hirsiseen päiväkotiin. Honkarakenteen mukaan hirsirakentamisen kiinnostavuus on kasvanut erityisesti kaupunkialueilla

Honkarakenne toimitti Touhula Liikuntapäiväkodeille Suomen suurimman hirsirakenteisen päiväkodin vuonna 2012. Päiväkoti on laajentunut myös päiväkotikouluksi, ja lapset ovat voineet käydä ensimmäisen, toisen ja kolmannen luokan tutussa rakennuksessa. Päiväkodissa toimii nykyään 3. luokka. Kasvaneiden tilatarpeiden myötä päiväkotia laajennetaan, jonka jälkeen yhdessä Suomen suurimmassa hirsirakenteisessa päiväkodissa on yhteensä 900 neliön suuruiset tilat lasten päivähoitoon ja esiopetukseen. Laajennusosa valmistuu elokuussa 2016.

− Palvelurakentamisessa on usein oleellista, että rakennus pystyy elinkaarensa ajan palvelemaan tarpeiltaan hyvin erilaisia käyttäjiä. Hirsi hengittävänä, luonnollisena ja vuosisatoja kestävänä materiaalina on tähän erinomainen valinta. Nykytekniikalla hirsirakennuksia voidaan lähes rajattomasti muuntaa ja laajentaa, mikä pidentää rakennuksen elinkaarta entisestäänsanoo Honkarakenteen myyjä Jukka Musakka Kuopiosta.

Honkarakenne on yhä merkittävämpi toimija palvelurakentamisessa, jossa on yhtiön mukaan jatkuvasti kasvavaa kiinnostusta terveellisyyttä, hyvinvointia ja ekologisuutta edistävää hirsirakentamista kohtaan. Yhtiö on toimittanut aiemmin mm. hirsirakenteisia sairaaloita Japaniin ja hirsipäiväkodin Ranskaan. Hirsirakentamisen kiinnostavuus on kasvanut erityisesti kaupunkialueilla, joissa Hongan kehittämän Honka Fusion-konseptin ja uuden nollanurkkatekniikan ansiosta voidaan suunnitella erityisesti kaupunkimiljööseen sopivaa, modernia arkkitehtuuria.

Päiväkodin laajennusosa rakennetaan massiivihirrestä, joka luontaisesti hengittävänä materiaalina parantaa sisäilman laatua ja sopii erityisesti herkille kohderyhmille, kuten lapsille.

− Puhdas ja raikas sisäilma on Touhulalle tärkeä laatukriteeri. Liikuntapäiväkotina panostamme touhuamiseen myös sisätiloissa, jota tukee se, että hirsiseinät ovat luonnostaan hengittäviä. Kaikki käyttäjämme aikuisista lapsiin ovat olleet erittäin tyytyväisiä nykyiseen hirsiseen päiväkotiin. Tämä on terveellinen ja laadukas rakennus, jota on käyty ihailemassa ulkomailta asti, sanoo palvelupäällikkö Marja-Leena Kasurinen Touhula Varhaiskasvatus Oy:stä.

Massiivihirren hyvät ominaisuudet ovat vakuuttaneet myös rakennuksen ylläpidosta vastaavan toimijan, jonka mukaan neljä vuotta toimineen päiväkodin energiatehokkuus on hyvä.

− Verrattuna toiseen, ei-hirsiseen päiväkotiin, massiivihirsisessä Touhulassa on päästy erittäin kohtuullisiin lämmityslukemiin. Rakennus osoittautui hyvin tiiviiksi, vaikka käytännössä siinä on vain hirret päällekkäin ilman kummempia lisäeristeitä tai muoveja. Massiivihirsi on talvella lämmin ja kesällä mukavan viileä, Janne Hämäläinen sanoo.