Helsingin ytimeen rakennetaan uusi tieteen ja talouden kortteli

9a152f8df8b8a95c_800x800ar

Valokuvaaja: Cederqvist&Jäntti arkkitehdit ja Beauty and the Bit

HYY Yhtymää ja sen Lyyra-hanketta esitetään Kallion virastotalojen tonttikilpailun voittajaksi. Lyyra loisi Hakaniemen ja Kallion keskelle kansainvälisesti houkuttelevan tieteen ja yritysten kohtaamispaikan. Lopullisen päätöksen voittajasta tekee Helsingin kaupunginvaltuusto.

Hakaniemen ja Kallion alue on toistaiseksi saanut odottaa vuoroaan, kun uutta Helsinkiä on rakennettu. Kallion virastotalojen tontinluovutuskilpailulla kaupunki hakee alueelle uutta elämää. Käytännössä tämä tarkoittaa uusia rakennuksia ja palveluita Porthaninkadun, Siltasaarenkadun ja Kolmannen linjan kulmaan, osoitteisiin Siltasaarenkatu 13 ja Toinen linja 7.

8f5cfdf2306befd3_800x800ar

Valokuvaaja: Cederqvist&Jäntti arkkitehdit ja Beauty and the Bit

b0136171543d3c18_800x800ar

Valokuvaaja: Cederqvist&Jäntti arkkitehdit ja Beauty and the Bit

a1e5e68d1b427fcb_800x800ar

Valokuvaaja: Cederqvist&Jäntti arkkitehdit ja Beauty and the Bit

– Me HYY Yhtymässä uskomme, että Helsingin menestys kansainvälisessä kilpailussa perustuu tieteen, tutkimuksen ja yritysten yhteistyöhön. Tieteen ja talouden kortteli Lyyra loisi Helsingin keskelle kansainvälisen yhteisön, jossa ideat syntyvät ja leviävät nopeasti. Suomalaisittain ainutlaatuinen yhteistyö hyödyttäisi yrityksiä, kasvua hakevaa Helsinkiä ja seudun tiedeyhteisöä, sanoo HYY Yhtymän toimitusjohtaja Antti Kerppola.

Valmistuessaan Lyyrasta tulee Hakaniemen ja Kallion alueen tärkeä kohtaamispaikka ja palveluiden keskus.  Palvelutarjontaa on jo kilpailuvaiheessa suunniteltu yhdessä laajan kumppanijoukon kanssa. Seuraavaksi Lyyraa halutaan kehittää alueen asukkaiden, kansalaisjärjestöjen ja yritysten kanssa.

– HYY Yhtymä on jo 150 vuotta ollut rakentamassa kaupunkia, jossa ihmiset ja ideat kohtaavat. Lyyra on meille hieno mahdollisuus osoittaa arvojemme mukaista edelläkävijyyttä avoimuudessa ja vastuullisuudessa. Tavoitteenamme on luoda kestävän rakentamisen malliesimerkki, jossa muun muassa energiankulutus ja kulkuyhteydet on suunniteltu vastaamaan kestävän kehityksen vaatimuksia. Lopullisen päätöksen tekee valtuusto, mutta olisi mahtavaa päästä kehittämään tulevaisuuden Helsinkiä ja rakentamaan Lyyraa yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Odotamme innolla, että saamme kutsua paikalliset ihmiset ja yhteisöt kehittämään kanssamme aluetta, joka on yksi kaupungin elävimmistä, toteaa Kerppola.

Tontille rakennetaan nykyisten virastotalojen tilalle kolme uutta rakennusta: hotelli, toimistotiloja sekä kansainvälisille tutkijoille suunnattu asuintalo. Lyyran kokonaislaajuus on 20 800 kerrosneliömetriä, joka koostuu rakennusten lisäksi maanalaisista tiloista. Hankkeen valmisteluvaiheessa kumppanien kanssa on tehty esisopimuksia osasta tiloista. Varsinaiset keskustelut vuokrauksen osalta aloitetaan ja hanke käynnistetään, kun kaupunginvaltuusto on tehnyt asiasta päätöksen.

Vanhojen rakennusten purkaminen on tarkoitus aloittaa 2020 alkuvuodesta ja Lyyran arvioidaan valmistuvan 2022. HYY Yhtymä on hankkeen tilaaja ja rakennuttaja. Kohteen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Cederqvist & Jäntti, pääsuunnittelijanaan Tom Cederqvist. Suunnittelussa ovat olleet mukana myös Sitowise, Fira, Realprojekti, Granlund sekä Demos Helsinki.

– On harvinaista, että arkkitehti pääsee suunnittelemaan uutta rakennusta Helsingin kantakaupunkiin. Lyyran suhteen voidaankin puhua unelmatoimeksiannosta: Ihmisläheinen ja synergiaa tuottava hybridikokonaisuus Unioninkadun akselille, Sonckin ja Sirénin rakennusten naapuriin. On ollut erittäin antoisaa kehittää tätä ratkaisua asiantuntevan ja motivoituneen tiimin kanssa. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin kohti toteutusta, kommentoi hankeen pääsuunnittelija Tom Cederqvist.