Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun voittaja selvillä

voittaja_etu_mm_230615_uu

Guggenheim -museon voittajasuunnitelma näyttää tältä. (DESIGNGUGGENHEIMHELSINKI)

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen kiittää Guggenheim-säätiötä suurimman Suomessa koskaan järjestetyn ja kansainvälisestikin poikkeuksellisen laajan arkkitehtuurikilpailun toteutuksesta. Samalla hän onnittelee voittajaa, arkkitehtitoimisto Moreau Kusunokia ja kiittää kaikkia kilpailuun osallistuneita.

”Voittajatyö on kaikkien tutustuttavana. Nyt on mahdollista pohtia aikaisempaa konkreettisemmin mitä uutta Guggenheim-Helsinki kaupungillemme antaisi”, Pajunen sanoo.

Arkkitehtuurikilpailu, johon osallistui yli 1700 ryhmää ehdotuksineen, on herättänyt paljon kansainvälistä mielenkiintoa Helsinkiä, Suomea ja suomalaista arkkitehtuuria ja kulttuuria kohtaan.

Voittanut ehdotus, arkkitehtitoimisto Moreau Kusunoki Architectsin suunnitelma Art in the City, on merellinen ja sopii hienosti Eteläsataman ja Kauppatorin tunnelmaan, sanoo Helsingin sivistystoimen apulaiskaupungin johtaja Ritva Viljanen, joka on yksi kaupungin edustajista arkkitehtuurikilpailun juryssa.

”Siitä tulisi uusi maamerkki Helsinkiin ja se avaisi rannan uudella tavalla kaupunkilaisten käyttöön.”

Viljasen mukaan arkkitehtuurikilpailun ehdotuksissa korostuivat ekologisuus, vihreys ja kierrätys. Poikkeuksellisen moni työ oli puurakenteinen kuten voittajatyökin.

”Kilpailutöissä ei ideoitu vain rakennusta, vaan museo oli huolella istutettu Helsingin merelliseen ympäristöön ja nähty myös suhteessa viereiseen Kaivopuistoon. Voittajarakennuksen myötä avattaisiin Eteläsataman rantaan uusi kaupunkibulevardi, joka houkuttelee ihmisiä viettämään aikaa alueella myös iltaisin ja viikonloppuisin.”

Helsingin kaupunki valmistautuu arkkitehtuurikilpailun jälkeiseen vaiheeseen.

Guggenheim Helsinki –säätiö on kutsunut Helsingin kaupungin neuvotteluihin yhteistyön ehdoista. Tarkoitus on selvittää millä edellytyksillä Guggenheim-museo voitaisiin toteuttaa Helsingissä.

Kaupungin puolelta valmistelu tapahtuu apulaiskaupunginjohtaja Viljasen johdolla normaalina virkatyönä, jossa häntä tukevat hallintokuntien asiantuntijat. Jatkovaiheessa käydään läpi myös hankkeen rahoitus ja taloutta koskevat kysymykset.

Helsingin kaupungin oma arvio Guggenheim Helsinki -hankkeen taloudellisista ja elinkeinovaikutuksista valmistuu kesän aikana.

Alustava ehdotus jatkotoimista valmistunee syksyllä, jonka jälkeen se tuodaan poliittiseen päätöksentekoon eli ensi vaiheessa kaupunginhallituksen pohdittavaksi. Lopullisen päätöksen mahdollisesta hankkeeseen osallistumisesta tekee Helsingin osalta kaupunginvaltuusto.