Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun finalistit julki

guggenheim-aerial

Solomon R. Guggenheim -säätiö on julkistanut Guggenheim Helsinki -museosta järjestettävän kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun ensimmäisen vaiheen tulokset. Riippumaton, 11-henkinen tuomaristo on yksimielisesti valinnut kuusi finalistia kilpailuun osallistuneiden 1 715 nimettömänä käsitellyn työn joukosta. Kilpailun toiseen vaiheeseen valitut työt ovat lähtöisin kaikkiaan seitsemästä eri maasta. Mukana on sekä uusia että vakiintuneempia arkkitehtitoimistoja, joiden kilpailutyöt avaavat uusia näkökulmia museoarkkitehtuuriin ja museon rooliin uudella vuosisadalla.

”Helsingillä on ollut suuri kunnia olla tämän arkkitehtuurikilpailun herättämän maailmanlaajuisen kiinnostuksen kohteena. Eteläsataman tontilla on valtava potentiaali, minkä kilpailutyöt ovat osoittaneet. Erityisesti minua on ilahduttanut kilpailun synnyttämä vilkas keskustelu arkkitehtuurin ja designin roolista kaupunkitilan kehittäjinä. Haluankin kiittää kilpailun järjestäjiä ja tuomaristoa kilpailun eteen tehdystä työstä”, sanoo Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen.

Finalistit vierailevat museolle ehdotetulla tontilla tammikuussa 2015. He saavat tuomariston palautteen pohjalta lisäohjeet ehdotustensa kehittämiseksi. Töistä on tuotettava pienoismallit maaliskuuhun 2015 mennessä. Voittajaehdotus tullaan julkistamaan kesäkuussa 2015. Voittaja palkitaan 100 000 euron suuruisella palkinnolla. Viisi muuta finalistia saavat 55 000 euron suuruiset palkkiot.

Toiseen vaiheeseen jatkavat toimistot on listattu alla aakkosjärjestyksessä:
• AGPS Architecture Ltd. (Zürich, Sveitsi ja Los Angeles, Yhdysvallat)
• Asif Khan Ltd. (Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta)
• Fake Industries Architectural Agonism (New York, Yhdysvallat ja Barcelona, Espanja ja Sydney, Australia)
• Haas Cook Zemmrich STUDIO2050 (Stuttgart, Saksa)
• Moreau Kusunoki Architect (Pariisi, Ranska)
• SMAR Architecture Studio (Madrid, Espanja ja Länsi-Australia)

Kilpailun toiseen vaiheeseen jatkavat finalistityöt ja joukko tuomaristolta kunniamaininnan saaneita ehdotuksia esitellään yleisölle Helsingissä keväällä 2015 avautuvassa näyttelyssä. Kaikkien 1 715 kilpailutyön kuviin ja esittelyteksteihin voi tutustua kilpailun verkkosivuilla.

Päätöstä museon rakentamisesta ei ole tehty.

Lisää aiheesta:

Kaikki finalistit Guggenheim Helsinki -sivustolla

Uutinen Guggenheim Helsinki -sivustolla