”Dynamo” voitti Kouvolan keskustakorttelit -ideakilpailun

Dynamo_viistoilmakuva

Kouvolan keskustakorttelit –ideakilpailu on ratkaistu. Palkintolautakunta päätti yksimielisesti valita kilpailuehdotuksen “Dynamo” kilpailun voittajaksi. Työn on laatinut Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy Helsingistä.

 

Toisen palkinnon palkintolautakunta jakoi Muuan Oy:n kilpailuehdotukselle “Punos” ja kolmannen palkinnon Serum Arkkitehdit Oy:n ehdotukselle “Puudeli”.

Lisäksi palkintolautakunta jakoi lunastukset kilpailuehdotuksille “1000+1” sekä “Paddington”.

Kunniamaininnat saivat kilpailuehdotukset “Green Spots”, “Helminauha 2”, “Keto”, Kouvolan Keskustasilmukka” ja “Kuin lakutettu”.

Katso koko arviointipöytäkirja tästä [pdf, 12 MB].

Kouvolan kaupunki järjesti yhteistyössä Kiinteistö Oy Torinreunan kanssa yleisen suppean ideakilpailun Kouvolan ydinkeskustan länsiosassa sijaitsevien keskustakortteleiden suunnittelusta. Kilpailu järjestettiin Suomen Arkkitehtiliiton kilpailusääntöjen mukaisena kilpailuna. Ideakilpailuun saapui yhteensä 70 kilpailuehdotusta.

Palkintolautakuntaan kuuluivat Kouvolan kaupungin nimeäminä edustajina toimitilajohtaja Timo Oksanen, tekninen johtaja Hannu Luotonen, kaavoitusinsinööri Heikki Kauppi sekä kaavoituspäällikkö Hannu Tylli, Kiinteistö Oy Torinreunan nimeäminä edustajina Jarkko Mikkola, Kai Rauhamäki ja Jari Salonen sekä SAFA:n nimeäminä edustajina arkkitehti SAFA Riikka von Martens ja arkkitehti SAFA Juha Salmenperä. Palkintolautakunnan sihteerinä oli Kouvolan kaupungilta viestintävastaava Susanna Toikander.

Kilpailutehtävänä oli ideoida keskustakortteleiden täydennysrakentamismahdollisuuksia sekä kilpailualueella olevien nykyisten toimintojen kehittämistä. Pukimon korttelin yksikerroksinen osa on tarkoitus purkaa ja korottaa. Kauppamiehenkadun sekä Liikemiehenkadun välissä oleva vanha torikansi (Pohjolatori) on tarkoitus muuttaa rakennuskortteliksi. Tavoitteena oli löytää uudisrakentamiselle kaupunkikuvaan ja paikan erityispiirteisiin soveltuva ratkaisu.

Kilpailutehtävänä oli myös ideoida nykyisen torin (Hansatori) ja kauppahallin ympäristöä kokonaisuutena sekä nykyistä merkittävämpänä osana ydinkeskustan toimintoja. Lisäksi tehtävänä oli esittää ideoita Keskikadun katualueelle, joiden avulla kilpailualue kytkeytyisi tiiviimmin toiminnalliseksi osaksi kävelykatu Manskia. Kilpailun voittanut työ on tarkoitus ottaa kilpailun jälkeen käynnistyvän asemakaavan muutoksen pohjaksi.

Palkintoina jaettiin 60 000 euroa seuraavasti:
I palkinto 25 000 euroa
II palkinto 15 000 euroa
III palkinto 10 000 euroa

Lisäksi jaettiin kaksi lunastusta suuruudeltaan 5 000 euroa.

Kilpailutöiden näyttely on esillä yhteisöllisessä työtilassa Viiraamossa (Lasipalatsi, 2. kerros) 20.5. alkaen kesäkuun loppuun saakka.