Dixistä Tikkurilan uusi maamerkki – Sweco mukana rakenteellisesti haastavan kohteen suunnittelussa

pj9waujflskjxzez9rne

Vantaan Tikkurilan asemanseutu on muuttunut, kun pitkään työmaana olleelle paikalle on vanhan ja vaatimattoman asemarakennuksen rinnalle noussut palveleva asemakeskus useine toimintoineen. Dixi sijaitsee yhdellä Suomen vilkkaimmista asemapaikoista ja on tänä vuonna valmistuvan uuden Kehäradan ansiosta yksi pääkaupunkiseudun liikenteen tärkeimmistä solmukohdista.

Sweco toimi Dixin ensimmäisen vaiheen vastaavana rakennesuunnittelijana. Kohteen on toteuttanut YIT Rakennus Oy.

Sweco parhaimmillaan vaativissa hankkeissa

Hanke oli rakenteellisesti erittäin haastava sisältäen lukuisan määrän erityisen vaativia rakenneratkaisuja. Sweco vastasi rakennesuunnittelun lisäksi jälkijännitettyjen rakenteiden, teräsrungon sekä betonielementtien tuote- ja valmisosasuunnittelusta.

Itse rakennuspaikka ja sen ympäristö asettivat projektin suunnittelulle suurimmat haasteet. ”Rakennuksen sivut rajoittuvat rataan ja katuun, joten junat ja muut kulkuneuvot liikkuvat todella lähellä. Pohjoispäässä olevan bussiterminaalin toiminnalliset vaatimukset toivat lisäksi omat haasteensa projektiin”, kertoo Swecon projektipäällikkö Juha Kutvonen.

Myös muut toiminnalliset tekijät sekä suunnitteluperusteet ja normistot asettivat lukuisia teknisiä vaatimuksia. ”Vaativimmatkin rakenneratkaisut pystyttiin kuitenkin optimoimaan kustannustehokkaiksi ja tuotantoystävällisiksi suunnitteluryhmän ja tilaajan myötävaikutuksella. Eri suunnittelualat kattavan suunnittelu- ja lähtötietoaikataulun sekä YIT:n suunnittelunohjauksen ansiosta myös aikataulu piti”, Kutvonen jatkaa.

Hankkeen kaikki rakenneosat tietomallinnettiin, mikä varmisti korkean laatutason ja rungon nopean asennuksen. ”Lopputuloksena syntyi tyylikäs ja turvallinen maamerkki, joka on ollut mielenkiintoisena suunnittelukohteena vertaansa vailla. Juuri tämänkaltaisia, erityisen vaativia toimeksiantoja toivomme, sillä niissä olemme parhaimmillamme”, Kutvonen summaa.