Arkkitehtuurin valtionpalkinto 2015 Verstas arkkitehdeille

Valtion arkkitehtuuri-, muotoilu- ja ympäristötaidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2015 arkkitehtuurin valtionpalkinnon Verstas arkkitehdit Oy:lle. Toimiston perustajaosakkaat Väinö Nikkilä, Jussi Palva, Riina Palva ja Ilkka Salminen vastaanottivat palkinnon opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselta tänään torstaina Valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Suomalaisen koulun menestystarinan taustalla on pedagogisten laatutekijöiden ohella poikkeuksellisen tasokas uusi kouluarkkitehtuuri. Viime vuosien menestyneimpiä ja innostavimpia koulusuunnittelijoitamme ovat Verstas arkkitehdit Oy:n Väinö Nikkilä, Jussi Palva, Riina Palva ja Ilkka Salminen.

Osakkaiden läpimurtotyö, Kirkkojärjen koulu ja sitä seurannut Saunalahden koulu Espoossa ovat saaneet runsaasti myös kansainvälistä huomiota. Ne ovat päivittäneet suomalaisen kouluarkkitehtuurin jo ennestään korkean tason. Nyt kunnianhimoisen oppimisympäristön suunnittelu on saamassa jatkoa: Turun Hirvensalon koulu ja Aalto-yliopiston uusi Otaniemen kampusrakennus ovat vakiinnuttamassa toimiston kiintotähdeksi suomalaisen arkkitehtuurin taivaalle.

Loogisena jatkeena oppimisympäristöjen toteutuksille toimisto on suunnittelemassa myös hoivaympäristöjä. Tuore voitto Lapin keskussairaalakilpailussa laajentaa mielenkiintoa arjen ympäristöjen inhimillistämiseen. Verstaan arkkitehtuuri on uutta luovaa, mutta pohjaa suomalaisen arkkitehtuurin parhaisiin menestystekijöihin, eläytyvään ja humaaniin suunnitteluun, joka tuo valoa arjen ympäristöihin.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote